Arabika vs Robusta

  • 08.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Arabika vs Robusta

Kafa - Neodoljivi topli napitak

Arabika i Robusta - priča o kafi koju volite, ali ne poznajete možda onako kako bi trebalo. Hajde da promenimo to ako možemo, bar ćemo se potruditi. Ko zna, možda je još više zavolite, a možda samo naučite još ponešto i dopunite svoje znanje o ovim vrstama kafe. Zašto da ne, kafa je uvek dobra i zanimljiva tema za razgovor

Da krenemo.

Kada se probudite ujutro, prva stvar na koju većina pomisli je kafa - jedan od omiljenih toplih napitaka u svetu. Ustanete iz kreveta i kao omađijani sipate sebi šolju kafe. Najpre se divite mirisu, a onda i ukusu vašeg prvog jutarnjeg napitaka - savršen trenutak!

Međutim, da li ste se ikada zapitali kako se dobija ta ukusna kafa?

Većina nas neprestano uživa u konzumiranju kafe, ali malo nas zna istoriju, botaniku i procese koji su razvijeni i koji se odvijaju kako bi se dobila kvalitetna kafa i omogućio ovaj neodoljivi dnevni ritual, svojstven svima u svetu.

Hajde da unesemo malo priče i istorije u ovaj ritual.

Kada je pečena, sva zrna kafe izgledaju isto. U svetu postoje desetine različitih vrsta kafe, ali za pravljenje istoimenog omiljenog napitka, kao što smo već naglasili, uzgajaju se dve vrste biljki: Arabika (coffea arabica) i Robusta (coffea canephora). 

Arabika Robusta

Ovo su dva osnovna tipa kafe koja se u svetu kultivišu kako bi smo mi svakodnevno konzumirali ovaj napitak.

Malo ljudi misli na raznolikost kafe, sve što znaju je da je Arabika dobra, a Robusta loša. Ali baš kao u stvarnom životu, stvari nikad nisu tako crne i bele - između njih je velika siva površina, ili u ovom slučaju, braon.

 

Arabika & Robusta - da li je to sve?!

Hajde da budemo jasni: Arabika (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora)  su dve vrste kafe, ali nisu jedine…

Kafa Liberica i Excelsa su još dve posebne vrste o kojima se jako malo zna i priča. Razlog je veoma jasan - 99% kafe koja se proizvodi u komercijalne svrhe, potiče od Arabike i Robuste i to je činjenica. To je i razlog zašto priča ne ide dalje od ove dve vrste kafe.

 

Budućnost kultivacije

Postoji ogroman broj varijateta kafe koja se gaje, ne samo zbog ukusa, već i genetike.

Neke vrste kafe imaju prirodni štit od parazita, neke su uzgojene prirodno bez kofeina, a neke vrste su savršeno zaštićene od jakih vetrova.

Ovo je naročito važno ako uzmemo u obzir činjenicu da će klimatske promene imati drastičan uticaj na uslove za rast u narednim decenijama. Otpornije biljke će u tom slučaju imati prednost pred ostalim, ne tako otpornim vrstama.

Ali…

Iako se prednost u celoj ovoj priči daje Arabici, ne može se baš reći da ova vrsta kafe ima genetsku prednost - u prirodi valadaju druga pravila.

U poređenju sa Robustom, Arabika preživljava na velikim nadmorskim visinama (800 – 2000 m), gde su temperature niže, na oko 15 ° C do 24 C.

Kao što sugeriše ime Robusta, ova vrsta je otpornija. Visoke temperature od 25 ° C do 30 ° C nisu nikakav problem, zbog čega se ona gaji i u ravničarskim predelima, a retko iznad 900 metara nadmorske visine. Za razliku od Arabike, Robusti je ipak potrebno više kiše, jer su njeni ravni koreni bliži površini tla.

Arabika vs Robusta

Dakle, kada je reč o neposrednom preživljavanju, obe sorte imaju svoje prednosti i mane, ali Robusti ipak dajemo prednost u tom smislu.

Šta je sa ukusom?

 

Fabrika dobrog ukusa

Opšte mišljenje ljubitelja kafe je da su obe vrste - Arabika i Robusta dobre po pitanje ukusa, samo je pitanje kako se kafa priprema i šta očekujemo od nje.

Ljubitelji filter kafe će verovatno da posegnu za sortama Arabike, sa karakterističnim ukusom, koji uključuje sve od cvetnih, citrusnih i jagodičastih, do orahovitih, karamelnih i čokoladnih nota.

Prilično šaren miks.

