Arabika vs Robusta

  • 08.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Arabika vs Robusta

Arabika ili robusta?

Da li znate da u svetu postoje dve vrste biljki od kojih se pravi kafa i o kojima se često polemiše: arabika i robusta!

Mnogi od vas su verovatno čuli za njih, ali hajde da krenemo iz početka.

Kada se probudite ujutro, prva stvar na koju većina pomisli je kafa - jedan od najomiljenih toplih napitaka u svetu! Ustanete iz kreveta i kao omađijani sipate sebi šolju kafe. Najpre se divite mirisu, a onda i ukusu vašeg omiljenog jutarnjeg napitaka - savršen trenutak!

Međutim, da li ste se ikada zapitali kako se dobija ta ukusna kafa predivnog mirisa?

Iako danas možemo da nađemo veliki broj vrsta kafe, za pravljenje istoimenog napitka uzgajaju se dve vrste biljki: arabika (coffea arabica) i robusta (coffea canephora), koje se uzgajaju širom sveta.

Tokom godina mnogo se polemisalo o tome koja je kafa bolja, arabika ili robusta?

Ono što treba da znate je da crna kafa koju većina nas svakodnevno pije mešavina ovih biljaka. Iza jednostavnog naziva kafa zapravo se krije mešavina dve biljke iste botaničke grupe, ali različite vrste, poznate kao arabika i robusta. 

Hajde da ih uporedimo malo:

Ukus kafe

Obe vrste kafe, arabika i robusta imaju specifičan ukus.

Arabika je kafa aromatično-slatkog ukusa. Ona ima bogatiji, prefinjeniniji ukus i manju kiselost zrna, zbog čega se smatra i kvalitetnijom vrstom kafe.

Robusta se retko koristi čista za pravljenje kafe, zbog svog oporog i gorkog ukusa. Zato se ona vrlo često meša sa Arabikom, dajući tako snažniji ukus. Na primer, espresso mešavina koja u sebi sadrži i robustu pravi bolju penu, koja se smatra neizostavnim delom svakog dobrog espressa.

 

Kofein

Arabika i robusta sadrže različitu količinu kofeina u sebi. Robusta ima gotovo duplo više kofeina od arabike. Ona se najčešće koristi u mešavinama, jer svojim ekstraktom i visokim procentom kofeina (2,3-3,5%) napitku daje jači i bogatiji ukus.

 

Kvalitet kafe

Najkvalitetnija kafa u svom sastavu sadrži 100% arabiku. Ova biljka se koristi za proizvodnju kafe u kojoj uživaju milioni ljubitelja ovog toplog napitka, zbog svog aromatičnog i prirodno slatkog ukusa. Međutim, kao što sam već rekla, proizvođači kafe vrlo često prave mešavine u kojima, u različitom procentu, ima i jedne i druge vrste.

Ipak, iako je ne smatraju podjednako kvalitetnom kao arabiku, a volite i uživate u kafi jačeg i gorčeg ukusa, onda je robusta pravi izbor za vas!

 

Popularnost

Ovde se zaljučak sam naslućuje. Obzirom da arabiku smatraju kvalitetnijom kafom, to svakako doprinosi i njenoj većoj popularnosti na tržištu, u odnosu na robustu. Aroma i veća koncentracija šećera u samoj biljci verovatno najviše doprinose stvaranju velikog kruga ljubitelja ove kafe. Po poslednjim podacima istraživanja, danas se 75% kafe pravi od arabike, a 25%od robuste, pa zaključite i sami.

Koji je vaš izbor?

Kod nas, kao i u svetu, najpoznatije vrste arabike su Minas i Santos (imena su izvedena iz oblasti Brazila u kojima se one uzgajaju).

 …

Kao što vidite, mnogo toga bi se još moglo reći na ovu temu, ali na kraju šta reći nego da svi mi volimo da ispijemo šolju kafe koja prosto prija našim čulima, bilo da je arabika ili robusta. Kafa je ipak nešto više od običnog napitka i sam čin ispijanja je mnogo više od samo ukusa i mirisa, to je ceremonijal, složićete se samnom!

Iako je kafa u prošlosti bila kritikovana, danas istraživanja pokazuju da kafa ima i svoja lekovita svojstva, ukoliko se konzumira umereno, naravno. Sve sa merom, pa i kafa, ali kvalitetna!

S toga, hajde da odvojimo malo vremena za sebe i uživamo u šolji omiljene kafe koliko god možemo, jer čini se da, u tim trenucima, život postaje nekako lepši, lakši i slađi...