Mišelinove zvezdice

 • 15.02.2018
 • TRENDOVI
Mišelinove zvezdice

Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.

Iako je Mišelin poznat po proizvodnji guma, ova kompanija, koja je stacionirana u Parizu, takođe je poznata po svom godišnjem Mišelinovom vodiču.

Mišelin je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima.

Braća Andre i Eduard Mišelin su te davne 1900. godine izdali vodič koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, listu automehaničarskih radnji, benzinskih stanica i hotela. 

Između ostalog, vodič je sadržao anonimne ocene evropskih restorana koje su se odnosile na:

 • kvalitet jela,
 • veštinu kuvanja,
 • originalnost jela,
 • cena (lokalni standard određuje prosečnu cenu), 
 • doslednost posetilaca.

 

Posle dvadeset godina u vodiču su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su brzo izazvali pažnju šire javnosti. Videvši popularnost kategorisanja restorana, braća su unajmila tim privatnih inspektora, koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane.

Danas mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Mišelinove zvezdice oznakom kvalitetnog restorana.

Varoulko - Michelin star restoran

Varoulko” restaurant in Piraeus - Michelin star in 2002 (the first one ever awarded to a restaurant serving Greek food in Greece)

Zvezdice se ne dobijaju lako i dodeljuju se samo najboljim restoranima u jednom određenom gradu u vodiču.

 

Kako zaraditi zvezdu?

Ako Michelinove zvezde određuje proizvođač guma, šta ih čini tako posebnim?

Prvo, treba da znate da Michelin radi samo u određenim regionima, tako da ako se vaš restoran ne nalazi u području koje vodič pokriva, neće vas uzeti u obzir.

Pre nego što stavite svoje vreme i energiju kako bi ste zaslužili te čuvene zvezde, uzmite u obzir da Michelin koristi anonimne inspektore za procenu restorana i nikad ne znate kada ih možete očekivati.

Niko sa sigurnošću ne zna šta je potrebno da bi se zaradila Michelinova zvezda, ali postoje priče onih koji su osvojili zvezdu:

 • čista kuhinja,
 • osoblje koje posvećuje pažnju detaljima, 
 • jela koja se pripremaju sa francuskim naglaskom dobijaju pažnju od Michelin-a,
 • ...

 

Miselin - Dve zvezde 2019

 

Da biste došli do radara kompanije Michelin, stručnjaci kažu da je dobro da izgradite reputaciju kod lokalnih blogera i kritičara hrane, a zatim i kod većih publikacija.

 

Šta se dešava nakon što zaradite Mišelinovu zvezdu?

Kada zaradite svoju prvu zvezdu, možete očekivati puno nove poslovne i međunarodne medijske pažnje, ali i mnogo više pritiska. 

U stvari, "zarađivanje" Michelinove zvezde može imati psihološki uticaj na kuvare, jer nastoje da zadrže svoj status sa zvezdicom nakon što ih vodič prepozna.

Treba da budete posebno spremni ako zaradite zvezdu u malom gradu.

Nakon zarađivanja jedne zvezde, možda ćete hteti i dve,  tri zvezdice... Nažalost, ovo može potrajati godinama, tako da budite sigurni da to razumete kako biste izbegli izgaranje.

Dok zvezda sigurno donosi priliv novih gostiju i kupaca, ona vam može doneti  i mnoge promene u poslovanju. 

Dobitnici zvezdica uživaju prestiž, slavu i čast. Uz to, mnogim restoranima poveća se broj posetilaca nakon dodele Mišelinove zvezdice (dok oni koji izgube zvezdice iskuse obrnuto). 

Prva zvezdica za vrhunsku kuhinju dodeljena je 1926. godine, a tek 1931. dodeljena je druga i treća zvezdica, i tada je počela hijerarhija ocenjivanja restorana.

Jedna Mišelinova zvezdica je preporuka za dobro mesto gde se vredi zaustaviti jer su veoma dobri restorani u kojima se nude jela pripremljena po visokim standardima.

 

Mišelinova satatistika

Mišelinovu zvezdicu nije lako dobiti, pa tako u 2011. godini od 5500 restorana koji su konkurisali, samo 74 restorana je dobilo jednu zvezdicu, 17 dve, a pet restorana tri zvezdice.

Restorani sa dve Mišelinove zvezdice imaju odličnu kuhinju sa pažljivo osmišljenim jelima izuzetnog kvaliteta. Dve zvezdice su preporuka za mesto vredno skretanja, samo je mali broj restorana dobija ovo prestižno priznanje u jednoj godini.

Za posetu restoranu sa tri Mišelinove zvezdice vredi daleko putovati. Ovi restorani predstavljaju sam vrh ugostiteljstva. Mesto gde se mogu probati specijaliteti originalne recepture i vidi prezentacija hrane na granici vrhunske umetnosti. Ponuda je na izuzetno visokom nivou kao i selekcija vina.

 

Miselinove zvezdice-statistika
 

Zemlje u kojima su dobitnici tri Mišelinove zvezdice su: Japan, Francuska, Nemačka, SAD, Italija, Španija, Kina, Engleska, Belgija, Švajcarska, Holandija i Monako. Najviše ih je u Japanu.

Prijavljivanje za dodelu Mišelinove zvezdice vrši se na zvaničnoj Internet adresi Mišelin kompanije, gde je moguće prijaviti restoran za posetu inspektora i potencijalno dobijanje zvezdice.

Povratni odgovor se ne dobija, jer inspektori posećuju restoran anonimno, bez predhodne najave. Ukoliko je hrana dobra, vratiće se i drugi put, kako bi ocena bila što objektivnija, nakon čega se sastaje komisija koja odlučuje o dodeli zvezdice.

U samoj prijavi veoma su važni i gosti koji šalju svoje nominacije za zvezdicu.


Mišelinovi inspektori se nikada ne predstavljaju, a njihovi troškovi su plaćeni od strane kompanije, nikada od strane restorana. Inspektorima je zabranjeno da u javnosti pričaju kojim se poslom bave, da bi njihova anonimnost bila što pouzdanija.

Kao što vidite, porodica Michelin nije samo promovisala svoju firmu, koja je već dovoljno velika i poznata na celoj planeti, već je čuvenu Crvenu knjigu pretvorila u francusko nacionalno blago i ugostiteljsku branšu podigla na jedan viši nivo.

Image source: Forbes, Eater