MORADO KURO UCHI SANTOKU 165 MM KYOTO SUNSET

  • JAPANSKI NOŽEVI
MORADO KURO UCHI SANTOKU 165 MM KYOTO SUNSET

Morado Santoku je odličan ručno kovan nož sa crnom Kuro-uchi zaštitnom patinom i tragovima čekića. Oblik oštrice će odgovarati svima koji traže manji svestran nož za povrće, ribu i meso. Izvrstan je za seckanje povrća na kuhinjskoj daski. Odabir čelika omogućuje jednostavno ponovno brušenje.

Sredina ovog noža je od Hitachi Super Blue čelika (Aogami Super) koji seže u sam vrh kvalitetnijih japanskih čelika. Kuro-uchi (crna) patina na gornjem delu oštrice daje nožu jedinstven i rustikalan izgled. Aogami Super ima tvrdoću oko 63 HRC.
Aogami Super čelik je vrlo bogat ugljikom i to utiče na tvrdoću oštrice. Osim ugljika sadrži još 0,4% vanadija kao dodatak za mikronizirana kovinska zrna što čeliku daje veću žilavost. Aogami Super je ocenjen kao najnapredniji karbonski čelik.
Radi se, dakle, o izvanredno tvrdom čeliku, što znači da usprkos ekstenzivnoj i dugotrajnoj upotrebi zadržava super finu oštrinu. Osim toga nož je, zbog visokog postotka ugljika, vrlo jednostavno nabrusiti. Među čelicima s visokim postotkom ugljika je Aogami najneosetljiviji na rđu. Spoljnji  slojevi su od mekšeg, nerđajućeg čelika koji je još dodatna zaštita protiv rđanja.
Gornji deo oštrice je crn. Ta boja ostane na oštrici nakon kaljenja tradicionalnih čelika, pa se u svetu noževa to zove Kuro-uchi završetak.

Tokom kovanja noževi su izloženi  velikoj toploti i plamenovima, zato ugljik na vanjskim slojevima izgori i oštrica je nakon kovanja crne boje. Kasnije se površina tanji, polira i obrađuje tako da se svetli i na kraju dobijemo glatku blještavu površinu noža. Ako želimo dobiti takozvani Kuro-uchi učinak, oštricu u gornjem delu u kasnijim fazama više ne poliramo. Radi se o tradicionalnom izgledu, malo grubljem ali s razlogom: ugljikovi čelici su na taj način zaštićeni od rđanja kao kod visoko poliranih noževa. Osim toga je ovdje važan i estetski izgled, zato imaju i nerđajući noževi Kuro-uchi zaključak koji zovemo Neo Kuro-uchi stil, jer je tamna patina namijenjena samo izgledu i stilističkom zaključku noža.
Da bi sve drške dobro ležale u lijevoj i desnoj ruci, odabrali smo univerzalni osmougaoni oblik koji nudi izvrstan zahvat te jednostavno rukovanje nožem. Težina drške prilagođena je japanskim oštricama, stoga je nož jednakomerno uravnotežen. Drške su od prirodnog drva javora (Sjeverna Kina, Rusija, SAD) koji je obrađen posebnim postupkom stabilizacije smolom što dršci garantuje  dugotrajan životni vek. Pri postupku stabilizacije dodan je pigment u boji koji se upije u drvena vlakna te nakon završne obrade i brušenja na dršci ostavi lep izgled strukture drva. Za izradu drški odabrani su komadi javorovog drva s nepravilnom i neravnomernom strukturom, stoga se pigmenti u boji različito upijaju u drvo i pri tome tvore zanimljive i jedinstvene uzorke. Svaka je drška unikatna.


SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Santoku
Čelik:    Blue super steel
Sastav:    San-mai / V-edge / kasumi kuro-uchi tsuchime
Tvrdoća (HRC):    63
Duljina oštrice:    165 mm
Širina oštrice:    47 mm
Debljina oštrice:    2,2 mm
Tip drške / drvo:    Japanska / Custom
Kovač:    Harukaze
Mjesto kovača:    TOSA / Kōchi Prefektura / Japan

Šifra: 2181

 

UPOTREBA I NEGA: 
Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa
 


Deklaracija:
Naziv robe: As Morado Kuro – Uchi Santoku 165 mm Kyoto Sunset
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Suncraft, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija