VINARIJA: PIK OPLENAC

U srcu Šumadije, podno stenovitog brda Oplenac i suncem okupanih brežuljaka smešten je gradić Topola, kolevka srpske nezavisnosti, prestonica srpskih kraljeva, začetnika šumadijskog vinogradarstva…gradić u kome su stvarana vina dostojna kraljevskih stolova Evrope i koji je nazvan prestonicom srpskih čokota. U toj duhovnoj i vinskoj prestonici Srbije, gde u harmoniji žive prirodna i kulturna bogatstva, čist vazduh i najmirisniji čokoti vinove loze nalazi se vinarija PIK Oplenac. 

Bulevar kralja Aleksandra 57, Topola

+381 34 617 05 88

office [at] pik-oplenac.com

Websajt

Instagram

Facebook

Info pult

Vinarija PIK Oplenac svoj put započela je 1948. godine kada je osnovano preduzeće za otkup i promet alkoholnih pića Oplenac. Izgradnjom Novog podruma, pripajanjem Poljoprivrednog dobra Oplenac, te poslovanjem u okviru preduzeća Navip Oplenac, tadašnja vinarija imala je u svom posedu blizu 700 ha obradivih površina, a do početka 90 – tih godina svojim kapacitetima i kvalitetom našla se na samom vrhu tadašnjeg tržišta Jugoslavije sa širokom paletom prepoznatljivih proizvoda kao što su: Rajnski rizling, Zlatna Oplenka, Oplenački crni biser, Crni burgundac, Smederevka, Leoni… 

Ugovorom zaključenim sredinom 2014. godine, PIK Oplenac je postao privatno vlasništvo . Prateći svetske trendove u vinarstvu, sadašnji vlasnik se okrenuo visokim standardima proizvodnje, oslanjajući se na iskustvo, tradiciju i kulturu oplenačkog kraja i objedinjujući ih sa najsavremenijom tehnologijom francuskih i italijanskih proizvođača.Vinarija se uputila ka jasnom cilju, a to je proizvodnja vina vrhunskog kvaliteta koja nose pečat podneblja sa kog dolaze.