HOKIYAMA GINSANKO ROSEWOOD KIRITSUKE 210 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
HOKIYAMA GINSANKO ROSEWOOD KIRITSUKE 210 MM

Kiritsuke je višenamenski japanski kuhinjski nož - dužina 210 mm optimalna je za seckanje povrća i rezanje većih komada mesa.

Kiritsuke noževi su u prošlosti bili namenjeni samo glavnom suši chefu. Iako je profil oštrice nešto ravniji nego kod Gyuto noževa, još se uvijek radi o višenamenskom nožu, prikladnom za svakodnevnu upotrebu, jer je dužina oštrice od 210 mm optimalna za seckanje povrća i rezanje većih komada mesa i ribe.

Nož ima zanimljive tragove čekića na gornjem delu oštrice koje zovemo Nashiji što doslovno znači »koža (azijske) kruške«. Radi se o blago matiranoj površini oštrice čiji gornji deo ima nežnu teksturu koja nije samo lepa, već ima i praktičnu ulogu, namirnice se, naime, ne lepe na nož. Na dnu oštrice se lepo vide crte između slojea čelika. Ovaj način kovanja, kod kojeg spoljni mekši slojevi štite unutrašnju tvrdu sredinu od spoljnih uticaja, zove se San-mai.
Srce noža je Silver Steel III čelik, tvrdoće cca 63 HRC koji zovu još i Ginsan Steel ili Ginsanko. Glavna osobina ovog čelika je da se odlično suprotstavlja rđanju. Nož ima wa-style japansku dršku od palisandra.

Ovaj nož je idealan kao prva kupovina japanskog kuhinjskog noža, a isto tako može biti divan poklon!

Hokiyama je vodeća kovačnica u perfekturi Kochi u Japanu. Poznata je po najboljem kvalitetu i tradiciji izrade noževa već više od 800 godina. Očuvali su ručni rad i tradicionalan majstorski zanat koji se prenosi iz generacije u generaciju, ali istovremeno streme ka novom znanju i inovacijama. Usprkos tome da izrađuju noževe po tradicionalnim metodama, teže i modernim tehnološkim smernicama na području metalurgije, obrade materijala i postupaka proizvodnih procesa. Kod Hokiyami se, dakle, radi o spajanju tradicije (土佐一), inovacije (無限) i upotrebljivosti (左近).


SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Kiritsuke
Čelik:    Ginsan (Silver III)
Sastav:    San-mai / V-edge / kasumi nashiji
Tvrdoća (HRC):    63
Ukupna dužina:    365 mm
Dužina oštrice:    210 mm
Širina oštrice: 45 mm
Debljina oštrice:    2 mm
Težina:    165 g
Dužina drške:    135 mm
Tip drške / drvo: Japanska / Palisandar
Kovač:    Hokiyama
Mesto kovača:    TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Kanji na oštrici:    "OstarRub" 鋭い刃

Šifra: 2183

 

UPOTREBA I NEGA: 

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom

Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)

Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti

Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe: Hokiyama Ginsanko Rosewood kiritsuke 210 mm

Vrsta robe: Nož za sečenje

Zemlja porekla: Japan

Proizvodi: , Japan

Uvozi : TF, Beograd, Srbija