Iako se zrno Robuste ne može pohvaliti tako raznovrsnim nizom ukusa, njen poseban, oštar ukus je takođe moćan i aromatičan. Veći sadržaj kofeina i debela crema čine ga savršenim espresom - Italijani ga posebno vole, a oni znaju šta je prava, dobra esspreso kafa!

 

Zašto Robusta (Canephora) ima lošu reputaciju? 

Odakle dolazi loša reputacija Robuste (Canephora bean)?

Delimično od svoje robusnosti. Njena jeftina kultivacija automatski, u mnogim zemljama, čini rasprostranjenu kulturu - obezbeđujući veći profit za niži kvalitet.

Međutim, malo pažnje je posvećeno tome kako se obrađuje zrno.

Zabluda je takođe često posledica nepravilnog postupka pečenja. Pošto zrna sadrže manje šećera, a više kofeina i hlorogenične kiseline, ona moraju duže da se obrađuju, jer će u suprotnom biti gorkog ukusa. Hlorogenična kiselina je jedan od razloga zašto se kafa smatra lošom za želudac, ali potpuno nestaje tokom dužeg i pravilnog procesa pečenja.

Jeftina kafa - uključujući i Arabiku - često nije dovoljno pečena i ona sadrži više ovog neprijatnog stomačnog uzbunjivača.


Karakteristike kafe

Svaka sorta ima svoje individualne prednosti, zbog čega kupujemo i zrna Arabike i Robuste - a u malim količinama i dva egzotika: Ekcelsa i Liberica.

Ovaj kompletan izbor se potom koristi za stvaranje pažljivo sastavljenih mešavina i jedinstvenih porcija, tako da svaki potrošač može pronaći kafu kakvu želi i voli da konzumira.

Hajde da istaknemo osnovne karakteristike Arabike i Robuste pa da stvari budu još jasnije, a možda vam one i pomognu u samom izboru kafe:

 

Ukus kafe

Obe vrste kafe - Arabika i Robusta imaju specifičan ukus.

Arabika je kafa aromatično-slatkog ukusa. Zrna Arabika imaju bogatiji, prefinjeniniji ukus i manju kiselost zrna, zbog čega se i smatra kvalitetnijom vrstom kafe.

Robusta se retko koristi čista za pravljenje kafe, zbog svog oporog ukusa. Robusta ima jači i oštriji ukus i često se meša sa Arabikom, dajući kafi na taj način snažniji ukus. Na primer, espresso mešavina koja u sebi sadrži i robustu pravi bolju penu, koja se smatra neizostavnim delom svakog dobrog espresso-a.

 

Kofein

Arabika i robusta sadrže različitu količinu kofeina u sebi. Robusta ima gotovo duplo više kofeina od Arabike. Ona se najčešće koristi u mešavinama, jer svojim ekstraktom i visokim procentom kofeina (2,3-3,5%) napitku daje jači i bogatiji ukus.

 

Kvalitet kafe

Najkvalitetnija kafa u svom sastavu sadrži 100% Arabiku. Međutim, kao što sam već rekla, proizvođači kafe vrlo često prave mešavine u kojima, u različitom procentu, ima i jedne i druge vrste.

Ipak, iako je ne smatraju podjednako kvalitetnom kao Arabiku, a volite i uživate u kafi jačeg i gorčeg ukusa, onda je Robusta pravi izbor za vas!

 

Popularnost

Ovde se zaljučak sam naslućuje. Obzirom da Arabiku smatraju kvalitetnijom kafom, to svakako doprinosi i njenoj većoj popularnosti na tržištu, u odnosu na robustu. Aroma i veća koncentracija šećera u samoj biljci doprinose stvaranju velikog kruga ljubitelja ove kafe.

Po poslednjim podacima istraživanja, danas se 70% kafe pravi od arabike, a 30% od robuste, pa zaključite i sami.

 …

Kao što vidite, mnogo toga bi se još moglo reći na ovu temu, ali na kraju šta reći nego da svi mi volimo da ispijemo šolju kafe koja prosto prija našim čulima, bilo da je arabika ili robusta. Kafa je ipak nešto više od običnog napitka i sam čin ispijanja je mnogo više od samo ukusa i mirisa, to je ceremonijal, složićete se sa nama

Iako je kafa u prošlosti bila kritikovana, danas istraživanja pokazuju da kafa ima i svoja lekovita svojstva, ukoliko se konzumira umereno, naravno. Sve sa merom, pa i kafa, ali kvalitetna!

S toga, hajde da odvojimo malo vremena za sebe i uživamo u šolji omiljene kafe koliko god možemo, jer čini se da, u tim trenucima, život postaje nekako lepši, lakši i slađi.

Espresso kafu možete kupiti OVDE

Slike: Pinterest.com