Kako otvoriti pekaru - Od ideje do uspešnog poslovanja

 • 05.12.2020
 • SAVETI
Kako otvoriti pekaru - Od ideje do uspešnog poslovanja

Kako otvoriti pekaru? Šta je potrebno da bi se otvorila pekara? Koje su nam dozvole potrebne i sl. Pitanja koja su nam postavljena mnogo puta. 

Pekare su danas veoma popularna vrsta ugostiteljskih objekata i daju priliku talentovanim preduzetnicima da izraze svoje poslovne veštine ili kulinarsku kreativnost. Međutim, otvaranje pekare i njenog poslovanja stavlja preduzetnike pred brojne izazove, koji se razlikuju od ostalih ugostiteljskih objekata.

Potrudili smo se da vam u ovom vodiču pružimo sve osnovne informacije potrebne za planiranje, pokretanje i razvoj uspešne pekare. Da biste dobili svoj deo kolača, kombinujte ove savete, sa svojim idejama, talentima, bilo za biznis ili sam rad i verujemo da je moguće postići odlične rezultate.

Ipak, kako će se to završti, zavisi isključivo od vas.

Jedna od prvih važnih odluka koju ćete morati da donesete jeste vrsta pekare koju želite da otvorite.

Da biste to uradili, želećete da procenite svoje talente, budžet i ciljeve. Budite sigurni da ovu odluku ne donosite naprasno. Morate istražiti lokalno tržište, konkurenciju, da biste utvrdili kako će ono uticati na vašu lokaciju i demografske podatke:

 

Online pekara

Kako otvoriti pekaru online?! U današanje vreme ne treba vam fizički prostor, kako bi ste otvorili pekaru. Možete početi preko Interneta. Pomoću web shopa - sjajnih slika, raznovrsne ponude, načina naručivanja i sl.  možete da je pokrenete od kuće, ali bukvalno. Sve što Vam je potrebno je online prodavnica!

 

Šalterska usluga

Sa malim komercijalnim prostorom, kupci mogu da uđu i pokupe pekarske proizvode sa šaltera kojim upravljate vi ili vaši zaposleni. Veći deo pekara kod nas upravo pripada ovom obliku poslovanja, a njihov broj vam govori koliko to može da bude unosan posao.

 

Pekara - kafić

Možemo slobodno reći evropski tip pekare -  kombinacija pekare i kafića, danas veoma česta pojava u svim gradovima. U ponudi su klasični pekarski proizvodi, poput hleba, peciva, kolača, a usluga podrazumeva i da kupci sednu i popiju kafu, čaj, sok uz pecivo.

Sada kada znate šta konkretno želite pređimo da drugi deo ove priče:

 

Poslovni plan

Pisanje poslovnog plana nije baš zabavan i lak posao. Ovaj korak treba ozbiljno shvatiti, jer vas on usmerava. Kroz poslovni plan struktuirate čitavo poslovanje: kakve proizvode ćete prodavati, marketinška strategija i finansijske projekcije.

Iako ćete želeti da prilagodite poslovni plan svojim potrebama, on obično treba da sadrži sledeće informacije:

 • Rezime
 • Pregled i opis kompanije
 • Analiza tržišta
 • Poslovne ponude
 • Plan upravljanja i vlasnička struktura
 • Strategija marketinga i oglašavanja
 • Finansijske projekcije

 

Poslovni plan je osnova vašeg poslovanja, a dobro osmišljen plan može vam pomoći u tome da olakšate postupak otvaranja svoje nove pekare.

 

Naziv pekare - preduzeća

Možda ste se već odlučili za naziv pekare, ali ako još niste, sada je vreme. Kada budete imali predstavu o tome kako bi ste želeli da nazovete svoju pekaru, moraćete da se uverite da ga neko drugi već nije iskoristio.

Brza Google pretraga bi tu mogla da vam pomogne, ali pak, kako bi ste bili 100% sigurni proverite i u privrednom registru.

 

Pronađite pravu lokaciju

Sada kada ste izabrali vrstu pekare sa kojom želite da idete dalje, smilsili naziv, sledeći korak u pokretanju pekare je sužavanje pretrage za lokaciju.

Kada obezbedite sredstva, možete početi da tražite komercijalni prostor za svoju pekaru. Vrsta poslovnog prostora koji će vam trebati zavisiće od vrste pekare koju ćete otvoriti. Maloprodajne pekare će želeti da potraže prostor na centralnoj lokaciji, blizu ciljne demografske kategorije.

Pekare koje prodaju na veliko, mogu se stacionirati i dalje od centra grada ili naseljenih mesta.

Bez obzira na vrstu pekare koju otvarate, postoje neke stvari koje ćete želeti uzeti u obzir kada tragate za prostorom:

 • Demografija
 • Pristupačnost
 • Blizina dobavljača
 • Konkurencija
 • Zahtevi za veličinu i prostor
 • Zdravstveni propisi i zoniranje

 

Kada pronađete odgovarajuću lokaciju za svoje poslovanje, možete unajmiti advokata koji će sastaviti i ugovoriti zakup sa stanodavcem. Da biste se zaštitili od bilo kakvih potencijalnih problema tokom pregovaranja o zakupu, obavezno navedite dužinu zakupa, eventualne povišice zakupnine, ko će platiti eventualne popravke sl.

