Vino i sir

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Vino i sir

Većina je upoznata da je vino odličan pratilac skoro svakog jela.
Od mnogobrojnih namernica sir toliko dobro odgovara vinu da ga čak uzdiže i ćini boljim, ističu enolozi, a preporuka je da pametno izaberete i degustirate. Ako ste zainteresovani, najpre možete kombinovati lokalne sireve uz lokalna vina, jer oba nose odlike istog zemljišta i klime.

Pravilo je da uz teška, starija i crna vina idu tvrđi aromatični sirevi, a lokalne voćne arome belih i ružićastih vina više se slažu sa mlađim i kremastim sirevima.

Sveži i laki sirevi imaju dobru harmonizaciju sa vinima koja su slična njima, a to su laka, sa jednostavnom strukturom kiselosti i manjim stepenom alkohola. Tu se ističu suva bela i neke vrste roze vina sa specijalnim laganim ukusima.

Plavi sirevi snažnog ukusa i mirisa idu uz slatka vina. Ova vina imaju visoku slast koja idealno pristaje slanim ukusima.

Aromatične i slane sireve slobodno kombinujte sa suvim i posebno aromatičnim vinima.

Masni aromatični sirevi oplemenjuju ukus svakom crvenom vinu. Oni pospešuju aromu vina.

Slani kremasti sirevi kao što je, grčka Feta, slažu se sa lakšim crnim vinima.

Koziji sir se uklapa sa ukusom belog vina koji ima naglašen sortni miris.

Tvrde i jake ovčije sireve najbolje je kombinovati sa snažnim crnim vinima, a preporuka je da vina budu hladnija, oko 13C stepeni.

Polutvrdi sirevi poput Gaude i sl. treba poslužiti sa intezivnim belim vinima.

Kod kombinacije sira i vina obratite pažnju na proizviđača, jer iste vrste vina razlikuju se od vinara do vinara. Harmonija se može postići samo ako odaberemo kvalitetna vina i kvalitetne sireve.
Probajte i uverite se sami.