AS MORADO KURO UCHI NAKIRI 165 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
AS MORADO KURO UCHI NAKIRI 165 MM

Morado Nakiri je odličan ručno kovan nož sa crnom Kuro-uchi zaštitnom patinom i tragovima čekića. Nož će blistati prilikom seckanja i rezanja na kuhinjskoj dasci. Za domaću i profesionalnu upotrebu, nezamenjiv za ljubitelje povrća.

Odabir čelika omogućuje jednostavno ponovno brušenje.
Sredina ovog noža je Super Blue Steel (Aogami Super) čelik koji seže u sam vrh japanskih kvalitetnih čelika. Kuro-uchi (crna) patina na gornjem delu noža mu daje jedinstven rustikalan izgled. Nož ima tradicionalnu sredinu od visoko kvalitetnog čelika, a spoljna dva sloja su od modernog nerđajućeg čelika. Sredina može dobiti patinu i uz nepravilnu upotrebu zahrđati.

Aogami Super čelik ima tvrdoću 63 HRC. Radi se o izvanredno tvrdom čeliku koji usprkos dugotrajnoj i ekstenzivnoj upotrebi dugo održava super finu oštrinu. Osim toga nož je, zbog velikog postotka ugljika, vrlo jednostavno nabrusiti. Među čelicima s visokim postotkom ugljika je Aogami Super najneosjetljiviji na rđanje. Spoljnji slojevi su od mekšeg nerđajućeg čelika što nožu nude dodatnu zaštitu protiv rđanja.
Gornji deo oštrice je crn. Takva boja na oštrici ostane nakon kaljenja tradicionalnih čelika, pa se to u svetu noževa zove Kuro-uchi  (kuro na japanskom znači crna boja).

Zanimljivost: Aogami Super čelik je vrlo bogat ugljikom i to utiče na tvrdoću oštrice. Osim ugljika sadrži još 0,4% vanadija kao dodatak za mikronizirana kovinska zrna što čeliku daje veću žilavost. Aogami Super je ocenjen kao najnapredniji karbonski čelik.
Kuro-uchi izgled: Tokom kovanja  noževi su izloženi  velikoj toploti  i plamenovima, zato ugljik na spoljnjnim  slojevima izgori i oštrica je nakon kovanja crne boje. Kasnije se površina tanji, polira i obrađuje tako da se svetli i na kraju dobijemo glatku blještavu površinu noža. Ako želimo dobiti takozvani Kuro-uchi učinak, oštricu u gornjem delu u kasnijim fazama više ne poliramo. Radi se o tradicionalnom izgledu, malo grubljem ali s razlogom: ugljikovi čelici su na taj način zaštićeni od rđanja kao kod visoko poliranih noževa. Osim toga je ovde važan i estetski izgled, zato imaju i neđajući noževi Kuro-uchi zaključak koji zovemo Neo Kuro-uchi stil, jer je tamna patina namenjena samo izgledu i stilističkom zaključku noža.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Nakiri
Čelik:    Blue super steel
Sastav:    San-mai / V-edge / kasumi kuro-uchi tsuchime
Tvrdoća (HRC):    63
Ukupna dužina:    307 mm
Dužina oštrice:    165 mm
Širina oštrice:    52 mm
Debljina oštrice:    2,2 mm
Težina:    170 g
Dužina drške:    126 mm
Tip drške / drvo:    Japanska / Orah, Javor
Kovač:    Harukaze
Mesto kovača:    TOSA / Kōchi Prefektura / Japan

Šifra: 2178

UPOTREBA I NEGA: 
Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa
 

 


Deklaracija:
Naziv robe: As Morado Kuro – Uchi Nakiri 165 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Suncraft, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija