Ulična tezga dobila Mišelinovu zvezdicu

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Ulična tezga dobila Mišelinovu zvezdicu

O tome, da ne dobijaju samo najbolji kulinarski restorani Mišelinovu zvezdicu, govori ulična tezga hrane koja je dobila ovu prestižnu nagradu za kulinarstvo.

Tezga se zove Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, a najpopularnije jelo sa ove tezge je piletina u soja sosu, koja košta samo 1.5 dolar. Vlasnik ove tezge Čan Hong Meng je prvi ulični prodavac koji može da se pohvali Mišelinovom zvezdicom.
Da jednostavnost i skromnost ponude ne govori ništa o njenom kvalitetu, pokazuju redovi, gde ljudi čekaju i po tri sata ispred tezge da bi probali piletinu.
Čan je svoju tezgu u kineskoj četvrti u Singapuru otvorijo 2009. godine i od tada do danas nijednom nije podigao cenu. Iako su poslednjih godina dobavljači četiri puta povećali cenu, vlasnik se i dalje trudi da žadrži cenu porcije dok ne postane nemoguće, a ni Mišelinovu nagradu neće iskoristiti za poskupljenje.
Skromni kuvar nikada nije čuo za Mišelina kao i da ulični prodavci mogu biti nominovani, pa je bio iznenađen kada je dobio poziv za nagradu.
Čan je sa 16 godina napustio školu i posvetio se kuvanju. U Singapur je došao osamdesetih godina, a svoju čuvenu piletinu u soja sosu naučio je da kuva od jednog kuvara u Hong Kongu.
Čan je danas jedini ulični prodavac hrane u Singapuru koji nosi belu kuvarsku uniformu i govori o tome da skromna lokacija i niska cena, ne moraju uvek da znače i loš kvalitet hrane.