JAPANSKI UGALJ SA AROMOM EUKALIPTUSA 5 KG

  • ROŠTILJI
JAPANSKI UGALJ SA AROMOM EUKALIPTUSA 5 KG

Japanski ugalj sa aromom eukaliptusa gori na konstantnoj temperaturi i ne proizvodi dim ili prskanje. Ima dugo vreme sagorevanja, u proseku 4 sata. Ovaj ugalj ima procenat ugljenika od 95,9%. Podloga drvenog uglja može da dostigne temperaturu od 870 do 1000 °C.

U poređenju sa ugljem Marabu, ovaj ugalj je mnogo tiši. Ne pucketa i potpuno je bez mirisa i dima kada ga upalite. Gori mnogo duže od Marabua i takođe postiže višu temperaturu. Zbog toga tokom tradicionalnog procesa proizvodnje nisu dodavane hemikalije. Sadržaj pepela je oko 1,8%. 

Proizvesti beli ugalj prema japanskim standardima kvaliteta je veoma teško, ali svakako nije nemoguće. Pre svega, potrebno je mnogo vremena. Jedan ciklus pravljenja oko četiri stotine kilograma uglja traje ne manje od 15 dana. Taj ciklus počinje sakupljanjem drveta i završava se pakovanjem u kutije. Sakupljeno drvo se prvo pažljivo stavlja u peć i zagreva na oko 200°C oko deset dana uz minimalno snabdevanje kiseonikom. Minimalno snabdevanje kiseonikom obezbeđuje da drvo ne gori već se raspada. Pošto se isporučuje tako malo kiseonika, formira se skoro potpuno čist ugljenik. Kada dim koji dolazi iz peći bude prave boje, drvo se raspada i snabdevanje kiseonikom se povećava. Peć dostiže temperaturu ne manju od 1000 °C. Ovaj proces se zaustavlja čim ugalj dobije crveni sjaj. Poslednji korak je uvaljanje uglja u pepeo i pesak, dajući mu karakterističan sivi sjaj. Uostalom, ne zove se džabe Beli ugalj. Krajnji rezultat je beli ugalj, sa divnim procentom ugljenika od ne manje od oko 95%. 

Najbolji način da zapalite ovaj ugalj je  da prvo napravite mekšu podlogu od drvenog uglja sa, na primer, ugljem od bagrema. Zatim postavite ovaj ugalj dijagonalno na vrući drveni ugalj. 

 

Težina: 5 Kg