Vino i predjela

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Vino i predjela

U svakom jelovniku hladna predjela se nalaze na prvom mestu, kao što zauzimaju i prvo mesto po redosledu konzumiranja.
Pripremaju se od različitih namernica kao što su sir, jaja, meso, suhomsnati proizvodi, morski plodovi itd.  Najčešća hladna predjela kod nas su: proja, gibanica, sir, pršuta, pihtije i dr.  Uz hladna predjela se preporučuju  laganija vina, sa manje alkohola i zaostalog šećera tkz. suva vina.

Hladna predjela koja u sebi imaju kiselinu, nezgodna su za uparivanje, pa se biraju vina sa izraženim kiselinama poput sovinjon blana, muskadeta i rizlinga. Visoka kiselost u voćnim belim vinima omogućava im dobro uparivanje sa mnogim salatama. Uz salate može da se posluže i lagana crvena poput gamea.
Uz pršutu ne treba kombinovati puna crvena vina zbog nesklada soli i tanina.  Kombinacija soli i tanina daje gorak ukus, a ujedno bi pojačala percepciju alkohola , što bi za rezultat imalo neprijatan ukus.
Vino bez tanina sa malo zaostalog šećera je bolji izbor kao npr. traminac. Ako se pak služi crveno vino, treba izabrati vina iz hladnijih regiona jer sadrže manje tanina od onih iz toplijih oblasti. Odličan izbor su roze vina. Biljne masti poput maslinovog ulja, koje su česti sastojci kod hladnih predjela, dobro se uparuju sa vinima umerene do visoke kiselosti. Nezgodni za uparivanje su mlečni proizvodi, pa tako kod mlečnih masti ili masnijih kremova uparivanje se vrši na osnovu tela vina ( količina alkohola u vinu). Dobro rešenje za ovo bila bi aromatična, barikirana vina. Jaja se mogu poslužiti sa voćnim belim vinima kao i sa mirisnim mladim roze vinima. Sa penušavim vinima dobro se slaže dimnjena riba.

Topla predjela su manji topli obroci koji u sastavu menija mogu biti samostalni, a po redosledu služenja mogu biti prvi ili odmah posle supa, čorbi ili potaža. Ova predjela trebaju biti lagana i dekorativna jer im je svrha da podtstaknu apetit. Najčešća topla predjela su rižoto sa morskim plodovima, piletinom i povrćem , pečurke na žaru, grilovani sir itd.
Rižoto sa povrćem ili morskim plodovima dobro se slaže sa suvim belim vinima kao i sa šampanjcem. Ako je rižoto masniji i kremastiji, bogatiji na ukusu bolje ga je upariti sa punijim šardoneom iz toplijih krajeva.
Za rižoto sa piletinom i šampinjonima dobar izbor bilo bi belo suvo vino, punijeg tela sa izražajnim voćnim karakteristikama.