Šta znate o kafi?

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Šta znate o kafi?

Kafa je napitak koji se priprema kuvanjem prženog i samlevenog ploda kafe najćešće u vodi ili mleku, i obično se služi topla. Ovaj napitak je vrlo popularan u mnogim zemljama sveta. Najčešće se konzumira ujutru jer dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost. Preporučljivo je par šoljica dnevno jer u većim količinama može negativno uticati na organizam kao što su, nesanica, ubrzan rad srca, psihički nemir i dr.
Kafa je biljka izgleda zimzelenog šiblja ili niskog drveća. Lišće je naspramno raspoređeno na čijem korenu su smešteni beli cvetovi, a plod je u obliku bobica. Raste u tropskim oblastima pretežno u Africi.
Zrno kafe u sebi sadrži kofein, mast, šećer, hlorogene kiseline, trigonelin, amino kiseline, proteine i minerale.
Postoji mnogo vrsta kafe ali tri vrste daju kafu i to:
Kafa Arabika koja potiče iz Etiopije a danas se pretežno gaji u Brazilu. Ona je kvalitetna i u ukupnoj svetskoj proizvodnji zastupljena je 70-80%. Raste na nadmorskoj visini od 600-2000 metara. Treba joj tri godine da procveta, a tek posle prvog cveta daje rod. Jedno drvo u proseku daje od 1-3 kilograma ploda. Poznate arabike kod nas su Minas i Santos.
Kafa Liberica (Robusta) poreklom je iz Liberije i Gvineje a uzgaja se i u Aziji (Indija, Indonezija i Vijetnam). Raste na nadmorskoj visini od 600 metara i uzgoj ove vrste je lakši, a i otpornija je na bolest. Zastupljena je 20-25% u ukupnoj svetskoj proizvodnji. Ima svetlije zrno, nepravilan oblik i zato se ova vrsta koristi za mešavine.
Kafa Stenophylla poreklom je iz Sijera Lone.
Sirova kafa ima oštar ukus te kafa koju pijemo je proizvod dobijen posle obrade, koja ima tri faze.
Prva faza je termička obrada, sušenje zrna, koja predstavlja polovinu ukupnog vremena prženja kafe.
Druga faza je prženje zrna kafe gde se menja i dobija boja, smanjuje vlažnost, gubi težina. Kod prženje je najbitnija temperatura koja određuje boju.
Treća faza je hlađenje za koje se koristi vazduh ili voda, a smatra se da je najbolja kafa koja se naglo ohladi vodom.
Još u 10 veku Arapi su znali za koristan efekat kafe, i koliko god su čuvali tajnu, krajem 15 veka putnici na povratku iz Arabije proširili su kafu na Bliskom i Srednjem istoku. Godine 1555. Sirijci donose kafu u Carigrad, a odatle u Mletačku republiku u 17 veku, odakle se kafa proširila Evropom. Tako kafa postaje karakteristika socijalne kulture.
Danas postoji više načina pripremanja kafe a najpoznatiji su: turska, filter, espreso, instant, irska, kapućino...