GINSANKO PETTY 135 MM KYOTO SUNSET

  • JAPANSKI NOŽEVI
GINSANKO PETTY 135 MM KYOTO SUNSET

Mali kuhinjski nož za upotrebu kod delikatnijih kuhinjskih poslova, kod kojih bi veći nož bio nespretan. Koristi se za guljenje, obrezivanje, ukrašavanje, izrezivanje jabučne sredine, očiju kod krompira i slično. Radi se o nožu koji se je potreban u svakoj kuhinji!
Srce noža je Silver Steel III čelik, tvrdoće 63 HRC koji zovu još i Ginsan Steel ili Ginsanko. Glavne osobine ovog čelika su otpornost na rđanje, jednostavno održavanje i dugotrajna oštrina.
Na gornjem su delu oštrice vidljivi tragovi čekića što nožu daje poseban učinak. Takav se završetak zove Nashiji što doslovce znači »koža (azijske) kruške«. Radi se o matiranoj površini čiji gornji brid ima nježnu teksturu koja je vrlo lepa i praktična, jer se pri rezanju hrana ne lepi na oštricu.
Na dnu oštrice vrlo je lepo naglašena granica između različitih slojeva čelika. Takav način kovanja, kod kojeg mekši spoljni slojevi štite unutarnju tvrdu jezgru, zovemo San-mai.
Da bi sve drške dobro ležale u levoj i desnoj ruci, odabrali smo univerzalni osmougaoni oblik koji nudi izvrstan zahvat te jednostavno rukovanje nožem. Težina drške prilagođena je japanskim oštricama, stoga je nož jednakomerno uravnotežen. Drške su od prirodnog drva javora (Severna Kina, Rusija, SAD) koji je obrađen posebnim postupkom stabilizacije smolom što dršci jamči dugotrajan životni vijek. Pri postupku stabilizacije dodan je pigment u boji koji se upije u drvena vlakna te nakon završne obrade i brušenja na dršci ostavi lijep izgled strukture drva. Za izradu drški odabrani su komadi javorovog drva s nepravilnom i neravnomernom strukturom, stoga se pigmenti u boji različito upijaju u drvo i pri tome prave zanimljive i jedinstvene uzorke. Svaka je drška unikatna.
Nož preporučujemo zbog odličnog profila, ravnoteže, jednostavnog održavanja i estetske vrijednosti. Odličan izbor kao poklon ili kao prva kupovina japanskog noža!

O KOVAČNICI:
Harakuze na japanskom znači "vetrovito proljeće". U toj kovačnici je odličan tradicionalan jezgrovit čelik povezan s nerđajućim spoljnim slojevima i znimljivim kvalitetnim ručkama (drškama). Na noževima je otisnut potpis kovačnice u kanja pismu.


SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Petty
Čelik:    Ginsan (Silver III)
Tvrdoća (HRC):    63
Ukupna dužina:    210 mm
Dužina oštrice:    135 mm
Širina oštrice: 25 mm
Debljina oštrice: 2 mm
Težina:    85 g
Dužina drške:    127 mm
Tip drške / drvo: Japanska / Custom
Kovač:    Harukaze
Mesto kovača:    TOSA / Kōchi Prefektura / Japan

Šifra:   2277  

 

UPOTREBA I NEGA: 

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe: Ginsanko Petty 135 mm Kyoto Sunset
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Harukaze, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija