Vrste kafe

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Vrste kafe

Mnogi će ostati zbunjeni ispred polica u dobro snabdevenim prodavnicama mnoštvom naziva i vrsta kafe. Još više će ostati zbunjen kada pogledaju u neku stručnu literaturu o kafi.

Dobro, neće baš svi biti zbunjeni, ali svakako će biti iznenađeni velikim brojem različitih vrsta i podvrsta kafe. Nešto je za svakako najvažnije, različitih ukusa i arome kafe.

Za nas su najvažnije vrste kafa arabica (Caffea arabica) i robusta (Canephora), jer prestavljaju najvažnije komercionalne oblike kafe koje se kod nas koriste.


Arabika nije jedinstvena, postoje sledeće podvrste:

1. Tipična arabika (Coffea arabica typica) - najviše je uzgajana podvrsta arabike. Pripadaju joj podvrste nazvane različitim imenom, kao što su Java-arabica, Sumatra-arabica, Nationa-arbica, Nyassa-arabica.

2. Burbonska arabika (Coffea arabica bourbon) - danas je kultiviraju u Brzilu.

3. Brazilska arabika (Coffea arabica maragogype) - stvorena u Brazilu. Kasnije je uvežena u Indonezij, Indokinu, Gvineju, Nigeriju, Zaire. Posebno je cenjena u Nemačkoj.

4. Arapska moka kafa (Coffea arabica mokka) - ovo je kafa viskokog kvaliteta, svuda cenjena. Domovina joj je Etioija, a u Arabiju su je naselili.


Robusta (Canephora) je pored arabike najbolje rasprostranjena vrsta kafe. Pronađena je samonikla u Zairu. Naziv je dobila po snažnom robustom stablu. Kultiviraju je na Javi, Indokini, Obali Slonovače, Ugandi, Keniji.

Ostale sorte kafe kao što su liberica, excelasa i stenophylla nemaju ni komercionalnu ni upotrebnu vrednost kao arabika i robusta, koje prestavljaju 98% celokupne svetske proizvodnje kafe.
I to 70-75% na arabiku i 25-35% na robustu, a samo 2-5% na retke vrste koje smo nabrojali.

Pored svega navedenog treba spomenuti da u današnje vreme postoje i hibridi. Jedna od takvih je arabusta, hibrid nastao ukrštanjem arabike i robuste. U Brazilu se gaji pod nazivm icatu.