SHIRASAGI TSUCHIME SAKIMARU YANAGI 270 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
SHIRASAGI TSUCHIME SAKIMARU YANAGI 270 MM

Shirasagi Tsuchime Sakimaru Yanagi 270 mm je tradicionalni japanski nož za pripremu ribe, posebno za sašimi i nigri suši. Dužina noža omogućuje korisniku rezanje ribljeg filea u jednom potezu, što zajedno s jednostrano brušenom oštricom doprinosi sjajnim glatkim kriškama sašimija. Naziv sakimaru odnosi se na tanto vrh koji je odabran kao počast katani.

Tradicionalni japanski noževi izrađeni su od visoko ugljičnih čelika, iz dva razloga:

- zbog veoma čistog sastava čelika ( oštrice mogu postići veoma finu oštrinu) i zbog lakog brušenja do optimalnog stanja.

Aogami #2 je jedan od najkvalitetnijih među tradicionalnim visokougljičnim čelicima, a dodati su mu hrom (Cr) i volfram (W), što značajno poboljšava njegovu otpornost na koroziju i habanje. Istovremeno oštrica može postići izuzetno finu oštrinu i lako ju je ponovo nabrusiti.

OBLIK OŠTRICE:

Yanagiba (doslovno znači "vrba" jer oblikom podseća na vrbin list) deo je "svetog trojstva" tradicionalnih japanskih noževa (druga dva su deba i usuba) i koristi se za pripremu sirove ribe. Jednostrano je brušen, zbog čega rezni rub može biti puno tanji pa se može lako nabrusiti do finije oštrine, što je ključno za što glatkije i čišće rezove. Yanagiba noževi obično su dugi između 240 i 360 mm, što znači da se riba (ili komad mesa) može rezati jednim potezom, izbjegavajući neravne "cikcak" rezove koji dovode do oštećenja tkiva namirnica.

ČELIK:

Čelik Aogami #2 jedan je od najkvalitetnijih visoko ugljičnih čelika, stoga noževi dugo vremena ostaju oštri i jednostavno ih je nabrusiti. Zbog visokog udjela ugljika, čelik je manje otporan protiv korozije, što znači da se na oštrici može pojaviti patina, a bude li duže vreme pod uticajem vode ili drugih korozivnih stvari, može čak i zarđati. Nerđajuća svojstva možemo malo poboljšati dodavanjem hroma i volframa, ali čelik će još uvek pripadati visoko ugljičnim čelicima, stoga ga treba prikladno tome i održavati. Aogami #2 sadrži ugljenik (C) 1,1%, krom (Cr) 0,5%, mangan (Mn) 0,3% i volfram (W) 1,5%.

LAMINACIJA:

Ni-mai metodom laminacije koristimo se kod jednostrano brušenih noževa. Tvrda jezgra zavarena je zajedno sa slojem mekšeg čelika na shinogi (prednjoj) strani oštrice, što jača strukturu oštrice i zbog toga je čini elastičnijom.

GEOMETRIJA OŠTRICE:

Oštrica je brušena jednostrano.

ZAVRŠNI IZGLED:

Gornji deo oštrice nije obrađen i ima sloj tamne zaštitne patine koju nazivamo i kuro-uchi završetak (kuro znači crn). Odličan kontrast tome daje kanji koji nosi ime kovačnice Hatsukokoro (初心), a donji deo oštrice ukrašen je kasumi završetkom.

DRŠKA:

Ovalna japanska (Wa) drška od wenge drva s prstenom od bivoljeg roga.

 

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice: Yanagiba
Čelik: Aogami #2
Sastav: Ni-mai / kuro-uchi
Tvrdoća: 63 HRC
Ukupna dužina: 420 mm
Dužina oštrice: 270 mm
Širina oštrice: 35 mm
Debljina oštrice: 4.2 mm
Težina: 235 g
Dužina drške: 144 mm
Tip drške / drvo: Japanska / wenge
Kovač: Hatsukokoro
Mesto kovača: TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Kanji na oštrici: 初心 Hatsukokoro

 

Šifra: 2498

 

UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe:  Shirasagi Tsuchime Sakimura Yanagi 270 mm 
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija