NIGARA SUJIHIKI SG2 TSUCHIME WA EBONY 240 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
NIGARA SUJIHIKI SG2 TSUCHIME WA EBONY 240 MM

Nigara Sujihiki SG2 Tsuchime Wa Ebony 240 mm tradicionalni je japanski nož koji se koristi za pripremu ribe (za sašimi i nigiri suši) i mesa. Dugačka oštrica omogućuje jednostavno rezanje najvećih komada mesa, a tanki vršak omogućuje lagani rad i s manjim komadima namirnica. Jezgra od praškastog čelika SG2 i hamaguri presek profila potvrda su za dugotrajnu oštrinu i minimalno održavanje. 

Ovaj nož sigurno neće proći nezapaženo jer se ističe zahvaljujući atraktivnoj i majstorski izrađenoj heksagonalnoj tsuchime završetku oštrice. Oštrice imaju jedinstvene otiske čekića koji stvaraju poseban rustikalni izgled. Otisci čekića daju utisak nešto grublje završne obrade.

OBLIK OŠTRICE:
Duga oštrica omogućuje lepe i duge pokrete, a odrezan vršak osigurava precizan završetak reza. Posebno je pogodan za sashimi i carpaccio, a uopšte za svu spretno i umetnički narezanu hranu, jer njime možemo narezati lepe i tanke komade. Zbog svoje izuzetne oštrice i geometrije, ovaj je nož prikaz tradicije izrade noževa i kovačke težnje ka savršenstvu.

ČELIK:
SG2 (Super Gold Steel) – sadrži ugljenik (C) koji je ključni element za tvrdoću, vanadij (V), vrlo važan za povećavanje tvrdoće čelika, hrom (Cr) koji spriječava rđanje, molibden (Mo) koji pomaže pri održavanju tvrdoće i moći kod temperaturnih razlika. Tvrdoća noža je 64 HRC što znači da će dugo ostati oštar. Kompozicija i mikro struktura čelika omogućuju preciznu i dugotrajnu oštrinu.

LAMINACIJA:
Nož se sastoji od 3 sloja čelika (san-mai damascus laminacija).
Čelici visoke tvrdoće imaju mnoge prednosti, ali su zbog svoje tvrdoće krhkiji i podložniji oštećenjima. Stoga oštrice od takvih čelika laminiramo po metodi san-mai, čime se poboljšava njihova strukturna celovitost, a posljedično i otpornost na razne udarce i druge fizičke uzročnike koji mogu dovesti do oštećenja. San-mai na japanskom znači "tri sloja" i odnosi se na oštricu koja je sastavljena od primarnog, unutarnjeg sloja tvrđeg čelika (hagane) i dva spoljna sloja mekšeg čelika (jigane).

GEOMETRIJA OŠTRICE:
Nož ima simetrično brušenu oštricu s konveksnim presjekom profila (hamaguri). Kod konveksnog oblika oštrica je brušena od poleđine prema oštrici tako da je blago izbočena. Takav presek nazivamo hamaguri i potieče od katane i potvrda je za izuzetnu oštrinu i sprečava lepljenje namirnica za oštricu

ZAVRŠNI IZGLED:
Završni izgled oštrice sastavljaju jedinstveni tsuchime (otisci čekića) i kasumi. Šestougaoni završetak tsuchime jedinstvena je karakteristika nekih japanskih noževa. Reč je o strukturi nanesenoj čekićem na površinu oštrice, stvarajući pri tome niz šestougaonih udubljenja. Ovakav završetak ima i funkcionalnu i estetsku svrhu.

Funkcionalno, tsuchime površina smanjuje trenje i sprečava lepljenje hrane na oštricu tokom rezanja. Teksturirana površina stvara male vazdušne džepove koji omogućavaju glatko i precizno rezanje. 

DRŠKA:
Na oštricu je pričvršćena tradicionalna japanska (wa) drška od tamne ebanovine. Zahvaljujući simetričnom osmougaonom obliku, pristaje desnom i levom dlanu. Zbog svoje tvrdoće, izdržljivosti, postojanosti i estetskog izgleda drvo ebanovine idealan je izbor za japanske drške. Bogata boja, vidljivi uzorci zrna i njegov istoriski aspekt dodatno doprinose prepoznatljivosti i privlačnosti ovog drva.

Ebanovina ima važan istoriski pečat u raznim kulturama širom sveta, uključujući drevni Egipat, Grčku i Rim. U Japanu je drvo ebanovine igralo ključnu ulogu u tradicionalnim zanatima, posebno u proizvodnji samurajskih mačeva. Zbog svoje čvrstoće, izdržljivosti i tamne boje, ovo je drvo bilo vrlo cenjeno jer je simboliziralo moć i prestiž povezan sa samurajskim redom .

KOVAČNICA:
Tvrtka Nigara Hamono ima 350-godišnju tradiciju budući da izrađuje mačeve već od razdoblja Edo. Glavni kovač TsuyoshijuYoshizawi koji radi zajedno s ocem Toshiju Yoshizawom, već je osma generacija kovača i osim noževima, strastveno se bavi umetnošću i muzikom, pa je njegov poznati dizajn Nigara Anmon rezultat ljubavi prema umetničkim delima Andya Warhola! Nigara se ubraja u najoriginalnije proizvođače noževa u Japanu.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice: Sujihiki
Čelik: SG2
Sastav: San-mai / hamaguri / tsuchime, kasumi
Tvrdoća: 64 HRC
Ukupna dužina: 385 mm
Dužina oštrice: 240 mm
Širina oštrice: 37 mm
Debljina oštrice: 2.3 mm
Težina: 185 g
Dužina drške: 145 mm
Tip drške / drvo: Zapadni / ebanovina
Kovač: Nigara Hamono / Tsuyoshi Yoshizawa
Mesto kovača: HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japan
Kanji na oštrici: 二唐作 Nigara Made

Šifra: 2560

 
UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje 
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

Deklaracija:

Naziv robe: Nigara Sujihiki SG2 Tsuchime Wa Ebony 240 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Nigara Hamono, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija