Bakšiš

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Bakšiš

Bakšiš je suma novca koju sami određujemo, pored osnovne cene, kao nagradu za dobro pruženu uslugu.

Najčešće se daje radnicima ugostiteljskog objekta, ali ne retko, i drugim profesijama kao što su: taksisti, frizeri, prodavci i drugim uslužnim delatnostima.
U nekim zemljama je to uobičajno dok se u drugim smatra uvredom. Ukoliko često putujete u inostranstvo nije loše znati zašto i gde se bakšiš daje, a gde nije primereno.

Praksa davanja bakšiša počela je u Engleskoj u 17. veku. Gosti koji bi prenoćili u privatnoj kući ostavljali su određenu sumu novca slugama tog domaćinstva. Ta se praksa ubrzo proširila i po ugostiteljskim objektima u Londonu. Nakon američkog građanskog rata bogati Amerikanci putovali su Evropom gde su pokupili ovu praksu davanja bakšiša, kako bi pokazali svoje bogatstvo. Vodila se velika borba oko prakse bakšiša. U nekim državama je bilo zabranjeno, ali je na kraju ipak opstalo davanje bakšiša. Danas je davanje bakšiša najzastupljenije u Americi, gde se smatra da je bakšiš u iznosu od 10-15% cene na račun obavezan, a može biti uključen u cenu i prikazan na računu. U nekim objektima gde nema klasične usluge (brza hrana, pekara, shopo-vi idr.) postavljene su tegle za bakšiš.

U našoj zemlji bakšiš je jako rasprostranjen i može se graničiti sa sivom zonom, jer pored ostavljanja napojnice konobaru u kafiću, mi nagrađujemo i mnoge druge profesije kao što su doktori, profesori, policija itd. U Srbiji nije uvreda dati nekom bakšiš. U oblasti ugostiteljstva plate nisu velike, te zbog toga radnici rado primaju bakšiš. U nekim objektima konobar zadržava bakšiš samo za sebe, dok u drugim je pravilo da se bakšiš ravnomerno rasporedi na sve zaposlene u zavisnosti od politike firme u kojoj su zaposleni. Visina bakšiša je individualna, koliko zavisi od gosta toliko i od kvaliteta dob ijene usluge. Ljubaznost i brzina uvek će biti nagrađeni.

U nekim zemljama suvišno je davati bakšiš jer je već ukuljučen u cenu (skandinavske zemlje), zato treba obratiti pažnju na račun, ako postoji ta stavka od Vas se ne očekuje bakšiš. U Japanu i Kini bakšiš se smatra uvredom jer namećete svoje običaje tuđoj kulturi i svakako će Vam vratiti višak novca misleći da ste se preračunali. U zemljama u kojima bakšiš nije uključen u cenu usluge, plate radnika zavise od darežljivosti mušterija. Poslodavci daju male plate znajući da će zaraditi od bakšiša. U ugostiteljskom objektu za dobru uslugu zaslužni su i drugi radnici, ne samo konobari, ali kod koga će bakšiš da se zadrži je pitanje, što može dovesti do neslaganja među radnicima, tako da je najbolje da se pitanje bakšiša odmah u startu reši.