Za Italijane je samo mama važnija od espresa!

  • 06.12.2017
  • TRENDOVI
Za Italijane je samo mama važnija od espresa!

Piše: Bojan Đorđević, ekspert za kafu, vlasnik kafeterije, Ginisov rekorder u pripremanju kafe (24 sata bez prestanka pripremao espresso)

Kada prosečni Balkanac naruči produženi espreso, koji vrlo često zove EKspreso i još stavi hladno mleko, postoji mit da je jedan Italijan upravo otišao u “večna lovišta”.

Naći Italijana koji pravi takav greh je verovatno malo moguće, a ako neko tvrdi da ima “amico” (druga) iz Rima ili Milana, koji se kune u espreso sa hladnim mlekom, slobodno ga zapitajte da li mleko nabavlja od baba Mire sa Kosmaja. Drugari, ozbiljna laž… Sigurno!

Jednostavno, za Italijane je espreso više od kafe…  je religija, strast, način života. Možda je za Napolitance Maradona Bog, za Rimljane Toti večiti kapiten, ali za njih je samo espreso nešto više od toga. Kažu, da jedino za prosečnog Italijana, MAMA ima veću specifičnu težinu od šoljice “crnog zlata”.

Italijani ozbiljno shvataju svoju kafu, pa bi i vi trebalo tako da se ponašate. Za njih je espreso obavezna “doza”…

Tu je bitan i brend i blend, ali im je mnogo značajnije da im je svaka šoljica skoro savršena. Prosečan Italijan će oprostiti poraz omiljenog fudbalskog tima, ali nikada baristi koji mu je spremio lošu kafu. Pravilo je jasno, svaki dan u godini, kafa mora da bude ukusna. Sama reč espreso, znači ekspres. Samim tim, espreso bi trebalo da bude sveže pripremljen svaki put. Ustajala kafa, nije opcija.

Još jedno pravilo u kome kafopije sa ovih prostora uživaju je bleja sa kafom… Kod Italijana je to “mali greh”. Za njih je i šank dovoljan i jedan pogled baristi. Odmah za sto stiže espreso, Jednostavno, espreso mora biti ekspresno napravljen, ali i ekspresno popijen - u to se slažu sve italijanske kafopije. Najbolje je popiti dok još ima “kremu” na vrhu. Ova pena je emulzija ulja iz kafe i služi kao poklopac koji zadržava sve arome iz kafe. Nažalost, krema se brzo razlaže. Posle nepuna dva minuta, espreso je “mrtav”…

Još jedno pravilo koje je za Italijane  “Amin” - espreso bez kreme je samo za prosipanje u kanalizaciju. Ili je taj espreso predugo stajao ili je baš loše pripremljen. Zato ga pravi poznavaoci nikaga neće naručiti za sto koji je daleko od kafemata. Dok ga spori barista napravi, a još sporiji konoba donese do vas, vaš espreso je izgubio “dušu”… Najiskreniji savet: uvek sedite blizu šanka.
Nikada nije loše naručiti espreso za šankom i započeti razgovor sa baristom. Njegova svrha je često da vas razbudi i to brzo. Naravno, dobar barista će vam dati uvek neki savet o omiljenom piću. Idealno, nema šta…
Espreso možete da pijete bilo kada, ali nikada nemojte da naručujete kapućino posle doručka. To je jedno od zlatnih pravila. Espreso je uvek dobrodošao, ali većina Italijana se ljuti kada se ide na kapućino posle 11 sati prepodne, a posebno će vas čudno gledati ako naručite kapućino tokom i posle večere. Prosto rečeno, kapućino je napitak rezervisan za jutro… I tačka.

Ako dodate samo malo mleka dobićete espreso makijato, i ne bi trebalo da ga pijete posle podneva. Mežutim, nema problema ako dodate liker ili lozovu rakiju (grapu) i napravite kafe koreto. Naravno, to tek posle radnog vremena.
Da zaključimo: Slobodno “cimnite” espreso, pojedite neki kolačić usput, pročavrljajte sa nekim i uživajte. Život je samo jedan, a espresa dva, tri, četiri,…

Knjigu Bojana Đorđevića "Moje nijanse kafe" možete naručiti OVDE