Razlika izmedju gelata, sladoleda i sorbea

  • 28.07.2022
  • ZANIMLJIVOSTI
Razlika izmedju gelata, sladoleda i sorbea

Gelato , sladoled i sorbe, prava su poslastica za kojom će mnogi od vas posegnuti tokom vrelih letnjih dana, nekad ne znajući u kojoj od ove tri poslastice zapravo uživaju.
Sve što većina zna jeste da su to hladni, osvežavajući slatkiši koji dolaze u najrazličitijim ukusima, ali ima li razlike? Za one malo iskusnije sladokusce, razlika je očigledna.

Sladoled je komercijalna poslastica koju karakterišu osobine najpovoljnije za industrijsku proizvodnju. Kao i mnogim drugim kategorijama proizvoda, cena je jako važna kada se odlučuje o količini koja će se proizvoditi, a proizvod se dizajnira tako da svojim karakteristikama zadovolji mnoge standarde, a u isto vreme bude profitabilan. Sladoled je poslastica koja je izuzetno vazdušasta, čuva se na nižim temperaturama i sadrži veći procenat masti, a neretko i šećera od gelata i sorbea. Zašto baš ove karakteristike?

Da li je 1000ml isto što i 1kg sladoleda? 
Nije. Kada su u pitanju ovi pojmovi, često dolazi do zabune. 2000ml sladoleda zapravo teži 1-1,3kg. U industriji ovo je važna osobina, jer veća zapremina znači i više proizvoda, a samim tim i više novca. Gelato sa druge strane, prilikom proizvodnje muti se manjim, posebno prilagođenim brzinama i u sebi sadrži oko  50% manje vazduha, što rezultira svilenkastijom i nežnijom strukturom.

Da li se sladoled, gelato i sorbe služe na istoj temperaturi?
Ne. Sladoled se čuva i služi hladniji, izmedju ostalog i zbog toga da bi prilikom transporta i dužeg skladištenja zadržao sve svoje čulne karakteristike. Sa druge strane, gelato i sorbe se prave u manjim količinama, drže i konzumiraju topliji, kako bi intenzitet ukusa bio jači a tekstura nežnija.

Ima li razlike u sadržaju masti?
Ima. Kod sladoleda sadržaj masti kreće se od 10-18%, gelato sadrži od 0-8% a sorbe ih uopšte ne sadrži. Sorbe je zapravo vrsta gelata koja je na vodenoj bazi sa dodatkom svežeg voća, bez dodatka mlečnih proizvoda. Ukoliko težite zdravijem načinu života, trajno ili trenutno, gelato a pogotovo sorbe, pravi su izbor za vas.

Kako napraviti najkvalitetnije poslastice?
Tokom godina, izgradili smo najveći, najkompletniji i najsveobuhvatniji asortiman proizvoda na tržištu koji se širi kao kao odgovor na povratne informacije kupaca.
Da bismo kreirali najbolje recepte za naše kupce koje delimo sa vama na našim društvenim mrežama, koristili smo samo nekoliko zvezdica iz široke Valmarove galaksije.
Osvežavajući gelato sa ukusom karamele i čokolade napravili smo uz pomoć naše SMARTY 7 TTi -  jedne od Valmarovih najprodavanijih i najtraženijih kombinovanih i multifunkcionalnih mašina. Zahvaljujući najnovijim tehnološkim inovacijama, ova mašina ispunjava najzahtevnije i najsloženije zahteve zanatske proizvodnje sladoleda. Još jedan od favorita je i fantastični SNOWY 7 TTi, uz pomoć kog možete uživati u sorbeu od dinje i bosiljka, gelatu od bele čokolade i lavande i mnogim drugim receptima!
Neverovatni sorbe od mandarina  možete napraviti  uz pomoć MULTY VP TTi, MULTY HP TTi ili MULTY P TTi kombinovano – višenamenskih  mašina za serijsko zamrzavanje koje izvode automatske kombinovane procese (grejanje/pasterizacija, hlađenje/serijsko zamrzavanje) za sladoled, konditorske proizvode, temperiranje čokolade i gastronomiju, i postižu vrhunski standard u kvalitetu proizvoda.
Valmar TTi mašine su odlično rešenje za fine restorane, poslastičarnice, hotele, kafe barove, lake za upotrebu kod kuće za ljubitelje sladoleda, efikasne za škole – u stvari, savršene su za svakoga ko želi da proizvodi profesionalne zanatske sladolede bilo gde, čak i za najbolje i najzahtevnije kuvare! Sve što vam treba je napajanje!
Samo visokokvalitetne mašine prave visokokvalitetne poslastice.. i  verujemo da nema ničeg boljeg od našeg Valmar asortimana!