Kako pokrenuti piceriju

 • 30.12.2020
 • SAVETI
Kako pokrenuti piceriju

Ceo svet voli picu, a brojke to i potvrđuju. Pogledajte samo naše, malo tržište -  kupci danas imaju više mogućnosti nego ikada ranije. Ako planirate da pokrenete sopstvenu piceriju, suočićete se sa velikom konkurencijom. Jedini način da se izborite sa tim je izdvajanje iz mase i čvrst poslovni plan.

Dug je put do otvaranja i pokretanja uspešne picerije, ali ako je to nešto što zaista želite, u tom slučaju, samo napred. Ovaj detaljan vodič provešće vas kroz sve potrebne osnove, od odluke koju vrstu picerije želite da otvorite, pa do pravnog formiranja preduzeća, utvrđivanja troškova opreme, dozvola i otvaranja.

Sigurni smo da je uz dobre i čvrste odluke, moguće pokreniti uspešnu piceriju.

 

Analizirajte tržište

Kako pokrenuti piceriju? Da li zaista znate šta je potrebno za uspeh u ovom poslu?

Svaki dan se otvaraju nove picerije, ali samo nekoliko njih preživi više od par meseci. Brojni popularni lanci picerija i moderni tip restorana, generišu više od polovine prodaje pica kod nas, što otežava novima da se uključe u tu trku.

Pre pokretanja picerije, najpre istražite lokalno tržište i uverite se ko su vam konkurenti. Pokušajte da utvrdite šta ih čini uspešnim i kako se promovišu. Kao malo preduzeće vi nemate iste resurse kao veliki i popularni lanci. Međutim, njihove marketinške strategije možete koristiti za inspiraciju i izneti ponudu koja će da mami i kojoj ce ljudi tesko odoleti!

Još jedna bitna stvar - novi trendovi oblikuju ovu industriju, tako da morate biti otvoreni. Na primer, pica za doručak i vegan pica sve su popularniji. Prema nedavnom istraživanju, sve veći broj kupaca preferira zdravije opcije i kvalitetnije sastojke.

Razmislite o ponudi veganskih opcija, sa malo ugljenih hidrata ili bez glutena, da biste stekli konkurentnu prednost.

 

Pripremite poslovni plan

Obavezno osmislite i kreirajte poslovni plan za svoju novu piceriju:

 • započnite sa kratkim opisom vašeg poslovanja i njegove misije,
 • zapišite svoje ciljeve i odredite koje ćete proizvode i usluge nuditi,
 • uključite analizu tržišta i spisak dobavljača,
 • postavite realne ciljeve,
 • izradite plan za njihovo postizanje...

 

Procenite svoje troškove i potencijalni prihod. Kada računate početne troškove, uzmite u obzir režije, opremu i zalihe, kuhinjski inventar i marketinški materijal. Odlučite da li ćete kupiti ili iznajmiti kuhinjsku opremu…

Ono što će vam sigurno trebati u početku jeste:

 • peć za picu,
 • oprema za pripremu testa,
 • frižider,
 • pribor i oprema za dostavu pice,
 • i dr.

 

Očekujte da ćete samo peć za picu platiti par hiljada evra! Moraćete da ulažete dosta u profesionalnu opremu, kako bi ste se razvijali, bili uspešni u sferi ugostiteljstva i nudili kvalitetnu i profesionalnu uslugu, a pod tim mislimo na profesionalni sistem za pravljenje pica.

 

Kako pokrenuti piceriju i odredite vrstu poslovanja?

Možete da birate između franšize i nezavisnog vlasništva.

Svaka od ovih opcija ima prednosti i nedostatke, a odluka će se na kraju svesti na vaš osećaj za rizik i odgovornost, vašu istrajnost i budžet.

Nezavisno vlasništvo znači da na vas padaju sve odgovornosti, od kreiranja menija, do izgradnje brenda i pozitivne reputacije. Imaćete veću kontrolu nad budžetom i zadržaćete sav profit, ali snosićete veći deo početnih troškova (kod pokretanja).

Takođe, imaćete veću kontrolu nad brendiranjem, promenama menija, strukturom zaposlenosti i ambijentom.

