Kombinovanje čaja i hrane

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Kombinovanje čaja i hrane

Ova pomalo neobično slaganje je trentno u razvitku.
Čaj u kombinaciji sa hranom, služi kao korektor ukusa ili jednostavno začin, koji jelu može dati bolji ili lošiji ukus, što zavisi od ukusa onoga ko to jelo uživa. Istina je da će nekome takav ukus biti prijatan, a nekome neće. Dakle ne postoji pravilo. Iz ovog kombinovanja čaja sa hranom nastalo je zanimanje čajni somelijer. Ukoliko se u nekom specijalizovanom ugostiteljskom objektu i sretnete sa istim, nemojte se iznenaditi, nego pokušajte da uz omiljenu šoljicu čaja, pojedete i obrok koji će se odlično slagati. Zanimanje čajni somelijer je nastalo iz želje za otkrivanjem nove kombinacije ukusa, mešanje aroma, spajanje i otkrivanje novih ideja i buđenje svih čula.

Jedna od najboljih čajnih somelijera je Kasja Vermen, koja je to pre par godina i potvrdila pobedom na konkursu u Holandiji.

Pokušaćemo da vam sve ovo približimo kroz par kombinacija čaja i hrane.

Jedna od kombinacija je sa belim čajem. Ovaj čaj je poznat po svojoj lakoći, nežnošću, blagog ukusa i svilenkaste arome, te je preporuka da se uz njega kombinuju salate i povrće koje nije puno začinjeno, kako bi njegov slatkast ukus došao do izražaja. Naravno, možete po želji dodati i med. Nešto što bi ste trebali probati svakako u kombinaciji sa belim čajem su morski plodovi, tikvice, krastavac, a ukoliko bi ste ga jeli uz meso i voće, izgubio bi se taj slatkasto, nežan efekat belog čaja i imali bi ste utiasak kao da pijete običnu vodu.

Druga kombinacija može da bude sa zelenim čajem, koji se pored slaganja sa određenom hranom, slaže i sa drugim voćnim čajevima. Mada odlično se kombinuje, obogaćuje sa mentom i jasminom. Što se tiče kombinacije sa hranom, odlično se slaže sa morskim plodovima, piletinom, salatom i povrćem, kao što su dinje i lubenice. Razlog za ovakvo kobinovanje je zbog njihove lake note. Japanski zeleni čaj se odlično slaže uz ribu, morske plodove i rižoto. Dok se intezivni kineski čajevi odlično slažu uz hranu koja ima slatkast ukus i meso. Ukoliko želite da obogatite slatkastim ukusom piletinu, sendvič, grilovani sir ili voćnu salatu, konzumirajte uz cejlonski zeleni čaj.

Treća kombinacija bi bila sa crnim čajem. Ovaj čaj se odlikuje jakom aromom i ukusom. Zato ga treba kombinovati uz mini zalogaje i peciva. Ukoliko želite da ublažite šećer u poslasticama idealna kobinacija je upravo indijski voćni crni čaj. Ovako, ne samo da ćete smanjiti osećaj slatkoće, nego i osetiti razne arome pomoću čula ukusa. Crni čajevi koji potiču iz Afrike, služe se uz crvena mesa, piletinu i pire krompir. Nešto što treba izbegavati kod kombinacije sa zelenim čajem je mleko, prvenstveno oni koji to čine u istoj šoljici, kao i konzumiranje uz sve kremaste nadeve i salate.

Ko želi nešto novo, evo prilike i da proba ili iskombinuje.