MIKI DEBA SHIROGAMI 210 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
MIKI DEBA SHIROGAMI 210 MM

Miki Deba Shirogami 210 mm je težak, klasičan, japanski nož za teže zahvate koji se upotrebljava za filetiranje velike ribe i peradi. Debljina i širina deba oštrice idealne su za filetiranje ribe, uklanjanje mesa s kostiju, odstranjivanje glave, repa i kostiju. Uz to Deba je izvrstan nož za sečenje. Nož je jednostrano brušen i pogodan samo za dešnjake. Deba je ponosan član tradicionalne japanske troice (zajedno s yanagibom i usubom).

Miki Hamono u proizvodnji svojih noževa koristi najkvalitetniji i čisti ugljični čelik koji proizvodi japanski čeličan Hitachi. Shirogami #2 čelik ili "bijeli čelik" (white steel), tvrdoće oko 62-63 HRC, koji se zatim kuje zavaren s drugim slojem mekšeg čelika. Riječ je o dvoslojnoj konstrukciji ni-mai.
Kada pitate japanske kovače ili japanske majstore sushija zašto svi toliko vole Shirogami #2 čelik, uvijek ćete dobiti isti odgovor: "Zato što ima ODLIČAN RUB!"
"Odličan rub" u japanskoj terminologiji znači:
•    vrlo visoka tvrdoća i žilavost (čelik nije previše krt)
•    vrlo fina i homogena martenzitna čelična struktura (čelična struktura nakon toplinske obrade), koja će dati vrlo fini/glatki rub nakon poliranja
•    vrlo jednostavno za ponovno oštrenje

Oštrica može dobiti patinu Shirogami čelik ne sadrži hrom, zato će oštrica, izrađena od ovog čelika, s vremenom dobiti patinu. Prednost ovog čelika je vrlo fina, nežna i dugotrajna oštrina te jednostavno brušenje. Za negu oštrice preporučujemo upotrebu ulja za njegu oštrica.

Nož ima tradicionalnu japansku Wa dršku od magnolije s obručem od roga vodenog bivola. Drvo magnolije prvi je izbor japanskih kuvara, posebno sushi majstora, jer njegovo drvo ne ispušta mirise koji bi mogli ometati delikatan ukus hrane. Drvo ispušta vlastiti miris zbog ekstraktivnih sastojaka koje se u njemu nalaze u malim količinama i može se jako razlikovati od drveta do drveta, pa i ovo svojstvo materijala zahteva razmatranje pri odabiru ručke.

O KOVAČNICI MIKI HAMONO:
Miki Hamono je mala kovačnica iz područja Miki u Japanu. Miki je vrlo poznato kovačko područje koje se nalazi u prefekturi Hyogo u središnjem delu Japana. Koriste staru japansku tehniku kovanja koja je nastala u izradi samurajskih mačeva. Među japanskim sushi chefovima uglavnom su poznati po izradi tradicionalnih, jednostrano naoštrenih noževa od shirogami (White steel) visokougljičnog čelika. Kovački noževi Miki Hamono savršen su primer japanskih tradicionalnih noževa, gdje je svaki deo noža izrađen "na pravi način", kao u stara vremena, ali ga odvaja od ostalih sličnih kovača po pristupačnijoj ceni.


SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:     Deba
Čelik:    White Steel 2
Sastav:    Ni-mai / Single bevel
Tvrdoća (HRC):    62-63
Ukupna dužina:    385 mm
Dužina oštrice: 210 mm
Širina oštrice: 62 mm
Debljina oštrice: 9,4 mm
Težina:    540 g
Dužina drške:    145 mm
Tip drške / drvo: Japanska / Magnolija
Kovač:    Miki Hamono
Mesto kovača:    Miki / Hyogo Prefektura / Japan

Šifra: 2284

 

UPOTREBA I NEGA: 

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe: Miki Deba Shirogami 210 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Miki Hamono, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija