Minimalni tahnički uslovi za uslužni deo ugostiteljskog objekta

  • 06.12.2017
  • PROPISI
Minimalni tahnički uslovi za uslužni deo ugostiteljskog objekta

Usluživanje hrane, pića i napitaka može da se obavlja u prostoriji za usluživanje ili prostoru za usluživanje na otvorenom (bašte i terase).

U prostoriji za usluživanje hrane i pića u ugostiteljskom objektu koji pruža usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, mogu se pred gostima pripremati jednostavna, hladna i topla jela, poslastice i napici. Ako je ugostiteljski objekat za samousluživanje, mora da bude opremljen samouslužnom linijom i izložbenim toplim i hladnim vitrinama za jela, pića i napitke.
Prostirija za usluživanje mora da bude provetrena, osvetljena i opremljena nameštajem (stolovi, stolice, pultovi i dr.) prikladnim za usluživanje hrane, pića i napitaka.
Pod u prostoriji mora da bude izrađen od materijala koji ne sme da bude klizav i koji se lako čisti i održava. Sto za usluživanje mora da ima površinu koja se lako čisti i dezinfikuje, mora da bude prekriven neoštečenim i čistim stoljnacima, ili pojedinačnim podmetačima ispred svakog gosta sa papirnom ili platnenom salvetom. Pribor za jelo (kašika, viljuška i nož) mora da bude od nerđajućeg materijala i neoštećen.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće mora da ima i točionicu pića. Točionica je funkcionalna celina, prostorija ili deo prostora u kojoj se toče alkoholna i bezalkoholna pića i pripremaju topli i hladni napici.Točionica može biti smeštena u kuhinji ili u sastavu prostorije za usluživanje.
Točionica pića mora da ima:
1. pult za izdavanje pića i napitaka;
2. radnu površinu i dvodelnu sudoperu sa tekućom toplom i hladnom vodom, sa oceđivačem, ili radnu površinu i mašinu za pranje čaša i jednodelnu sudoperu;
3. priručni prostor za odlaganje ambalaže koji je fizički odvojen od prostora u kojem se uslužuju gosti;
4. rashladni uređaj;
5. tehnički uređaj ukoliko se uslužuju topli napici:
6. dozatore pića ili obezbeđeno merenje količine pića;
7. police za čaše, šolje i pića;
8. higijensku posudu za otpatke.

Ugostiteljski objekat u kojem se toči i uslužuje pivo mora da bude opremljen uređajem za točenje piva u okviru točionice pića.
U prostoriji za usluživanje mora biti odgovarajući broj vešalica, ili garderobni prostor za odlaganje odevnih predmeta gostiju. U garderobi za goste izvan uslužnog dela mora biti obezbeđen čuvar.
U ugostiteljskom objektu u kojem se u okviru prostora za usluživanje pružaju i usluge zabave, mora da bude opremljen podijumom za ples i izvođenje umetničkog programa. Podijum predstavlja deo prostora za usluživanje koji je oslobođen stolova i stolica.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće u kome se usluživanje vrši na ugostiteljski način mora da ima urađen i opremljen toalet za goste i to:
1. toalet za žene, koji se sastoji od predprostora i wc kabine i
2. toalet za muškarce, koji se sastoji od predprostora, wc kabine i pisoara.

Izuzetno od ovoga, objekat do 30 konzumnih mesta, mora da ima najmanje jedan zajednički toalet za žene i muškarce koji se sastoji od jedne wc kabine i predprostora.

WC kabina mora da ima:
1. wc šolju sa daskom za sedenje i spiranjem tekućom vodom;
2. vešalicu za odeću;
3. naprava za zaključavanje vrata;
4. korpu za otpatke u toaletu za muškarce, a u toaletu za žene higijensku posudu za otpatke sa poklopcem;
5. toalet papir na držaču;
6. pribor za čišćenje wc šolje.

Predprostor toaleta za goste mora imati:
1. umivaonik sa tekućom toplom i hladnom vodom;
2. ogledalo;
3. tečni sapun;
4. korpu za otpatke;
5. papirne ubruse na držaču ili aparat za sušenje ruku.

Broj umivaonika mora da odgovara najmanjem broju wc kabina propisano po pravilniku. Na ulazu u toalet za goste mora da bude istaknuta prepoznatljiva oznaka namenjena tom prostoru, za žene i za muškarce.
Vrata toaleta moraju biti od čvrstog i neprovidnog materijala. Podovi moraju biti ravni, glatki i bez oštećenja, otporni na habanje izrađeni od keramičkih pločica ili drugog čvrstog vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava, a u podu mora da bude ugrađen slivnik sa zaštitnom rešetkom.
Zidovi moraju biti obloženi do visine 1,5m od poda, keramičkim ploćicama ili vodootpornim materijalom.
Mora biti obezbeđena prirodna ili veštačka ventilacija. Kod prirodne ventilacije prozori moraju biti od neprozirnog stakla zbog zaštite od pogleda spolja.

Ugostiteljski objekti koji se nalaze na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama, sajmu, poslovnim i tržnim centrima, ne moraju da imaju toalet za goste, ako je obezbeđeno korišćenje javnog toaleta u okviru iste celine.

Pravilnik koji precizno uređuje ovu temu nalazi se u prilogu. Možete pročitati od člana 53 do člana 65 u “Sl. glasnik RS” br.48/2012.


Prilozi