TOHJI SAKIMARU-GYUTO SHIROGAMI 220 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
TOHJI SAKIMARU-GYUTO SHIROGAMI 220 MM

Tohji Sakimaru-Gyuto s uglačanom oštricom i tradicionalnom japanskom drškom od magnolije poetično spaja dve note: minimalističku i tradicionalnu. Oštrica je ukrašena jedinstvenim, ručno uklesanim, kanji potpisom i matiranom kasumi linijom koja je bila izrađena na tradicionalnom brusnom kamenju. Ovaj nož je za sve vas, koji živite prema principu 'manje je više'.

Ovo je jednostrano brušen nož ( prikladan samo za dešnjake).

Geometrija jednostrano brušenih noževa omogućava puno oštriji ugao sečenja, a time posedično i bolju oštrinu oštrice čiji su rezovi čistiji od rezova dvostrano brušenih noževa. Glavna prednost u smislu funkcionalnosti je da oštrica potisne komad hrane koju režete dalje od noža na dasku. Pljosnati rub na drugoj strani (strani uraoshi) ima blago konkavni presek profila koji oslobadja površinsku napetost između noža i hrane, tako da pljosnata strana noža može vrlo glatko kliziti kroz hranu.

Sakimaru Gyuto možda neće rušiti rekorde u brzom seckanju povrća, ali je zbog svog širokog profila, sličnog debi ili usubi, izvrstan za precizne tehnike poput npr. julienne ili japanski katsuramuki. Oštrice noževa, dizajnirane za takve zadatke, obično su kraće, pa se japanski majstori obično ne koriste njima kada trebaju rezati veći komad mesa ili filetirati ribu. I upravo zato je Sakimaru Gyuto jedinstven. Sa svojom dužinom od 220 mm pogodan je i za tako duge i precizne rezove.

Ukratko: kombinovanjem svestranog oblika i jednostrano brušene oštrice dobili smo svojevrstan hibrid koji se može pohvaliti najboljim svojstvima oba sveta.

OBLIK OŠTRICE:

Gyuto je japanska varijanta klasičnog chefovog noža. Ovaj gyuto se razlikuje od ostalih noževa kuhinjskih majstora u dve osnovne karakteristike. 

-presek profila

-neobičan oblik oštrice

Poleđina noža je ravna, stomak se sužava u neprekinutoj liniji i tik pred vrhom se oštro krivi prema gore. Odatle mu proizlazi ime „sakimaru“. Reč se odnosi na tanto vrh.

Jednostrano brušen nož ( prikladan samo za dešnjake).

ČELIK:

Oštrica je iskovana u kovačnici Sakai Tohji. Konstrukcija oštrica zove se ni-mai (doslovni pevod s japanskog glasi se »dva sloja«) što znači da je oštrica sastavljena od tvrdog reznog ruba (hagane) i mekših spoljnih slojeva (jigane). Tvrda jezgra izrađena je od čelika Shirogami #1 (nazivamo ga još i Shirogami #1), ovoj jiganea krasi migaki završni izgled.

Prednosti čelika Shirogami #1 je vrlo fina, nežna oštrina, jednostavno brušenje i dugotrajna oštrina. Donji deo oštrice, gde je razgaljen visoko-ugljenični čelik, vremenom će dobiti patinu, zato vam preporučujemo redovito mazanje oštrice uljem kako bi spriječili rđanje.

DRŠKA:

Na oštricu je pričvršćena tradicionalna japanska (wa) drška, izrađena od magnolije, čiji je završetak prsten od bivoljeg roga.

 

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:      Gyuto
Čelik:     Shirogami #1
Tvrdoća (HRC):   61-62
Ukupna dužina:  374 mm
Dužina oštrice:   220 mm
Širina oštrice: 55 mm
Debljina oštrice: 2,8 mm
Težina:  195 g
Dužina drške:  137 mm
Tip drške / drvo:              
Japanska / Magnolija
Kovač:   Sakai Tohji

 

Šifra: 2502

 

UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

Deklaracija:

Naziv robe:  Tohji Sakimaru Gyuto Shirogami 220 mm 
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Sakai Tohji
Uvozi : TF, Beograd, Srbija