Sve o čaju Stassen

  • 28.01.2018
  • TRENDOVI
Sve o čaju Stassen

Sve o čaju Stassen


Svi čajevi dolaze iz istog izvora. Biljka čaja je član porodice Camellia (Camellia sinensis). Crni čaj i zeleni čaj su derivati ove jedne biljke.

Način na koji se priprema određuje njegovu boju. Nakon što je ubrana, biljka čaja se fermentiše, a zatim greje kako bi zaustavili proces fermentacije. Ovaj proces fermentacije odgovoran je zašto je kofein sastavni deo čaja. Što se duže fermentiše, to će više kofeina čaj sadržati.

Zeleni čaj ima najmanju količinu kofeina od svih čajeva jer se najmanje fermentiše. Razlog zašto zeleni čaj ima toliko blagodati po zdravlje je zato što duža fermentacija uništava mnoge supstance koje su toliko delotvorne na naš organizam.

Zato razmislite dvaput koji ćete čaj odlučiti da skuvate. Danas je mnogo toga koncentrirano i gazirano. Mislim da nam bar čaj, i to zeleni čaj, može biti izuzetak.


Kvalitet čaja

Velike su razlike u kvalitetu čajeva. Čaj se može uporediti s vinom kada je riječ o ocenjivanju. Sva ona pakovanja koja se nazivaju čajem ne mogu se ni približno meriti sa originalnim Cejlonskim čajem.

Preporučujemo da naručite čaj koji je ručno bran, bez alergena i bez GMO-a a preporuka su Cejlonski čajevi,  jer je na Šri Lanci  zakonom zabranjena upotreba GMO-a i hemijskih sredstava u uzgoju čajeva. Posebno se ističe Stassen čaj koji dolazi sa najboljih plantaža  Šri Lanke i za koji se ručno beru samo odabrana 2-3 lista sa vrha biljke, a zemlja na kojoj se uzgaja se dezinfikuje limunovom travom i eukaliptusovim drvetom.


Stassen zeleni čaj i sve njegove koristi

Danas je zeleni čaj, odnosno njegovi ekstrakti, sastavni deo gotovo svakog proizvoda za mršavljenje. Na taj način zeleni čaj pruža određene efekte, ali tako nećete iskoristiti njegov potpuni potencijal kao biljke.

Zeleni čaj sadrži sledeće:

Tanin

Grupa jednostavnih i kompleksnih fenola, polifenola i flavonida. Budući da ih proizvode biljke, svi su tanini relativno otporni na probavu i fermentaciju. Tanini se ponašaju kao kontraktivni, skupljaju tkiva i kontrahuju strukturne proteine kože i sluzokože. Vežu se na životinjske i biljne belančevine, deluju anestetično i redukcijski pa su zbog te osobine i vrlo moćni antioksidansi.

Šolja zelenog čaja posle obroka može pomoći u probavi. Iz tog se razloga zeleni čaj u Aziji koristi već hiljadama godina.

Katehini

Katehini su kategorija polifenola. U zelenom čaju, katehini su prisutni u značajnoj količini, tačnije, epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin galat (ECG) i epigalokatehin galat (EGCG). EGCG čini 10-50% ukupnog sadržaja katehina i poznat je kao jedan od najmoćnijih katehina, s antioksidativnom aktivnošću snažnijom 25-100 puta od vitamina C i E.

Šolja zelenog čaja osigurava 10-40 mg polifenola, a antioksidativni sadržaj mu je nekoliko puta jači od brokule, spanaća, šargarepe i jagoda. Antioksidansi nakon treninga upravo su ono što vam treba kako biste se rešili svih slobodnih radikala u telu i tako popravili štetu.

Flavonoidi

Flavonoidi su biljni pigmenti, svetlo obojeni hemijski konstituenti u većini svežeg voća i povrća. Štite i pripomažu prilikom infekcije. Prilikom fizičkog udarca, u slučaju njihovog nedostatka, vrlo lako možete zadobiti modricu.

Teanin

Aminokiselina koja ima umirujuće dejstvo na mozak. Može  se pronaći u listu čaja. Teanin je poprilično različit od polifenola i katehinovih antioksidanasa, ali je još jedan dodatni razlog zašto konzumirati zeleni čaj. Deluje umirujuće, a da pritom ne kompromitujevisinu motivacije i mentalne aktivnosti.

Bodybuilding i upotreba u fitnessu - Pre treninga

Zeleni čaj je sjajna zamena za ECA-u (efedrin-kofein-aspirin).

Neki smatraju da ništa nije bolje od toga, ali veliki broj ljudi ne voli ECA-u zbog osećaja koji izaziva nakon konzumacije.

Postanemo razdražljivi i lako se razljutimo iz nekog razloga.

Zeleni čaj je sjajan jer sadrži malu dozu kofeina, a teanin vas stvarno mentalno opusti, a ujedno snažno stimuliše na fizičku aktivnost.


Definicija

Istraživanja sugerišu  da suplementacija zelenim čajem može povećati rad metabolizma za 3%. Za to će vam biti potrebne tri šoljice dnevno.

Ako ste na dijeti od 2000 kalorija dnevno, zelenim čajem ćete vrlo lako spaliti 60 dodatnih kalorija. Jeste li se ikada zapitali zašto je tako malo Azijaca debelo? Ne bave se svi kung fu-om. Piju zeleni čaj!