Igra svetlom ili rasvetom

  • 28.01.2018
  • TRENDOVI
Igra svetlom ili rasvetom

Osvetljenje igra veoma važnu ulogu u kreiranju dobrog raspoloženja u ugostiteljskim objektima i prodajnim mestima. Kako možemo odabrati i koristiti svijetlo i njegove boje pitali smo stručnjake iz kompanije LAKO koji su renomirani proizvođač rasvjete.
 

Čak i najbolje dizajnirani enterijer bez dobrog osvetljenja može izgubiti svoju atraktivnost. Dizajn rasvetnih uređaja treba uskladiti sa funkcijom prostora. Veoma važan je umetnički oblik rasvete kao i dobro odabrani tehnički parametri (n.p. moć izvora svetlosti, temperatura boje i indeks renderinga boja). Pri uređivanju unutrašnjeg osvetljenja enterijera, vodimo računa o udobnosti klijenta.
 

lako-rasveta-svetlo-1
 

Trenutno tokom dizajniranja osvetljenje u ugostiteljskim objektima i prodajnim mestima investitori najčešće biraju LED rasvjetu, jer je odlikuje velika izdržljivost i niska potrošnja električne energije. Tokom dana menjaju se funkcije prostorija. Ujutro se može poslužiti doručak, u podne ručak, a uveče voditi briga o atmosferi pogodnoj za druženje. U zavisnosti od vremena dana i aktivnosti klijenata temperatura svetla može se promijeniti – od 3000K do 6000K (od veoma vrućeg do hladnog, skoro plave boje).
 

Među trendovima osvetljenja najpopularnije je  stvaranje rasvetnog proizvoda koji su „šiveni po mjeri” klijenta. Ovo omogućava uredjenje enterijera sa karakterističnom, jedinstvenom atmosferom. U kompaniji LAKO svaki klijent može biti suosnivač ili dizajner novih rasvjetnih uređaja. Može izabrati individualni dizajn i boje osvetljenja iz cele RAL palete boja. Ovako kreiran projekat objedinjuje dva najvažnija aspekta: funkcionalnost, koja se implementira uz pomoć pažljivo odabranih parametara izvora svetlosti i jedinstveni dizajn koji će vam pomoći da se izdvojite od konkurencije.
 

lako-rasveta-svetlo-2
 

Odgovarajuće svetlo može se koristiti da se naglasi posebnost zona u prostorijama. U oblasti prodaje njegov intenzitet treba da bude mnogo veći nego u zoni potrošnje, opuštanja. Prilikom projektovanja osvjetljenja u prostorijama, treba zapamtiti da je obavezno obezbijediti glatki prelazak između boja svjetlosti - od specijalističkih ili namjenskih (npr. u pekarama) do generalnog, prilagođenog istovremeno karakteru i funkciji objekta.


lako-rasveta-svetlo-3

Više o LAKO rasveti možete pogledati na sledećem linku:
lako-rasveta-es-system-k-balkan