Kod franšize - dokazani koncept, uspostavljeni brend i reputacija, jasna marketinška strategija i poslovni koncept su vam predati gotovi. Često postoji i naknada za franšizu i nacionalne reklamne kampanje, honorari i dokazi o finansiranju pokretanja. Sve u svemu, u ovom slučaju smernice za poslovanje i sam meni je već razvijen.

Međutim, imaćete vrlo malo kontrole nad nekim segmentima poslovanja, poput stavke menija i dekor i sl, dakle ograničeni ste u tom pogledu.

 

Odlučite koju vrstu picerije želite da otvorite

Postoje tri vrste picerija kod nas:

 1. picerija-restoran,
 2. za poneti (šalter picerija),
 3. dostava.

 

Svaka vrsta picerije nudi različit spektar usluga i privlači različite kupce. Svaki od njih ima različite potrebe za pokretanjem i upravljanjem.

 

Picerija-restoran

Picerija restoran omogućava širi spektar kupaca od ostalih vrsta usluge. Ova opcija zahteva veća ulaganja, jer morate da ulažete u kuhinjsku opremu, nameštaj, posuđe, muziku, osvetljenje, konobare itd. Međutim, omogućava vam da osmislite ambijent i pružite gostoprimstvo, a mnogi to upravo i traže.

 

Šalter picerija

Picerija za poneti je verovatno najjeftinija opcija, jer zahteva manje opreme, prostora, posuđa i sl. Jedina loša strana je odsustvo ambijenta (i specifičnog osećaja) i ljubaznog osoblja, kojom bi mogla da pleni vaša picerija, a što gosti posebno vole i vezuju se, pored odlične pice, naravno.

 

Dostava

Dostava pica je pogodna opcija za mnoge. Međutim, postoje rizici vezni za sa sigurnost vozača isporuke, kao i povećana cena, zbog troškova isporuke.

 

Registrujte svoju piceriju

Kada izradite poslovni plan za svoju piceriju, sledeći korak u pokretanju picerije je registrovanje vašeg preduzeća.

Registrovanje preduzeća znači polaganje prava na ime vaše picerije. Pravila koja postoje kada je u pitanju izbor poslovnog imena privrednog društva ili preduzetničke radnje su jako važna, i to ne samo iz marketinških, već iz razloga što poslovno ime koje ne ispunjava propisane uslove, konkretno, uslove propisane u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ne može biti registrovano.

Mnoge zemlje, pa i naša, ima bazu podataka u kojoj možete proveriti i videti da li vam je željeno ime preduzeća dostupno - APR. Osnovne preporuke prilikom korišćenja pretrage podataka o pravnim subjektima nalaze se na sajtu Agencije za privredne registre, sa ciljem provere da li je naziv koji želite da registrujete kao naziv pravnog lica ili preduzetnika zauzet.

Kada utvrdite da je ime koje želite za vašu piceriju dostupno, trebalo bi da registrujete preduzeće pod tim imenom, poštujući pravila koja je propisala država.

 

Nabavite sve potrebne licence ili dozvole za otvaranje ugostiteljskog objekta

Registrovanje preduzeća je jednostavan deo. Dobijanje potrebnih licenci i dozvola je sasvim druga priča.

Većina država zahteva od vlasnika brojne dozvole, poput poslovne dozvole, dozvole za usluživanje hrane, rukovanje hranom, građevinske dozvole i još mnogo toga.

Sve u svemu, detaljno se pozabavite ovim delom posla.

 

Pronađite savršenu lokaciju

Za one koji žele da pokrenu piceriju, najvažnija odluka koju će doneti je izbor prave lokacije. Možda ćete želeti da se postavite u prometnom delu grada, tržnom centru ili pak nadomak grada, ko zna! Kada pronađete svoju lokaciju, vreme je da napravite piceriju iz snova.

Ako vam budžet to dozvoljava, možete da obnovite i neku staru kuću i iskoristite priliku da izdvojite svoju piceriju od konkurencije. Ovaj deo prepuštamo vama i vašoj viziji.

 

POS sistem

Ovo je nezaobilazn deo svakog ugostiteljskog objekta. Kada tražite najbolji POS sistem za svoje poslovanje, važno je da znate koje vrste alata su vam potrebne za pokretanje i razvoj picerije, jer dobar, tj.odgovarajući POS sistem, pomoći će vam da se efikasnije brinete o svojoj administraciji, tj. o svom poslovanju i da ga vodite na pravi način.

