Vino i meso

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Vino i meso

Većina gurmana smatra da jelo bez mesa nije potpun obrok, te je glavno jelo često kombinacija mesa i povrća. Kod nas je najpopularniji roštilj, razne vrste mesa ispečenog na čumuru, najčešće jelo je mešano meso tkz. Leskovački voz. Pored roštilja u tradicionalnu srpsku hranu ubraja se Karađorđeva šnicla kao i jagnjeće i praseće pečenje posebno ispod saća.

Odabir vina uz meso i pravila po kom se uparuju često je generalizovana i ne mora uvek biti tačna. Odabir vina zavisi od vrste mesa, načina pripreme kao i od priloga sa kojim se poslužuje.
Od goveđeg mesa se priprema biftek, ramstek, file minjon, tatar biftek i dr. Da bi se uparilo vino treba utvrditi na koji način se priprema meso, da li je sirovo, srednje ili savim pečeno i da li se služi sa sosom gde dominira ukus. Što manje pečeno meso bolje će se slagati sa taninima i većim procentom alkohola, što znači da za odreske koji ostaju malo siroviji rešenja su mlada vina punog tela, dok će starija vina punog tela biti bolja za potpuno pečenu govedinu. Biftek ide sa sa crvenim vinom srednjeg do punog tela u zavisnosti od njegove masnoće, jer što je meso masnije to zahteva punije vino kao što su merlo, kaberne sovinjon i vranac.

Tatar biftek se pravi od svežeg goveđeg filea, sitno sečenog i začinjenog velikim brojem začina koji dominiraju, tako da uz njega ide vino laganijeg tela jer bi u suprotnom bilo preklopljeno i zasenjeno vinom punog tela. Preporuka je pino noar, dolće, božole i sl.
Svinjsko meso je nazastupljenjije u našoj svakodnevnoj ishrani, kako u domaćinstvu tako i u ugostiteljskim objektima. Svinjsko pečenje je neizostvan deo praznične i svečane trpeze. Zbog slatkoće mesa, svinjetina nije teška za uparivanje sa vinom. Obično traži vina srednjeg do lakog tela sa voćnim karakterom i manje tanina. Svinjski odresci dobro se uparuju sa mladim gameom , pino noaorom, kalifornijskim šardoneom, a dobar izbor je italijanski dolče kao i francuski pino gri.
Meso pripremljeno na roštilju dobro ide uz sveže vino naglašenih kiselina koje je kontrast masnoći iz mesa. Pečena svinjetina se može upariti  sa belim i crvenim vinima. Kod odabira crvenog vina treba voditi računa da ima manje tanina poput pino noara, a od belih vina preporuka u izboru je kompleksnije, barikirano vino, koje u potpunosti pariraju mesu, zbog njihovih kompleksnih aroma koja se dopunjuje sa pečenom svinjetinom.
Jagnjeće pečenje a posebno jagnjetina ispod sača vrlo je tražena u restoranima i pečenjarama u Srbiji.

Ako je meso izrazito slano kao što je to slučaj kod pečenja na ražnju, treba izbegevati vina sa puno tanina i odabrati neko laganije poput gamea, kao i roze vino voćnog karaktera sa manjom količinom tanina.
Za jagnjeće kotlete najbolje je izabrati merlo ili širaz. Jagnjetinu sa roštilja treba upariti sa aromatičnim vinima, a uz jagnjetinu ispod sača možete popiti čašu crvenog vina Šatonuf-du-Pap.
Pileće meso je vrlo zastupljeno na našoj trpezi. Zbog jednostavnosti i blagog ukusa piletina je vrlo prilagodljiva, ali da bi se odabralo adekvatno vino mora se voditi računa o začinima i sosovima sa kojima se piletina poslužuje. Piletina  u sosu od gorgonzole zahteva vino koje može da se suprostavi bogatstvu sosa, kao što je barikirani šardone, dok će pileće meso u paradajz sosu tražiti laganija crvena vina lakog tela poput gamea ili pino noara, kao i bela vina srednjeg tela poput pino blana.
Uz grilovano pileće meso idu suva bela vina poput sovinjon blank, mada izbor mogu da budu i laganija crvena kao što je game.