Viski

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Viski

Viski je vrsta žestokog alkoholnog pića.
Reč viski potiče od keltske reči uisque (voda) i beatha (životna), što doslovno znači voda života. Prvi značajni pisani trag o viskiju potiče iz Škotske iz 1494 godine za vreme vladavine Kralja Jakova IV koji je naredio da se napravi 25 buradi “ vode života “. Irci ne prihvataju ovaj podatak nego se drže svoje legende i smatraju da su oni izmislili viski. Večiti rat o tome ko je izmislio viski traje i danas.

Viski je jedno od najpoznatijih pića današnjice. Nastaje destilacijom žitarica koja se isključivo čuva u buradima od hrastovog drveta. U zavisnosti od vrste žitarica, razlikuju se i vrste viskija. Žitarice od kojih je napravljen najveći broj viskija su ječam, raž, zob, kukuruz i pšenica. Najbolji i najpopularniji viski potiče iz Škotske, Irske i SAD-a.

Viski se obično pravi od ječma kukuruza i raži ili njihovom mešavinom. Zrna ovih žitarica prvo odstoje u vodi dok ne proklijaju, zatim se suše na ugljenu i nakon toga odvija se fermentacija. Posle toga sledi nova destilacija u bakrenim cilindrima. Tokom ove fermentacije koristi se kvasac, a proces fermentacije traje oko 60 sati. Još dva puta se na isti način vrši destilacija. Poslednja destilacija je vrlo spora pa se populano zove “kap po kap”, za šta je potrebno veliko umeće. Po završetku destilacije viski se sipa u bure sa širokim dnom od hrastovog drveta, zapremine 2300 litara, da odstoji najmanje dve godine.

Škotski viski “Scotch” destilira se dva do tri puta i ostavlja se da odstoji u hrastovim buradima najmanje tri godine i jedan dan.
Postoje tri vrste škotskog viskija i to:
Malt viski koji se pravi isključivo od ječma. Svaki viski iz ove grupe mora da nosi naziv svoje destilerije.
Grain viski se dobija destilacijom sladnih i ne sladnih žitarica čiju osnovu predstavlja ječam. Ove žitarice u procesu destilacije postižu vrlo nisku temperaturu i kuvaju se pod pritiskom. Ima veću jačinu od Malt viskija.
Blended je mešavina dve vrste viskija. Ova kategorija viskija je najprodavanija u svetu, a najpoznatija vrsta je Ballantine,s. Proizvodnju ovog viskija započeo je Gerge Ballantine 1827 godine. Do sada je predstavljeno pet vrsti ovog viskija i to: Ballantine,s Finest, Ballantine,s3g, Ballantine,s12g, Ballantine,s17g, i Ballantine,s21g.

Najpoznatija kuća za proizvodnju viskija iz Škotske je Chivas. Ovaj viski je na drugom mestu u svetu po prodaji i spada u grupu premium viskija. Vrste ovog viskija su: ChivasRegal 12g, Chivas Regal 18g, Chivas Regal 25g, Royal Salute, The Glenlivet i Teacher,s.
Irski viski karakteriše pitkoća i mekoća. Uglavnom se pravi od mešavine sladnog i ne sladnog ječma. Minimalno mora da odleži tri godine u hrastovom buretu. Najpoznatiji irski viski je “Jameson”. Originalni irski viski se pravi u kazanima. Ječam se ne suši na ugljenu tresetu i zato nema karakterističnu aromu.

Američkog viskija imamo dve vrste i to “Straight” i “Blend”. Najpoznatiji je Burbon koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi u severnoj državi Kentucky. Ovaj viski minimalno mora da odstoji dve godine u hrastovom drvetu, da sadrži minimum 51% kukuruza i mora biti proizveden u Americi. Najpoznatiji Burbon na svetu je “Jim Beam” čija je tradicija pravljenja duga dva veka.