 

program za ugostiteljstvo

 

Sky POS program za restorane može da bude vaše rešenje. Sa ovim jedinstevnim programom možete lako da uskladite prodaju gotovine i pratite isplate.

Naš informacioni sistem pomaže vam da upravljate svim vrstama naloga, menija, smena, tabela, obračuna, plaćanja i sl. 

Sky POS latformu je lako implementirati i koristiti, pouzdana je i podržana od strane naših stručnjaka, koji vam pružaju podršku 24/7. 

 

Promovišite svoju piceriju

U ovom poslu lokacija može da bude ključna stvar, ali nije uvek tako. Ako se vaša picerija nalazi u centru ili blizu tržnog centra ili pored škole, odmah ćete se izložiti. Međutim, ovo je konkurentno tržište, pa se nemojte oslanjati samo na lokaciju. Budite kreativni sa svojim marketinškim odlukama, kako biste povećali šanse za uspeh.

Postavite poslovnu stranicu na Facebook-u i delite zapanjujuće slike pice. Uradite isto na Pinterestu i Instagramu. Podstaknite svoje kupce da ostavljaju povratne informacije i iskoristite svoje recenzije kao marketing „od usta do usta“. Razmislite i o pokretanju programa lojalnosti, kako bi se vaši klijenti vraćali po još.

Naglasite svoju najjaču prodajnu tačku prilikom oglašavanja vaše picerije. Na primer, ako vaša picerija ima meni prilagođen poseboj ishrani, poput vegana ili vegetarijanaca, obavestite kupce o tome.

Pokrenite kombinovane pakete na temu praznika i porodične ponude, kako biste povećali obim prodaje.

 

Otvaranje

Preporučujemo vam organizovanje „test“ otvaranja, pre punopravnog datuma početka. Ovo vam omogućava da testirate svoju strategiju i otklonite probleme koji se mogu pojaviti.

Razmislite o tome da ponudite manji meni ili da poslužite samo deo. Možete ugostiti prijatelje i porodicu ili pozvati lokalna preduzeća, što bi vam takođe pomoglo da da steknete lokalne pokrovitelje, koji će možda proširiti vest o vašoj novoj piceriji, pre njegovog zvaničnog datuma otvaranja.

 

Kako pokrenuti piceriju - dodatni saveti!

Na pitanje kako pokrenuti piceriju ne možemo dati jednostavne odgovore niti bi to bilo profesionalno. Svi koji su u ovom poslu znaju da je ovaj posao veoma promenjiv i prilagođava se datom trenutku, trendu i sl. Ono što podelimo sa vama, deo je naših dugogodišnjih iskustava i sopstvenog poslovanja, ali iskustva i prakse naših klijenata i saradnika.

Ako od starta krenete kako treba, picerija ima potencijal da donese velike povrate. Međutim, profit dolazi sa besprekornim logističkim planiranjem, ukusnim receptima i prepoznatljivim brendom i konceptom.

Ako tražite preciznije načine da dovedete goste u svoju piceriju, pratite trendove i izdvojite se nečim, od svih ostalih.

Ako je u pitanju startup, onda je očigledno da taj posao mora da se gradi od temelja. Posao je zahtevan, traži požrtvovanje, posvećenost…radićete non-stop, slobodni dani neće postojati, bar ne u prvo vreme, moraćete sve da kontrološite i ulazite u koštac sa svim pratećim problemima, kojih će sigiurno biti.

Da li ste spremni na sve ovo? Imate li kod kuće sistem podrške, koji bi vam omogućio da učinite tako nešto i da i dalje održavate zdrav porodični odnos?  

To su pitanja koja treba postaviti sada, a ne kasnije.

Nije nam cilj da vas uplašimo, već da vam pokažemo drugu stranu, koja nije vidljiva do trenutka kad se desi. Neke stvari se mogu predvideti, ali dosta toga ne, bar ne u ovo vreme kada je sve neizvesno, a kokurencija velika.

Daleko je bolje da sada imate informacije i iskustva drugih, nego da sami učite na teži način. Previše ste radili da biste zaradili taj investicioni kapital.

Planirajte glavom, a ne srcem.

Uz odgovarajuće informacije i pripremu možete uspeti i ne biti deo te neuspešne statistike.

Srećno!