 

Nabavite odgovarajuće licence i dozvole

U ovom trenutku ste na dobrom putu da otvorite pekaru, ali iako imate poslovni plan i lokaciju, morate da vodite računa o nekim pravnim procesima. Morate da proverite kod lokalne uprave koje poslovne dozvole će vam trebati za otvaranje pekare.

Industrija prehrambenih proizvoda strogo je regulisana na državnom i lokalnom nivou, a postoje neke dozvole i licence koje ćete morati dobiti pre otvaranja pekare. Obavezno proverite lokalne propise da biste utvrdili postoje li posebni zakoni koji se odnose na vaše poslovanje.

 

Oprema

Oprema koja će biti potrebna vašoj pekari zavisi od vrste peciva koju ćete pripremati. Iako se određena oprema može menjati u zavisnosti od veličine i vrste vaše pekare, postoji one koje morate ispuniti.

Evo spiska osnovne pekarske opreme koju biste trebali nabaviti:

 • radni sto,
 • peći,
 • spiralni mikser,
 • plehovi,
 • alati za ukrašavanje,
 • tople vitrine,
 • stalak za tepsije,
 • frižider...

 

Zapošljavanje i obuka osoblja

Broj vašeg osoblja zavisiće od veličine i vrste vaše pekare.

Vaša pekara treba da ima najmanje jednog ili dva zaposlena koji imaju formalnu obuku ili pekarsko iskustvo, za nadgledanje stvarnog procesa pečenja.

Pored toga, možda ćete želeti da unajmite i neke nekvalifikovane radnike za pranje posuđa, mešanje sastojaka, pakovanje proizvoda i obavljanje drugih zadataka koji ne zahtevaju prethodno iskustvo ili stručnost.

Neke pekare će zapošljavati profesionalne poslastičare.

Pekare koje nude zanatski hleb treba da razmotre mogućnost zapošljavanja nekoga ko je iskusan u tome, jer hleb je ipak jedan od najtražanijih proizvoda kod nas i morate da budete oprezni jer je konkurencija ozbiljna.

 

POS SISTEM

Za uspešan rad ugostiteljskih objekata, pa i pekara, neophodno je pametno uložiti i u odgovarajuću tehnologiju, koja igra jednako važnu ulogu u poslovanju. Softver za ugostiteljstvo je neophodan elemenat svakoga ko ulazi ili je već u toj priči.

Sky POS softver za pekare će vam pomoći da ostvarite svaj cilj i da zadovoljite sve vaše potrebe i potrebe vaših klijenata. SKY POS je specijalno dizajniran i prilagođen softver, koji ubrzava rad vaše pekare i pospešuje njeno poslovanje.

Naš informacioni sistem pomaže vam da upravljate svim vrstama naloga, menija, smena, tabela, obračuna, plaćanja i sl. 

Našu platformu je lako implementirati i koristiti, pouzdana je i podržana od strane naših stručnjaka, koji vam pružaju podršku 24/7. 
 

Program za pekare


Brendirajte svoju pekaru

Boje, logotipi, ambalaža i sl. mogu svetu da ispričaju priču vaše pekare.

Sada je vreme da dopustite svojoj kreativnosti da zablista i dobro se pozabavite sledećim elementima:

 • ime,
 • logo,
 • color šema,
 • društveni mediji,
 • pakovanja,
 • imena proizvoda,
 • dekor...

 

Zapitajte se, koju priču želite da ispriča vaš brend?!

Želite ime i logotip koji će biti prepoznatljiv. Isto važi i za vaš dekor i ambalažu.

Kreiranje stranica društvenih mreža za vašu pekaru je takođe presudno za širenje vesti iz vaše pekare, da tako kažemo, dok istovremeno gradite svoj brend.

 

Atmosfera

Konačno, poslednji korak u priči o tome kako otvoriti pekaru je prilagođavanje vašeg prostora - atmosfera!

Kad je reč o atmosferi, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da stvorite uspešnu pekaru.

Na primer: svoje najprivlačnije pecivo stavite u visinu očiju na policu, da svi vide i da bode oči!

Manje uzbudljivi proizvodi, poput pečenog hleba, mogu zauzeti deo prostora na donjim nivoima ili iza šanka.

Kada postavljate atmosferu, ključno je da prvi utisak bude VAU. Baš kao što dobro dizajnirani restoran ima lepo osmišljen ulaz ili salu, pronađite i vi način da taj primamljivi i sveže pečeni kolačić zaviri na ulazu u vašu pekaru. Miris vanile ili sveže pečenog hleba začas će vas rasprodati.

Osim toga, trebalo bi i da uložite i u prijatan dekor. Uverite se da se vaši kupci osećaju kao kod kuće, mnogi to vole. Kao vlasnik, upoznajte svoje kupce.

Važno je i da obučite sve članove osoblja da budu jednako ljubazni i naravno, besplatni uzorak ili dva nikada nisu na odmet.

Kada pronađete pravi prostor, obezbedite potrebna sredstva i sredite sve licence i dozvole, onda dolazite do prave stvari - pečenje, brendiranje i upoznavanje kupaca. Njihov osmeh na licu, zadovoljstvo pri prvom zalogaju i red ispred kase, staviće vam do znanja da li ste na dobrom putu ili ne!