Kako je nastao čaj?

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Kako je nastao čaj?

Kada pomislimo na čaj, nekima je to odmah asocijacija na Englesku, nekome na Kinu, a nekom na hladno ili toplo vreme. Ovaj divni aromatizovani napitak možete piti cele godine. Svrha nije ni važna, nego uživanje u šoljici isto. Kako kaže, Williama Gladostonea: “Ako vam je hladno, čaj će vas ugrejati. Ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti”.

Postoji više legendai o nastanku ovog napitka pre 5000 godina u Kini. Tadašnja kolevka napredne civilizacije imala je takvog i cara Shen Nunga, koji je iz zdravstvenih razloga zahtevao da se voda za piće prokuvava. Mudar vladar štitio je svoje i zdravlje svojih podanika. Na jednom putovanju zastao je sa svojom poslugom da se odmore. Naredio je da mu prokuvaju vodu. Verovatno je duvao vetar i dogodilo se da je u vrelu vodu upalo lišće iz obližnjeg grmlja. Voda je poprimila smeđu boju i car nije želeo odmah da proba. Dao je nekome iz pratnje, i pričekao uticaj. Mada ga je snažan miris počeo mamiti. Naposletku i sam je probao novonastali napitak. Bio je oduševjen aromom, a vrlo brzo je osetio i osveženje, koji mu se dopao. I tako je, kaže legenda, popijena prva šoljica čaja.

A, kako je nastalo prvo svakodnevno uživanje u pijenju čaja, takođe postoje više priča. Smatra se da su to verovatno bili budistički monasi, koji su ga koristili kao napitak meditacje. Zbog toga je svojevremeno čaj bio uzgajan uglavnom u vrtovima budističkih samostana. Obično se čaj spremao tako da su se sveže listovi biljke usitnjavali u avanu, miješali sa šljivinom sirupom u čvrstu masu i potom zajedno sa rižom uvaljali i presovali u čvrsti kolačić, koji se tako mogao duže vremena čuvati. U željeno vreme, kolačići su se ubacivali u vodu sa dodacima ili ne.

Prvi opis spremanja čaja sačinio je 780. godine kineski pesnik Lu Yii. On je opisao spremanje zelenog čaja. Razvio je i novu metodu, usitnjavanje listova biljke čaja do sitnoga praha, koji se kasnije koristio za spremanje ovog napitka.

Prvi kontakti sa zelenim čajem u Evropi ostvareni su u 13. veku i 14. veku, najverovatnije preko arapskih trgovaca, ali nisu sačuvani pisani tragovi. Prvi pisani tragovi o zelenom čaju u Evropi su ostvareni tek 1610. godine, kada je tovar jednog broda u Evropu dovezao zeleni čaj.

Već na početku 17. veka Englezi su bili obožavatelji pijenja čaja. Zbog visoke cene, u početku su samo imućni građani mogli sebi priuštiti čaj. Kako bi ga obezbedili i drugim građanima, Englezi su počeli da ga uzgajaju u svojim kolonijama.

Danas se ovaj popularni napitak pravi od mnoštva različitih biljaka i pije u celom svetu, radi zdravlja i uživanja.