AS MORADO KURO-UCHI KIRITSUKE 210 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
AS MORADO KURO-UCHI KIRITSUKE 210 MM

Morado Kiritsuke je odličan ručno kovan nož sa crnom Kuro-uchi patinom i tragovima čekića. Kiritsuke je višenamenski japanski kuhinjski nož - dužina 210 mm optimalna je za seckanje povrća i rezanje većih komada mesa.

Sredina ovog noža je od Hitachi Super Blue čelika (Aogami Super) koji seže u sam vrh kvalitetnijih japanskih čelika. Kuro-uchi (crna) patina na gornjem delu oštrice daje nožu jedinstven i rustični izgled. Aogami Super ima tvrdoću oko 63 HRC.

Aogami Super čelik je vrlo bogat ugljenikom i to utieče na tvrdoću oštrice. Osim ugljenika sadrži još 0,4% vanadija kao dodatak za mikronizirana kovinska zrna što čeliku daje veću žilavost. Aogami Super je ocenjen kao najnapredniji karbonski čelik.

Radi se o izvanredno tvrdom čeliku, što znači da usprkos ekstenzivnoj i dugotrajnoj upotrebi zadržava super finu oštrinu. Osim toga nož je, zbog visokog postotka ugljenika, vrlo jednostavno nabrusiti. Među čelicima s visokim postotkom ugljika je Aogami najneosjetljiviji na rđu. Spoljni slojevi su od mekšeg, nerđajućeg čelika koji je još dodatna zaštita protiv rđanja.

Gornji deo oštrice je crn. Ta boja ostane na oštrici nakon kaljenja tradicionalnih čelika te se u svetu noževa zove Kuro-uchi svršetak (kuro na japanskom znači crna boja).

Drška je ovalnog oblika od drva oraha s obručem od javora. Dobro leži i u levoj i u desnoj ruci.

Radi se o tradicionalnom izgledu, malo grubljem ali s razlogom: ugljikovi čelici su na taj način zaštićeni od rđanja kao kod visoko poliranih noževa. Osim toga je ovdje važan i estetski izgled, zato imaju i nerđajući noževi Kuro-uchi zaključak koji zovemo Neo Kuro-uchi stil, jer je tamna patina namenjena samo izgledu i stilističkom zaključku noža.

O KOVAČNICI:

Harakuze na japanskom znači "vetrovito proleće". U toj kovačnici je odličan tradicionalan jezgrovit čelik (Aogami Super ili Aogami 2) povezan s nerđajućim spoljnim slojevima i zanimljivim kvalitetnim ručkama (drškama). Na noževima je otisnut potpis kovačnice u kanja pismu.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Kiritsuke
Čelik:    Blue super steel
Sastav:    San-mai / V-edge / kasumi kuro-uchi tsuchime
Tvrdoća (HRC):    63
Ukupna dužina:    360 mm
Dužina oštrice: 210 mm
Širina oštrice: 46 mm
Debljina oštrice: 2,1 mm
Težina:    175 g
Dužina drške:    140 mm
Tip drške / drvo: Japanska / Orah, Javor
Kovač:    Harukaze
Mesto kovača:    TOSA / Kōchi Prefektura / Japan

Šifra: 2023


UPOTREBA I NEGA: 

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe: As Morado Kuro-uchie Kiritsuke 210 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Tosa, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija