KUMOKAGE NAKIRI KURO-UCHI DAMASCUS 165 MM OCTAGON

  • JAPANSKI NOŽEVI
KUMOKAGE NAKIRI KURO-UCHI DAMASCUS 165 MM OCTAGON

Kumokage Nakiri Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 165 mm japanski je kuhinjski nož za seckanje povrća. Ravna oštrica ovog noža dolazi u kontakt s daskom za rezanje celom dužinom, što ga čini idealnim za seckanje gde se hrana reže uspravno.

Sirov neobrađen završni izgled sa zamagljenim damask uzorkom pruža nožu rustikalni izgled koji izvrsno opisuje japanska reč kumokage雲影, što doslovce znači »sena oblaka«.

Oštrica će sa lakoćom kliziti kroz namirnice, a kriške će biti izuzetno glatko odrezane, zahvaljujući finoj oštrini Aogami #2 čelika. Ovaj je nož pravi Japanac od osećaja težine u rukama pa sve do autentičnog izgleda.

OBLIK OŠTRICE:

Oblik nakiri namenjen je seckanju povrća kratkim i dugim rezovima, dok je tanak vrh prikladan za preciznu obradu. Nož Nakiri, poznat takođe kao Nakiri Bocho, tradicionalan je japanski nož s oštricom pravougaonog oblika i ravnim stomakom sa kvadratnim zaključkom (dakle, bez prednjeg vrha), stoga tokom upotrebe cela oštrica stupa u kontakt sa površinom za rezanje što omogućava jednostavno seckanje na kuhinjskoj dasci bez vodoravnih pritisaka i poteza.

ČELIK:

Čelik Aogami #2 jedan je od najkvalitetnijih visoko ugljičnih čelika, stoga noževi dugo vremena ostaju oštri i jednostavno ih je nabrusiti. Zbog visokog udela ugljenika, čelik je manje otporan protiv korozije, što znači da se na oštrici može pojaviti patina, a bude li duže vreme pod uticajem vode ili drugih korozivnih stvari, može čak i zarđati. Nerđajuća svojstva možemo malo poboljšati dodavanjem hroma i volframa, ali čelik će još uvijek pripadati visoko ugljičnim čelicima, stoga ga treba prikladno tome i održavati. Aogami #2 sadrži ugljik (C) 1,1%, krom (Cr) 0,5%, mangan (Mn) 0,3% i volfram (W) 1,5%.

LAMINACIJA:

Tradicionalni japanski čelici izuzetno su tvrdi i zato su krhki. Zbog toga prilikom korištenja lakše može doći do krhanja oštrice, u najslabijem slučaju čak i do loma. Da bi se to sprečilo, jezgra od Aogami #2 čelika omotana je u dva sloja mekšeg nerđajućeg čelika - san-mai laminacija. Time se poboljša elastičnost oštrice i otpornost protiv korozije (što je bitno za osjetljive visoko ugljične čelike!).

GEOMETRIJA OŠTRICE:

Nož je dvostrano brušen (simetrično).

ZAVRŠNI IZGLED:

Rustikalnom izgledu oštrice pridonosi taman kuro-uchi (kuro doslovce znači 'crn') završna obrada i zamagljen damask uzorak.

DRŠKA:

Osmougaona japanska (Wa) drška od wenge drva s prstenom od bivoljeg roga.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice: Nakiri
Čelik: Aogami #2
Sastav: San-mai / V-edge / Damask, kuro-uchi
Tvrdoća: 63 HRC
Ukupna dužina: 316 mm
Dužina oštrice: 165 mm
Širina oštrice: 53 mm
Debljina oštrice: 3 mm
Težina: 190 g
Dužina drške: 127 mm
Tip drške / drvo: Japanska / Wenge
Kovač: Hatsukokoro
Mesto kovača: TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Kanji na oštrici: 初心 Hatsukokoro

Šifra: 2523

 

UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe: Kumokage Nakiri Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 165 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Tojiro, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija