Čaj sa cejlonskih plantaža

 • 19.04.2019
 • TRENDOVI
Čaj sa cejlonskih plantaža

Dok kultura čaja i njena kultivacija uživaju viševekovnu tradiciju u Istočnoj Aziji, pojavljivanje Šri Lanke na međunarodnom tržištu čaja, prilično je novo.

Ostrvo Ceylon je 1972. godine dobilo novo ime – Šri Lanka, ali to „staro“ ime još uvek se koristi u svetu čaja, kao zaštitni znak.

Značajan deo površine, ovog čudesnog ostrva, zauzimaju plantaže čaja, a biljka je na ovo ostrvo uvedena pre samo 200 godina, od strane britanskih kolonijalnih snaga.

Zašto kažemo pre samo 200 godina?

Obzirom na viševekovnu tradiciju čaja, Šri Lanka ipak pripada mlađoj, ali veoma uspešnoj grupi proizvođača, sa tradicijom i brendom poznatim celom svetu - Ceylon Tea!

Sri Lanka čaj

Šri Lanka - Ceylon

 

Šri Lanka je treći najveći svetski proizvođač čaja i značajna produkcija čaja u ovoj zemlji, nekad britanskoj koloniji, započeta je tek nakon 1870. godine, kada je dotadašnje plantaže kafe uništila najezda parazita. Na tom istom tlu, kasnije su nikli zasadi čaja.

Smešten na jugoistočnoj obali Indije, ostrvo je od antičkog perioda bilo važno trgovinsko čvorište između jugoistočne i zapadne Azije. Ovo je, zajedno sa Cejlonovom profitabilnom plantažom cimeta i kafe, bilo više nego dovoljan razlog da britanska kompanija Istočna Indija proširi svoj uticaj.

S obzirom na važnost čaja u današnjoj ekonomiji Šri Lanke, teško je poverovati da je pre 200 godina, čaj na tom prostoru bio nepoznanica.

 

Šri Lanka - Čarobna zemlja čaja

Biljka čaja je na Cejlon dovedena 1824. godine i prvi primerak Camellia sinensis bio je namenjen samo za hortikulturne i naučne svrhe, izložen u botaničkim baštama Peradeniya.

Veruje se da je britanski državljanin, po imenu James Taylor, 1867 godine pokrenuo prvu komercijalnu plantažu čaja, nakon ekonomskog kolapsa Šri Lanke, u regiji Kandi - grada okruženog tropskim džunglama.

Kandi će ostati ključna regija za uzgoj čaja, a prate ga i druge regije u središnjem i južnom delu ostrva, gde nagib terena pruža idealne uslove za rast.

Posle Taylor-ovog uspeha, koji je do 1873. već izvezao prve ture cejlonskog čaja u Englesku, ostrvo se brzo okrenulo uzgoju i proizvodnji ovog popularnog napitka.

Danas je čaj najznačajnija biljka Šri Lanke I Camellia sinensis i sorta assamica, poreklom iz Indije, uzgajaju se u sedam regiona ovog ostrva, oko svete planine ostrva - Šri Pada (nekadašnjeg Adamovog vrha), pokrivajući impresivnih 200.000 hektara zemljišta

Plantaze - Šri lanka

Plantaža - Šri Lanka

Šri Lanka ima mikro klimu koja omogućava berbu tokom cele godine i, pri tome, jedna je od dve zemlje (Tajvan je druga), koja klasifikuje svoje čajeve u skladu sa nadmorskom visinom (na kojoj su uzgajani).

Čajevi se obično svrstavaju u tri glavne kategorije; niskog, srednjeg i visokog rasta. Ovo se odnosi na različite visine plantaža, koje se kreću od 2.000 do 5.000 m nadmorske visine:

 • nisko uzgojeni (do 600 m),
 • srednji (600-1200 m)
 • visoki (iznad 1200 m)

 

Sa klimom koja se razlikuje između njih, sve tri kategorije pokazuju svoj karakterističan profil arome i ukusa.

 • Skoro polovina svih čajeva koji se uzgajaju u Šri Lanci je nisko uzgajana, u regionima Rahune i Sabaragamuva. 

 • Duge periode intenzivne toplote rezultiraju čajem bogatim taninom, koji se odlikuje robusnim ukusom i tamno crnom infuzijom. 

 • Većina nisko uzgojenih čajeva se obrađuje pomoću homogenizovanog CTC (Crush, Tear, Curl) metoda za masovnu potrošnju na tržištu.

 

Svaki nivo proizvodi jedinstven ukus i karakter, od svetlog i delikatnog čaja, do čaja bogatog i jakog ukusa.

 

Nuvara Eliia – Oaza čaja

Izuzetno visok procenat godišnjih useva Šri Lanke, bere se u planinama Uva, Dimbula, Uda Pussellava i regionu Nuvara Eliia.

Čajevi koji se uzgajaju na ovim nadmorskim visinama, nalaze se među najboljima u Šri Lanci. Biljka čaja na ovim prostorima uživa u svežem, planinskom vazduhu, koji usporava sazrevanje lišća i rezultira složenijim i delikatnijim ukusom.

Ipak, od svih nevedenih regija, sa visokim rastom u Šri Lanci, Nuvara Eliia igra posebnu ulogu. 

Nuvara Eliia - Sri Lanka

Nuvara Eliia - Šri Lanka

Smešten u jugoistočnom uglu ostrva usred vodopada i bujnih džungli, Nuvara Eliia region poznat je po svojim izuzetnim čajevima. U njegovim “vrtovima”, koje okružuje planina Pidurutalagala, uglavnom se uzgaja kineska varijantu Camellia-e sinensis, koju odlikuje izuzetan kvalitet.

 

Proizvodnja čaja u Šri Lanki

Proizvodni proces podrazumeva ručno izbiranje potpuno rastavljenog lišća čaja, nakon čega sledi značajan postupak sušenja i "valjanja" u fabrici. Lišće se zatim ocenjuje prema veličini, pri čemu se svaki razred meša i pakuje odvojeno, pre nego što se transportuje širom sveta.

Berba čaja se obavlja ručno i to najčešće, na ovom ostrvu, rade žene.

Zbog velikih vrućina, žene se time bave rano ujutru ili u kasnijim popodnevnim satima. Beru se samo sveži, mladi listovi sa zelenih stabljika, dok se oni stariji i krupniji ostavljaju na žbunu. Tako ubrano lišće se šalje na preradu u fabrike.

Obrada je dosta komplikovana i iziskuje mnogo operacija. Da bi se dobio prvoklasan čaj, listovi moraju biti prerađeni najkasnije dan posle berbe.

Od četiri kilograma svežih listova, dobija se oko 1kg čaja i svaki čaj mora da sadrži tri ključne komponente:

 • boju,
 • ukus i
 • aromu.

 

Tako proizveden čaj, od velikih & celih, ručno savijanih i potom prirodno sušenih listova, znatno je cenjeniji i poznat kao Orange Pekoe A - unikatan, prvi i najstariji način proizvodnje.

 


Orange Pekoe je klasifikacija crnog čaja na osnovu porekla lista.

Da bi se čaj klasifikovao kao Pekoe mora biti načinjen isključivo od mladih pupoljaka – cvetova ubranih zajedno s dva najmlađa lista (drugi listovi daju čaj nižeg kvaliteta).

Zabluda o ovom čaju je da je Orange Pekoe vrsta čaja s ukusom naranče ili da je na bilo koji način povezan s narančom.
Pekoe je bila izvedenica od Bai Hao (ili Pak-Ho), kineske reči za beli vrh, odnoseći se na pupoljak lista, s belim paperjem, kao nepogrešiv znak mladosti lista, a time i delikatnosti ovog čaja.


 

 

Boja i ukus, kao i oporost cejlonskog čaja, u velikoj meri zavise od nadmorske visine na kojoj je biljka odgajana. Nemojte se začuditi ako je boja vašeg čaja svetlija od one koju ste očekivali. To samo znači da je cvet rastao na većoj nadmorskoj visini i da će vas zato obradovati snažnijim i bogatijim ukusom.

Caj sa cejlonskih plantaza

Upravo zbog ovako specifičnog načina uzgoja, branja i prerade čaja, cejlonski proizvođač u Kandyiju otvorio je i Muzej cejlonskog čaja, gde je prikazana i potencirana celokupna ručna proizvodnja.

 

Na nešem portalu možete pogledati ponudu čuvenog čaja sa Cejlona! Sigurni smo da ćete pronaći odgovarajući ukus, onaj koji će odgovarati vašim čulima. Verujte nam, ovaj ukus će te pamtiti. Čaj se pije cele godine, bilo da je -10 ili +40°C, on će vas okrepiti, rashladiti i ugrejati, a ukus očarati. Postite našu Internet prodavnicu i uverite se sami u KVALITET ČAJA SA CEJLONSKIH PLANTAŽA.

 

Čajevi koji potiču sa Šri Lanke lako je prepoznati: odlikuju se nesvakidašnjom, bakrenom bojom, bogatim ukusom i prošaranom notom specifičnih začina. Ukus varira, u zavisnosti iz kog kraja potiče.

Cejlonski čajevi se ne mešaju sa drugim, već se distribuiraju i konzumiraju širom sveta, pod originalnim i čuvenim imenom – Ceylon Tea.

 

Slike/Izvor: Shooterstock, Pixabay