Kako vaš kafić može biti uspešniji

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Kako vaš kafić može biti uspešniji

Vaš kafić dobro radi, gosti dolaze, atmosfera i ponuda dobra, znači, na dobrom ste putu. Ipak, još par saveta kako poslovati bolje nije loše znati.

Treba stalno voditi računa o zalihama, jer zadnje što vam treba je da nemate ono što gost traži i to kada je posla najviše. Ako planirate da uvedete nešto novo, prvo odraditi probnu fazu, da bi ste videli popularnost proizvoda, a kasnije zalihu istog. Pored ovoga, poželjno je pratiti trendove, kao i konkurenciju u vašoj blizini. Za ovo vam je potrebna dobra oprema, aparati za pravljenje raznih napitaka i koktela, kao i čaše pravog oblika i veličine za svako piće, a na kraju, uvek sveže voće za dekoraciju. Obavezno koristite i dozere, jer ne treba zaboraviti, da konobari na taj način smanjuju neželjen efekat prolivanja pića, posebno početnici. Manja šteta, manji trošak.

Vaš bar bi trebao da ima temu, jer će vas to izdvojiti u moru jednoličnosti. Ovo se može postići tako što će pića biti u skladu sa demografskom slikom kraja u kojem se nalazite i poželjno je imati pića sa potpisom. Gostima uvek treba ponuditi nešto novo, uz zanimljivu prezentaciju i obaveznom dekoracijom, jer vizuelni efekat je vrlo važan. Jednom mesečno ili nedeljno treba organizovati događaje koji će privući pažnju gostima. Tematsko veče je uvek privlačno, time zadržavate postojeće i privlačite nove goste. Ovakva aktivnost zahteva marketing, nemojte to zaboraviti!

Kada želite nešto više da prodate, onda to i nudite na prvom mestu. Ako je neko naručio hranu, vi mu preporučite piće koje želite, a da ne izgleda napadno, vaše je samo da pokušate, posebno kod neodlučnog gosta. Drugi način bi bio da pića i jela koja želite da prodate izložiti bolje, sa naglaskom da je to jedinstvena ponuda, a to će gostu sigurno privući pažnju.

Nemojte zaboraviti one goste koji ne piju alkohol. Bezalkoholna pića ne moraju biti samo sokovi i voda. Osmislite koktele, razne kafe, frapee i slično. Zadivite ih vašom ponudom na obostrano zadovoljstvo.

Osoblje treba podučiti kako da se nosi sa alkoholisanim gostima, u granicama pristojnosti, jer posao sa alkoholom uvek nosi rizik. Morate zaštititi druge goste kao i inventar. Nikako i nikada ne služiti alkoholno piće maloletnim licima, jer možete ostati bez dozvole za rad. 

Potrudite se da uvek imate sitnog novca radi tačnog vraćanja kusura. Mnogi gosti žele da ostave napojnicu, ali ih u tome može onemogućiti sitan novac. Ako im to omogućite, zadovoljan gost će uvek ostaviti napojnicu.