Pokretni ugostiteljski objekti - Novi trend na putu

  • HORECA PONUDA
Pokretni ugostiteljski objekti - Novi trend na putu

Pokretni ugostiteljski objekti, koji su danas vezani za termin Street food, odličan su način za širenje postojećeg poslovanja ili proboj u ugostiteljsku branšu.

Street food nije samo prolazna moda, to je način na koji doživljavamo i oživljavamo vekovne veze između društva i njegove hrane; ona ima svoje korene i svakodnevno se smišljaju novi načini, koji su inovativni, iznenađujući, praktični i, pre svega, ukusni.

Sigurno ste već negde susreli sa pokretnim vozilima za prodaju hrane poput: hot doga, pljeskavica, pica, sendviča, sladoleda i sl. Ovaj vid poslovanja trenutno je u povoju i šansa za sve one koji žele da pokrenu dobar biznis.

Bez obzira na to što pokretni ugostiteljski objekti nisu imali veći značaj kod nas, niti ste ih sretali često na ulicama, svet je odavno prigrlio ovaj vid poslovanja, kao šansu za razvoj u ugostiteljskom sektoru.

Pokretna street vozila danas uživaju snažan publicitet u Evropi i smatraju se dobrom šansom za razvoj poslovanja.

 

SREET FOOD – NOVI STIL ŽIVOTA

Trend je nesporan: tzv. Street food stekao je slavu i bogatstvo, zahvaljujući globalizaciji i svetskoj medijskoj pažnji hrane i kuvara.

Novine i časopisi, TV emisije i gastronomski gurui legitimisali su pokretne ugostiteljske objekte kao novu ikonu za treći milenijum.

 

Pokretna ugostiteljska vozila

Mobox Maxi Caravan


 

Pokretni ugostiteljski objekat ipak je ozbiljan biznis i kao takav, zahteva naporan rad i posvećenost da bi bio uspešan.

Nije slučajno što Trip Advisor navodi uspešna, tematska pokretna vozila sa hranom među glavnim restoranima u metropoli, poput Milana, Njujorka.

Pokretna ugostiteljska vozila su:

  • trend koji "nosi" sadašanje vreme,
  • spremnost da se menjaju svakodnevne navike,
  • promena u skladu sa razvojem društva (koje se nenormalnom brzinom  kreće), ali ne ugrožava kvalitet i imidž.

 

Kada govorimo o imidžu, on je od izuzetne važnosti u svetu Street food-a, jer je i očima potrebno "hranjenje" - promena, nešto novo, drugačije i pristupačnije. Današnji pokretni ugostiteljski objekti postaju vozila modernog doba, koji se kreću ulicama svetskih prestonica, u novom ruhu, stvorenih rukama istinskih umetnika.

 

Pokretno vozilo sa hranom

StreetFood - Florens 2×2​


 

Naravno, iza slike mora da postoji apsolutno čvrst koncept. Ako se pitate šta je to, evo odgovora: svežina i kvalitetni sastojci.

 

Ako ramišljate da pokrenete ovu vrstu poslovanja, ili se dvoumite, nemate dostupne sve potrebne infrmacije, pozovite nas odmah. Potrudićemo se da Vam olakšamo pretragu, damo sve potrebne infrmacije, pa i mnogo više od togaKONTAKT.

 

POKRETANJE BIZNISA – MALE I VELIKE STVARI

Pokrenuti ovakakv bizins sa hranom nije ni malo jednostavan. Pre nego što se zaronite u ovaj svet ugostiteljstva, evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

 

1. LICENCE I DOZVOLE

Nije baš najzanimljivije započeti priču dosadnom birokratijom, ali trebalo bi da razmišljate o licencama i dozvolama pre nego što počnete da maštate o drugim, lepšim stranama ovog posla.

Lokalni propisi za pokretne ugostiteljske objekte uticaće na mnogo toga u ovom poslu.

Nije u svakom gradu ili delu grada dozvoljeno poslovati pokretnim vozilima, tako da bi vaš prvi korak bio da saznate da li su ova vozila legalna na području na kojem želite da postavite pokretno vozilo sa hranom?

Pojedini gradovi ili delovi grada imaju ograničenja za mobilne prodavce, tako da je vaš drugi korak određivanje mesta gde možete da postavite prodavnicu i koji su propisi na snazi ili kakvi će se propisi doneti u skorijoj budućnosti.

 

2. TROŠKOVI

Pokretni ugostiteljski objekti nisu jeftini, bez daljnje rasprave, ali su, za utehu, daleko jeftiniji od restorana. Čak i polovno vozilo može koštati poprilično, plus opremiti ga prema vašim potrebama.

Osim toga, tu su i tekući troškovi, koji uključuju, ne samo predmete koji se odnose direktno na pripremu i skladištenje hrane, već i troškove benzina, održavanja vozila, parkiranja i lokalnih zahteva za licenciranjem.

 

3. HIGIJENA

Higijena i sigurnost su važni u poslu sa pokretnim ugostiteljskim objektima. Morate da preduzeti neophodne korake. Hranu i piće treba čuvati, pripremati i služiti u sanitarnim uslovima, na odgovarajućoj temperaturi.

U tom smislu, neophono je podneti zahtev za zdravstvenu licencu. Vaš lokalni zdravstveni inspektor će vas provesti kroz propise potrebne da osigurate I dokažate da je vaš posao sa pokretnim vozilom za hranu bezbedan i u skladu sa zakonom i sanitarnim propisima.

 

4. LOKACIJA

Lokacija je izuzetno važna za uspešno poslovanje pokretnih ugostiteljskih objekata. Jedna od najvećih prednosti koju pokretno vozilo sa hranom ima nad restoranom je ta što možete da tražite svoje kupce i pokrenete vozilo u njihovom pravcu.

Lokacija je jedan od najvažnijih elemenata koji daju dobru ili lošu predispoziciju za uspeh pokretnog ugostiteljskog objekta.

 

Morate da znate gde su vaši kupci!

 

5. MENI

Pokretni ugostiteljski objekti mogu da nude raznovrsnu hranu, ali je od presudnog značaja kakav osećaj pruža vaša usluga, hrana i piće. Smatrajte svoj kamion restoranom na točkovima.

Nudite raznovrsnu ili čak jednoličnu hranu, poput pica, hot-dogova i sl, ili možda kafu za poneti, zašto da ne, ali nudite kvalitet. U tom slučaju kupci će vam dolazati, ali će se i vraćati, a to je vaš krajnji cilj. Dakle, pre svega, vrhunski kvalitet, usluga i privlačnost.

 

6. PROMOCIJA

Društveni mediji su sjajno sredstvo za promociju pokretnih ugostiteljskih vozila. Mnogo firmi koji se bave mobilnim kamionima za hranu okreću su društvenim mrežama, poput facebook-a, Twitter-a i Instagrama, kako bi promovisali svoj posao. Mladi, koji će možda i da budu vaši glavni kupci, veliki deo svog slobodnog vremena provode na društvenim mrežama i tu im se direktno obraćate. Možete tvitnuti gde ćete da parkirate svoje vozilo, a možete i da objavljujete specijalne i druge ponude, kako bi ste podstaknuli ljude da posete vaš pokretni ugostiteljski objekat.

 

STREET FOOD POKRETNA VOZILA SU DANAS U TRENDU – O NJIMA SE PRIČA

Budite među prvima koji će započeti svoju street-food priču na najbolji mogući način, sa prelepim dizajnom i vozililma koji mame svojim izgledom, pa kada još upakujete fenomenalan obrok i na najlepši mogući način zasitite svog kupca, uspeh zargarantovan.

 

Pokretna kuhinja

StreetFood - Chalet Ciro


 

Dok su se pokretni ugostiteljski objekti tradicionalno povezivali sa jednostavnom meni ponudom - poput sendviča, hot-dogova ili sladoleda, današnji posao sa pokretnim ugostiteljskim vozilima eksplodirao je u neverovatnu paletu gurmanskih poslastica.

Danas ova vozila nude razne vrste jela, pića i napitaka - od Kung Pao piletine do gurmanskih cupcakesa i dimljenih BBK rebara i fenomalne kafe za poneti.

 

POKRETNI UGOSTITELJSKI OBJEKAT - ODLIČNA PRILIKA, IZAZOV I ŠANSA

Ulična hrana je odlična prilika za sve one koji su kreativni, imaju želju i koji se ne plaše izazova.

Pokretni ugostiteljski objekti nude raznovsrnu hranu, na putu, u posebno opremljenim vozilima, zahvaljujući iskustvu komapnija poput Street Food Business-aMobilchef-a, Street Foody-a...i dr. Njihov koncept se uklapa u nove trendove na tržištu, a vi treba da ih ispratite svojom uslugom.

Dakle, kada pripremate svoj poslovni plan, morate neko vreme odvojiti za istraživanje - kretati se gradom i razgledati, kako biste stekli predstavu o tome kako se ukusi menjaju, šta se ljudima sviđa, šta rade i kako da ih ponudite, na koji način"?!

 

 

Street Food Truck Festival - Mantova, Italy


 

NA PUTU DO USPEHA

Vidite i sami da su kuvari danas traženi, hvaljeni i veoma popularni. Neće proći još dugo pre nego što na ulicama ugledamo pokretne ugostiteljske objekte sa Mišelinovim zvezdama.

Ulica je demokratska i nudi svima šansu da ostvare svoju sopstvenu priču i san o Street food vozilu.

 

"Street food je istinsko svedočanstvo o identitetu naroda“

Street kultura nesumnjivo ima svoj svet hrane koji se prilagođava i menja u skladu sa navikama, standardima, trendovima koji vladaju u svakodnevnoj urbanoj džungli. Ulica se oslobodila predrasuda i ponovo je osvojila svoje mesto pod suncem, kao izraz kulinarske civilizacije.

Iskoristite priliku i budite deo ove priče:

Mi možemo da Vam pomognemo u izboru i nabavci pokretnih ugostiteljskih objekata, samo nas kontaktirajte i izlazimo u susret svim Vašim zahtevima.

Kontakt

Imate poruku ili pitanje u vezi ponude?