Razmišljate o otvarnju kafića?

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Razmišljate o otvarnju kafića?

Oduvek ste želeli da otvorite sopstveni, mali, ugodan kafić, ali se pribojavate hoćete li uspeti u moru konkurencije?! Pitate se kako će te privući goste da baš kod vas popiju taj popularan napitak? Evo pokušaćemo na ovoj strani da vas uputimo u ono što je potrebno za jedan ovakav posao.

Na samom početku važno je znati da je otvaranje kafića projekat i za to treba imati dobar poslovni plan. On podrazumeva, pre svega, mudar izbor lokacije, plan rasporeda i opreme prostora. Razgovor sa izabranim knjigovođom pomoći će vam sa upoznavanjem troškova koji vas očekuju prema državi. Nije loše raspitati se i za dobijanje novca za samozapošljavanje. Svota novca tu nije velika, ali vam može pomoći da napravite prvi korak. Ukoliko se čak u ovu avanturu upustite sa partnerom, onda će te ostvariti dvostruki iznos.

Na samom početku je bitno da se raspitate o nabavnim cenama robe, tako da u startu možete kupiti najkvalitetniji proizvod po najmanjim cenama, 

Sa marketinškom aktivnošću treba početi pre otvaranja, osmisliti ponudu kakve nema u okolini, da zaintrigirate buduće goste zanimljivom temom uređenja i sl. i unapred to izreklamirati. Morate biti odlučni, imati pozitivan stav i verovati u ono što radite, jer će te se možda susresti sa dosta problema i negativnosti u samo početku.
Ako idete ka tome da vaš kafić bude drugačiji, to će vam možda dati prednost, posebno na one velike. Mnogi kafu vole popiti u manjem, intimnom ambijentu kao i na manje atraktivnim lokacijama koje nude mir. Neka vaš naglasak bude na personalizaciji i kvalitetu onoga što nudite, jer je to jači adut od svake masovne i komercijelne ponude.

Biti drugačiji znači da gostu ponudite neko novo iskustvo, drugačije od ostalih lokala, što podrazumeva određene vrste kafe koje nisu dostupne u okolnim kafićima, tematski uređen enterijer, zanimljive šoljice itd. Bitno je da ne bude bezlično. Vašu ponudu možete kombinovati na način da danju služite odličnu kafu, a uveče i vikendom još zanimljivije i cenom pristupačne koktele.
Zrna vaše kafe neka budu među naboljima na tržištu, ali ne treba preterivati. Ako u vašu ponudu uvedete najbolju kafu, cena će biti veća, a sve će biti uzaludno ako je ne znate dobro pripremiti. Dobra priprema je vrlo bitna i zato se mora puno vežbati i isprobavati.

Mušterije vole bariste koji znaju svoj posao a istovremeno stvaraju prijatno okruženje koje u većini kafića nema.

Osoblje mora biti ljubazno i dobro upućeno u ponudu jer gosti ne vole nepotpun odgovor na pitanje o napitku koji žele.

Na kraju, treba znati da se posao ne završava kada se zatvori objekat. Vođenje kafića, kao i svaki lični biznis, je posao od 24 časa. Zahteva maksimalnu predanost i odricanje, a sve to može biti za jednu prosečnu platu. S toga pratite trendove i trudite se da budete što bolji, ili čak najbolji, pa za posećenost, ali i uspešnost vašeg poslovanja ne morate da brinete.