KUMOKAGE GYUTO KURO-UCHI DAMASCUS OCTAGON 240 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
KUMOKAGE GYUTO KURO-UCHI DAMASCUS OCTAGON 240 MM

Kumokage Gyuto Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 240 mm svestrani je japanski kuhinjski nož namenjen za pripremu mesa, ribe i povrća. Dužina oštrice za korištenje zahteva nešto iskusniji par ruku i veću radnu površinu.

Sirov neobrađen završni izgled sa zamagljenim damask uzorkom pruža nožu rustikalni izgled koji izvrsno opisuje japanska riječ kumokage雲影, što doslovno znači »sena oblaka«.

Oštrica će s lakoćom kliziti kroz namirnice, a kriške će biti izuzetno glatko odrezane, zahvaljujući finoj oštrini Aogami #2 čelika. Ovaj je nož pravi Japanac od osećaja težine u rukama pa sve do autentičnog izgleda.

OBLIK OŠTRICE:

Gyuto oblik u prijevodu znači »kravlji-mač« koji je u prošlosti bio namenjen komadanju goveđeg mesa. Danas je gyuto oblik namenjen svakodnevnom rezanju mesa ili povrća te je japanski oblik »chef's« noža. Oštrica je dvostrano brušena te prikladna za levake i dešnjake.

ČELIK:

Čelik Aogami #2 jedan je od najkvalitetnijih visoko ugljičnih čelika, stoga noževi dugo vremena ostaju oštri i jednostavno ih je nabrusiti. Zbog visokog udela ugljenika, čelik je manje otporan protiv korozije, što znači da se na oštrici može pojaviti patina, a bude li duže vreme pod uticajem vode ili drugih korozivnih stvari, može čak i zarđati. Nerđajuća svojstva možemo malo poboljšati dodavanjem hroma i volframa, ali čelik će još uvijek pripadati visoko ugljičnim čelicima, stoga ga treba prikladno tome i održavati. Aogami #2 sadrži: ugljenika (C) 1,1%, hrom (Cr) 0,5%, mangan (Mn) 0,3% i volfram (W) 1,5%.

LAMINACIJA:

Tradicionalni japanski čelici veoma su tvrdi i zbog toga i krhki. Zbog toga prilikom korištenja lakše može doći do krhanja oštrice, u najslabijem slučaju čak i do loma. Da bi se to spriječilo, jezgra od Aogami #2 čelika omotana je u dva sloja mekšeg nerđajućeg čelika - san-mai laminacija. Time se poboljša elastičnost oštrice i otpornost protiv korozije (što je bitno za osjetljive visoko ugljične čelike!).

GEOMETRIJA OŠTRICE:

Nož je dvostrano brušen (simetrično).

ZAVRŠNI IZGLED:

Rustikalnom izgledu oštrice pridonosi taman kuro-uchi (kuro doslovce znači crn) završna obrada i zamagljen damask uzorak.

DRŠKA:

Osmougaona japanska (Wa) drška od wenge drva s prstenom od bivoljeg roga.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice: Gyuto
Čelik: Aogami #2
Sastav: San-mai / V-edge / Damask, kuro-uchi
Tvrdoća: 63 HRC
Ukupna duljina: 398 mm
Dužina oštrice: 240 mm
Širina oštrice: 50 mm
Debljina oštrice: 3.4 mm
Težina: 215 g
Dužina drške: 137 mm
Tip drške / drvo: Japanska
Kovač: Hatsukokoro
Mesto kovača: TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Kanji na oštrici: 初心 Hatsukokoro

Šifra: 2526


UPOTREBA I NEGA: 
Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa


Deklaracija: 
Naziv robe: Kumokage Gyuto Kuro-uchi Damascus 240 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Hatsukokoro, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija