ZDP-189 PETTY BLACK 135 MM KOUHEI-SHINMATSU

  • JAPANSKI NOŽEVI
ZDP-189 PETTY BLACK 135 MM KOUHEI-SHINMATSU

Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Petty Black 135 mm plod je desetogodišnjih iskustava, stečenih prodajom noževa s naše strane i veštine kovanja noževa koja prelazi iz generacije u generaciju majstora iz kovačnice Suncraft.

Već duže vrijeme uspešno surađujemo s kovačnicom Suncraft, stoga smo kao znak poštovanja odlučili ovu liniju noževa nazvati po najznačajnijim likovima koji su pridonijeli njenom nastanku. Prvi je Kouhei (耕平) Kawashima, koji je prije više od sedamdeset godina osnovao kovačnicu Suncraft, a drugi je njegov otac Shinmatsu (新松).

Petty nož bitan je deo svake zbirke noževa. Njime se koristimo kada su veći noževi previše »nespretni« za korištenje. Ovaj ZDP-189 Petty nešto je deblji, stoga će biti izvrsna dopuna Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Bunki. Osim što će izvrsno doći do izražaja kod običnih 'petty zadataka' (guljenje povrća, priprema voća), dobro će nam doći i kod robusnijih zadataka kao što su odvajanje mesa od kostiju, posebno kod peradi i filetiranje manje ribe. Nož nije prikladan za rezanje kostiju (oštrica je vrlo tvrda i mogla bi se slomiti). Oblik K-tip vrška oštrice prikladan je za rezanje dekorativnih komada voća i povrća i za odvajanje kože od mesa - njen vršak može s lakoćom probosti kožu.

ZDP-189 čelik položio je test dugovječnosti i tako ostao prvi odabir kuharskih majstora, profesionalnih i amaterskih, koji očekuju vrhunski čelik za kuhinjske noževe. Zbog svega nabrojanog bili smo sigurni da je to pravi čelik za jezgru našeg novog dinamičnog dueta Pettya i Bunke. Zbog svoje tvrdoće 65-66 HRC po Rockwellovoj lestvici, bez sumnje, pripadaju najtvrđim noževima iz naše ponude i njihova će oštrina biti dugotrajna.

Zbog crnog kuro-uchi završetka, obrađenog udarcima čekića i elegantne osmougaone drške od palisandera, ovaj je nož pobednička kombinacija!

OBLIK OŠTRICE:

Petty nož je odgovarajuće veličine za manje kuhinjske zadatke kod kojih nas široki, višenamenski noževi obično puste na cedilu. Izvrstan je, naime, za guljenje, pripremu povrća, filetiranje ribe, rezanje peradi i obrezivanje, jer je tanak i okretan.

ČELIK:

Sredina jezgre izrađena je od ZDP-189 čelika koji pripada praškastim čelicima. ZDP-189 čelik pripada, zbog svojih jedinstvenih svojstava, tehnološki dorađenim čelicima. Udio ugljika (C) iznosi približno 3%, stoga se može kaliti do iznimne tvrdoće (65-66 HRC) što znači da će nož vrlo dugo zadržati oštrinu. 20%-tni udio kroma (Cr) u ZDP-189 čeliku spriječiti će hrđanje. Zbog svoje strukture, koja pridonosi spomenutim svojstvima, čelik ZDP-189 poprilično je zahtevan za obradu, stoga ga mogu kovati samo najiskusniji kovački majstori.

LAMINACIJA:

Ovu tehniku laminacije nazivamo san-mai. Jezgra je od tvrđeg (posledično krhkijeg) čelika, stisnuta između dva sloja mekšeg čelika. Time postižemo veću elastičnost oštrice koja je zbog toga otpornija na udarce i ostale spoljnje uticaje.

GEOMETRIJA:

Oštrica je dvostrano brušena.

ZAVRŠNI IZGLED:

Gornji je deo ukrašen crnim teksturiranim kuro-uchi završetkom, obrađenim udarcima čekića. Donji je deo poliran do granice između laminata (jigane) i tvrde jezgre (hagane). Ovu granicu nazivamo »hairline«, izgleda kao valovita vlasna linija koja prati rezni rub. Kanji na oštrici glasi »Kouhei-Shinmatsu« 耕平新松, jer smo željeli ukazati počast osnivačima kovačnice Suncraft.

DRŠKA:

Tradicionalna japanska (Wa) drška od palisandera s prstenom od crnog pakka drva. Zbog univerzalnog osmougaona oblika prikladna je za sve korisnike bez obzira na to kojom rukom režu.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Petty
Čelik:    ZDP-189
Sastav: San-mai / v-edge / kuro-uchi
Tvrdoća (HRC): 65-66
Ukupna dužina: 258 mm
Dužina oštrice:    135 mm
Širina oštrice:  27 mm
Debljina oštrice: 2,0 mm
Težina: 75 g
Dužina drške:   115 mm
Tip drške / drvo:           
Japanska / Palisandar
Kovač:  Suncraft
Mesto kovača:  SEKI / Gifu Prefektura / Japonska
Kanji na oštrici: "Kouhei-Shinmatsu" 耕平新松

Šifra 2438

 

UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

Deklaracija:

Naziv robe: Zdp - 189 Petty Black 135 mm KOUHEI-SHINMATSU
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Suncraft, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija