Konsalting u ugostiteljstvu

 • HORECA PONUDA
Konsalting u ugostiteljstvu

Otvarate ili želite da poboljšate svoj ugostiteljski objekat?

Potreban vam je novi jelovnik, karta pića, profesionalna i pregledna vinska karta, novi dizajn lokala, marketing…?

Pitanje je odakle krenuti?

Zašto bi bilo ko želeo da unajmi konsultanta?

Zar nije jednostavnije unajmiti dobrog kuvara, barmena, dizajnera i sl, koji će se odmah baciti na posao, bez dodatnog ulaganja u profesionalnog konsultanta?

Ovakav način razmišljanja je mnoge kompanije koštao novca, ali i celokupnog poslovanja. Planiranje, pre početka projekta, uvek je pametnije utrošen novac, nego onaj koji bi ste dali na modifikacije „na slepo“, bez prethodno osmišljenog plana!

Predlažemo vam da pročitate nastavak ovog teksta i još jednom razmislite, pre nego što donesete neke važne i konačne odluke.

 

Šta je konsalting?

Konsalting je interaktivni proces, čiji je cilj da se unaprede performanse poslovanja kroz:

 • analizu postojećeg stanja,
 • donošenja adekvatnih razvojnih planova,
 • rešavanja konkretnih problema.

 

Ako pokrećete novi posao u ugostiteljstvu, šanse za uspeh se povećavaju pažljivim strateškim planiranjem.

Svaki konsalting tim metodološki pristupa projektu, što podrazumeva detaljnu analizu stanja i razvoj strategije za poboljšanje vašeg finansijskog učinka, primenom dokazanih rešenja koja će umanjiti troškove uz max. produktivnosti.

Zvuči birokratski, sležemo se, ali ovde smo sumirali srž teme koja se odnosi na konsalting u ugostiteljstvu.

Hajde da se vratimo nekoliko koraka unazad:

 

Konsalting u ugostiteljstvu - o čemu se tu zapravo radi?

Glavni zadatak konsaltinga u ugostiteljstvu uključuje pružanje profesionalnih saveta pojedincima, zainteresovanim za ulazak u ugostiteljstvo, kao i pomoć hotelima, restoranima, kafićima, koji već posluju.

Unajmljivanje usluga kompanije specijalizovane za ugostiteljstvo ne treba posmatrati kao nepotreban trošak ili kao krajnje sredstvo, onda kada stvari postanu ružne.

Iskusan i dobro obučen konsultant odlična je investicija za postizanje željenih rezultata za vaše poslovanje.

Tačno je da ponekad nije lako posegnuti za nepoznatim, uvesti novi tim ili pojedinca u svoje poslovanje. Strah i nepoverenju su tu neminovni, ali i najveći krivci kada se posle osvrnete i vidite da su drugi, baš uz pomoć konsaltinga, razvili svoje poslovanje i otišli daleko ispred Vas.

Kada je reč o napretku i poboljšanju, sve što je potrebno, u nekim slučajevima, jeste spremnost na promene i spoljni konsultant koji će vam pomoći da to i ostvarite.

Ubrzane i nepredvidive promene u savremenom poslovanju stvaraju ambijent u kome se pravila ponašanja neprestano menjaju:

 • okruženje je postalo turbulentno,
 • razvijaju se novi pravci, tehnologije - koje u potpunosti menjaju način razmišljanja,
 • konkurencija je sve oštrija.

 

Osim toga, potrošači, odnosno vaši gosti su postali sve zahtevniji, a zadovoljavanje njihovih potreba, u velikoj meri zavisi od spremnosti jednog ugostiteljskog objekta da krene u ovom pravcu.

Ovakvi uslovi poslovanja deluju stresno i nepovoljno za sve one koji su još uvek na neispitanom terenu, pa čak i za one koji su već dobro poznati na tržištu.

Neophodno je, u svakom pogledu, preduzeti adekvatne mere, kako bi rezultat poslovnih aktivnosti bio pozitivan.

 

Zašto je korisno da u svoj biznis plan uvrstite i konsultantske usluge?

Razlozi za korišćenjem usluga konsultantske agencije mogu biti brojni, u zavisnosti od vašeg poslovanja:

 

Definisanje i postavka jasnih ciljeva

Dešava se, npr. sa hotelima, da imaju poteškoća da, čak i posle dužeg poslovanja, jasno definišu svoje poslovanje - ciljeve. Prilike se pojavljuju - jedna za drugom, ne ostavljajući prostora kompaniji da radi ono što najbolje radi.

Spoljna agencija za konsalting, sa dobrim iskustvom u svetu hotelijerstva, može da identifikuje prednosti hotela, iskoristi mogućnosti koje mogu da se pojave i obezbedi optimalno korišćenje resursa.

 

Detalji

Dešava li vam se da ponekad ne vidite i ne razumete propuste u radu, u odnosu na konkurente. Tajna uspeha je često u detaljima, koje treba prepoznati i izdvojiti.

Ozbiljna konsultantska agencija iza sebe sigurno ima dovoljno iskustva da prepozna ovakve stvari i da vam, na osnovu svog poslovnog iskustva, pomogne u razvoju vašeg.

 

Nove mogućnosti

Profesionalna konsalting agencija za ugostiteljstvo je kroz svoj rad sarađivala sa mnogim kompanijama i iza tog rada ostaju brojni kontakti, koje sigurno imaju u svojoj bazi, u najrazličitijim segmentima tržišta. Ovo može biti odličan način za pristup novim mogućnostima i kontaktima za vaš kafić, restoran, hotel i sl.

 

Dokazana rešenja

Čini se da je svaki problem koji se pojavi kod hotelijera ili ugostitelja jedinstven, te da je potrebno mnogo vremena da se to reši.

Međutim, ukoliko sarađujete sa iskusnim timom, vrlo je verovatno da se vaša konsalting agencija već nosila sa tim problemima i to uspešno (što možete da proverite iz referenci).

Pozitivne reference i kontakti su nešto što se stiče iskustvom i dugogodišnjim radom i nema tu mnogo nepoznatih elemenata.

...

Još mnogo toga bi mogli da izdvojimo, ali mislim da i na osnovu ovih informacija dobijate jasnu sliku!

 

Uloga konsalting firme

Uloga konsultanta je da „oseti situaciju“ i postavi preliminarnu dijagnozu tokom prvog sastanka sa vlasnikom / menadžerom / direktorom, radeći uvek u najboljem interesu klijenta.

Konsultant mora da zna:

 • da li je opremljen odgovarajućim alatima i iskustvom za rešavanje problema,
 • da je spreman da izvrši sve potrebne promene i poboljšanja,
 • da ne okleva potražiti pomoć ako to situacija zahteva.

 

Konsultant mora da bude iskren prema kupcu i da mu ponudi mišljenje o efikasnosti, objašnjavajući potrebu da se reši koren problema pre samog rada i treninga.

Dobar konsultant će prvo razjasniti ciljeve, otkriti korene problema i pomoći, pre svega, da se oni reše i postave novi ciljevi, koji će vaše poslovanje odvesti u pravom smeru.

Na ovaj način se vaš menadžment i zaposleni orijentišu na željene rezultate samog poslovanja.

Mnogo je važnih stvari o kojima treba voditi računa da bi uspešno vodili hotel, restoran, piceriju, fast food i sl. Samo izgradnja lepog hotela, restorana nije dovoljna. Pružanje kvalitetne usluge klijentu/gostu je podjednako važno.

Konsultant mora da deluje kao most između poslovnih subjekata i kupaca.

 

Šta stoji iza rada svake konsultantske firme?

Iza svake konsalting firme za ugostiteljstvo stoji profesionalni konsalting i edukacija u oblasti ugostiteljstva, a iz toga proizilazi:

 • istraživanje tržišta,
 • izrada biznis plana,
 • pronalaženje stručnih kadrova,
 • obuke postojećih kadrova,
 • organizacija treninga za kuvare,
 • organizacija treninga za konobare,
 • praćenje rezultata obuke,
 • standardizacija kvaliteta usluge,
 • izrada pravilnika rada.

 

Dobar konsultant će se potruditi da neuspeli posao pretvori u profitabilan poduhvat.

 

Pre nego što donesete konačnu odluku, evo još nekoliko saveta sa naše strane:

 

 • U slučaju da želite da standardizujete Vašu uslugu i da se poštedite stalnog ponavljanja, usled velike fluktuacije radnika, treba da napravite Pravilnik za rad vašeg ugostiteljskog objekta, koji će služiti kao osnova za kvalitet usluge koju želite.

 

 • Ako vam vina ne donose dobar profit, onda imate loše napisanu vinsku kartu ili ne trenirano osoblje.

 

 • U slučaju da otvarate novi restoran ne dozvolite da se konobari uče na vašim gostima, jer će vas to skupo koštati.

 

 • Ozbiljno se pozabavite i jelovnikom ukoliko vam je potreban novi (ili inovirate postojeći), možda želite i da savladate nove tehnike pripreme jela ili da unapredite prezentaciju jela, sve u svemu, veliki posao je iza vas i konsalting za ugostiteljstvo je možda pravi način da ubrzate taj proces i poboljšate poslovanje.

 

Ono što mi možemo da vam ponudimo jeste stručna i profesionalna konsultanstka usluga.
Kontaktirajte naš tim i pomoći ćemo vam u razvoju vašeg poslovanja. 

Kontakt

Imate poruku ili pitanje u vezi ponude?