Razlika između jelovnika i menija

  • 12.02.2018
  • SAVETI
Razlika između jelovnika i menija

Završili ste izradu vašeg jelovnika, izabrali fotografije i dizajn, ali razmišljate o nazivu na koricama, da li staviti jelovnik ili meni?

Na engleskom jeziku jelovnik se kaže (menu) - meni, što stvara zabunu kod naših ugostitelja o tome koja je reč ispravna. Obe reči su ispravne, ali imaju drugačije značenje.

Jelovnik je ukupna gastronomska ponuda sa naznačenim cenama, a meni je popis jela za određen obrok sa utvrđenom cenom i može se menjati svakog dana.
U jelovniku svako jelo ima posebnu cenu te se jela zasebno naplaćuju, pa gost sam odabere iz ponude i sastavi svoj obrok iz svake grupe ponuđenih jela, šta njemu odgovara. Na kraju obroka sve se sabere i gost plaća krajnju cenu, takav jelovnik se zove a la karte.

Kod menija je ponuda kompletnog obroka sastavljenog od više jela sa unapred utvrđenom cenom. Meni može u svojoj ponudi da ima više sastavljenih obroka sa fiksnom cenom. Dnevni meni koji se koristi za ručak i večeru može pored ponuđenih jela u sastavu imati i jedan aperitiv i čašu vina. Po pravilu, jela u meniju uzimaju se iz ponude jelovnika, s tim što cena treba biti umanjena za 10-20% od cene u jelovniku. Ponude u meniju ugostitelj može iskoristiti za jela koja slabije idu ili za promociju novih ponuda.
Dva kriterijuma se koriste za razvrstavanje menija, pa tako imamo meni prema broju sledova (pratioci glavog jela u obroku) i meni prema nameni.
Prema sastavu menija razlikujemo jednostavni, prošireni, složeni i vrlo bogat meni, što zavisi od koliko će sledova biti sastavljen obrok.
Jednostavni meni sa sastoji od najmanje tri sleda (supa ili predjelo, glavno jelo sa prilogom i poslastica ili voće kao desert), proširen se sastoji od najmanje četiri sleda, složen od pet, a veoma bogat od sedam i više sledova.

Prema nameni, meni može biti: svakodnevni, specijalni i svečani.

Svakodnevni meni je jednostavan meni koji treba da zadovolji širok krug gostiju, kvalitetnom i ukusnom hranom po povoljnim cenama. U ovaj krug gostiju spadaju i turisti koje treba zainteresovati za domaća jela i pića, kako bi promovisali našu kulturu i običaje.

U specijalni meni spadaju, vegetarijanski, makrobiotički, riblji, lovački i dr. Potreba za zdraviju i lakšu ishranu danas  je sve veća, te treba imati sastavljen takav meni.

Svečani meni se sastavlja u dogovoru i povodom svadbi, rođendana, mature i nekih praznika. Ovaj meni se može sastaviti od četrnaest različitih sledova.

Kod kreiranja menija, bez obzira na namenu, treba voditi računa o redosledu jela. Treba odabirati naizmenično lakša i teža jela uz dodatak povrća. Vrlo je važno da se ne ponavljaju jela od istih namernica, niti jela koja su pripremljena na isti način. Nije preporučljivo da u jednom meniju bude više jela ili sosova iste boje. Jela na meni karticama pišu se redosledom kojim se služe i mogu biti na više jezika kao i jelovnik.

Izvor teksta: Autor dr Snježana Gagić - Servis hrane i pića