HOKIYAMA GYUTO SWIRL DAMASCUS 210 MM – OKINAWA REEF

  • JAPANSKI NOŽEVI
HOKIYAMA GYUTO SWIRL DAMASCUS 210 MM – OKINAWA REEF

Hokiyama Gyuto Swirl Damascus sa 210 mm dugačkom oštricom svestran je kuhinjski nož koji će izvrsno doći do izražaja u rukama profesionalnog ali i amaterskog kuvara. Radi se o nožu koji je pogodan za sve one koji se prvi put susreću sa svetom japanskih noževa. Nož može biti i izvrstan poklon!

OBLIK OŠTRICE

Gyuto ili nož kuvarskih majstora je višenamenski kuhinjski nož koji će zablistati pri svim vrstama rezanja, seckanja i ljuljanja na kuhinjskoj dasci.

ČELIK:

Jezgra ovog gyuto noža izrađena je od nerđajućeg čelika AUS-10, firme Aichi Steel, tvrdoće 62 HRC. Zbog visokog procenta hroma (Cr) čelik AUS-10 je veoma otporan na rđanje.

LAMINACIJA:

Uz rezni rub možemo primetiti izrazitu, valovitu liniju (matirana površina) koja se proteže uzduž cele oštrice. To je linija gde se razdvaja tvrdo jezgro, omotano u 33 sloja mekšeg spoljnog čelika koji su dodatna zaštita od spoljnih uticaja. Ovakav se sendvič u kojem je jezgro od tvrdog čelika omotamo spoljnim, mekšim slojevima čelika, zove konstrukcija san-mai. Većina savremenih japanskih noževa izrađena je na ovaj način.

ZAVRŠNI IZGLED:

Oštrica se izvaja sa svojim 33-slojnim damask uzorkom koji je zadužen za fantastičan izgled, a jedinstvenost svakog noža je ta da uzorak nije moguće reprodukovati. Damask uzorak na nekim je mestima valovit i okrugao,  i zato  ga nazivamo i »vrtložan damask uzorak«. Svaki je drugačiji, baš kao i otisci prstiju. 

O KOVAČNICI:

Hokiyama je vodeća kovačnica u perfekturi Kochi u Japanu. Poznata je po najboljoj kvaliteti i tradiciji izrade noževa već više od 800 godina. Očuvali su ručni rad i tradicionalan majstorski rad koji se prenosi iz generacije u generaciju, ali istovremeno streme ka novom znanju i inovacijama. Usprkos tome da izrađuju noževe po tradicionalnim metodama, slede i modernim tehnološkim smernicama na području metalurgije, obrade materijala i postupaka proizvodnih procesa. Kod Hokiyami se radi o spajanju tradicije (土佐一), inovacije (無限) i upotrebljivosti (左近).

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice: Gyuto
Čelik: AUS-10
Sastav: San-mai / damask
Tvrdoća: 62 HRC
Ukupna dužina: 343 mm
Dužina oštrice: 210 mm
Širina oštrice: 45 mm
Debljina oštrice: 2 mm
Težina: 160 g
Dužina drške: 128 mm
Tip drške / drvo: Japanska / stabilizirani javor
Kovač: Hokiyama
Mesto kovača: TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Kanji na oštrici: 鋭い刃 SharpEdge

Šifra: 2562

 


UPOTREBA I NEGA: 

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

Deklaracija:

Naziv robe: HOKIYAMA GYUTO SWIRL DAMASCUS 210 MM – OKINAWA REEF
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Hokiyama, Kōchi Prefektura, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija