Mišelinove zvezdice

  • 15.02.2018
  • TRENDOVI
Mišelinove zvezdice

Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.

Braća Andre i Eduard Mišelin su još davne 1900. godine izdali vodič koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, listu automehaničarskih radnji, benzinskih stanica i hotela. Posle davdeset godina u vodiču su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su brzo izazvali pažnju šire javnosti. Videvši popularnost kategorisanja restorana, braća su unajmila tim privatnih inspektora, koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane. Prva zvezdica za vrhunsku kuhinju dodeljena je 1926. godine, a tek 1931. dodeljena je druga i treća  zvezdica, i tada je počela hijerarhija ocenjivanja restorana.

Mišelinove zvezdice se dodeljuju na osnovu ocene anonimnih kritičara koji ocenjuju: kvalitet jela, veštinu kuvanja, originalnost jela, cena (lokalni standard određuje prosečnu cenu) i doslednost posetilaca.

Jedna Mišelinova zvezdica je preporuka za dobro mesto gde se vredi zaustaviti jer su veoma dobri restorani u kojima se nude jela pripremljena po visokim standardima.
U prilog ovome govori da Mišelinovu zvezdicu nije lako dobiti, pa tako u 2011. godini od 5500 restorana koji su konkurisali, samo 74 restorana je dobilo jednu zvezdicu, 17 dve, a smao pet restorana tri zvezdice.

Restorani sa dve Mišelinove zvezdice imaju odličnu kuhinju sa pažljivo osmišljenim jelima izuzetnog kvaliteta. Dve zvezdice su preporuka za mesto vredno skretanja, samo je mali broj restorana dobija ovo prestižno priznanje u jednoj godini.

Za posetu restoranu sa tri Mišelinove zvezdice vredi daleko putovati. Ovi restorani predstavljaju sam vrh ugostiteljstva. Mesto gde se mogu probati specijaliteti originalne recepture i vidi prezentacija hrane na granici vrhunske umetnosti. Ponuda je na izuzetno visokom nivou kao i selekcija vina.

Zemlje u kojima su dobitnici tri Mišelinove zvezdice su: Japan, Francuska, Nemačka, SAD, Italija, Španija, Kina, Engleska, Belgija, Švajcarska, Holandija i Monako. Najviše ih je u Japanu.

Prijavljivanje za dodelu Mišelinove zvezdice je veoma lako. Ispunjava se prijava na zvaničnoj internet adresi Mišelin kompanije, gde je moguće prijaviti restoran za posetu inspektora i potencijalno dobijanje zvezdice. Povratni odgovor se ne dobija, jer inspektori posećuju restoran anonimno, bez predhodne najave. Ukoliko je hrana dobra, vratiće se i drugi put, kako bi ocena bila što objektivnija, nakon čega se sastaje komisija koja odlučuje o dodeli zvezdice. U samoj prijavi veoma su važni i gosti koji šalju svoje nominacije za zvezdicu.
Mišelinovi inspektori se nikada ne predstavljaju, a njihovi troškovi su plaćeni od strane kompanije, nikada od strane restorana. Inspektorima je zabranjeno da u javnosti pričaju kojim se poslom bave, da bi njihova anonimnost bila što pouzdanija.

Izvor teksta: Autor dr Snježana Gagić - Servis hrane i pića