KURO UCHI FUNAYUKI 155 MM OKINAWA REEF

  • JAPANSKI NOŽEVI
KURO UCHI FUNAYUKI 155 MM OKINAWA REEF

Santoku Funayuki je svestrani kuhinjski nož koji će zablistati u svim vrstama seckanja i rezanja na kuhinjskoj dasci. Funayuki se od osnovnog oblika Santoku razlikuje po obliku oštrice: nagib oštrice se polako podiže prema vrhu noža stvarajući  pri tome blagu krivinu na trbuhu oštrice. Time se gubi standarni oblik santoku oštrice koji podseća na stopalo ovce i dobijemo oštricu čiji oblik podseća na deba noževe, samo što je tanka i precizna (i nije pogodna za rezanje kostiju i druge robusne radove). Zbog zakrivljenosti nož je prikladnijii za određene tehnike seckanja kao npr. kod tehnike ljuljanja. Prepoznatljiv vrh i osnova u obliku trougla  biće izvrsni za rezanje manjih komada mesa i filetiranje ribe.

Da rezimiramo: Funayuki oštrica je izvrstan hibrid između različitih japanskih noževa kao što su: gyuto, santoku i deba, što ju čini svestranom i savršenom za različite kuhinjske poslove.
Čelik Suj-2, od kojeg je kovana oštrica, nudi izvanredne mogućnosti. HRC 64,7 je vrlo jednostavan za brušenje. Oštrica treba malo više nege. Nakon upotrebe ga dobro operite i osušite.

Oba čelika, sredina i spoljni slojevi sadrže manji postotak hroma, što znači da će takva oštrica s vremenom dobiti malo patine. Prednost takvog čelika je da ima vrlo preciznu i nežnu oštrinu, jednostavan je za brušenje i vrlo dugo ostaje oštar. 

Noževi iz Kuro-uchi serije su tradicionalni japanski rustikalni noževi, primjerni kao prva kupovina tradicionalnog japanskog kovanog noža. Ime Kuro-uchi se odnosi na zaključni izgled oštrice koja je u gornjem delu neobrađena te ima već razvijenu tamnu patinu koja štiti oštricu.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Santoku
Čelik:    SUJ-2
Sastav:    San-mai / V edge convex / kuro-uchi
Tvrdoća (HRC):    63-64
Dužiina oštrice:    155 mm
Širina oštrice:    47 mm
Debljina oštrice:    2 mm
Tip drške / drvo:    Japanska / Custom
Kovač:    Yoshida Hamono
Mesto kovača:    SAGA / Saga Prefektura / Japan

Šifra: 2125

 

UPOTREBA I NEGA: 
Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štap, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa
 


Deklaracija:
Naziv robe: Kuro-uchi Funayuki 155mm/Okinawa reef
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Yoshida Hamono, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija