TSUNEHISA SANTOKU SHIROGAMI CHERRY 170 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
TSUNEHISA SANTOKU SHIROGAMI CHERRY 170 MM

Tsunehisa Santoku Shirogami Cherry 170 mm je tradicionalni japanski nož, namenjen svestranoj pripremi povrća, ribe i mesa. Nož je naizgled jednostavan. Njegova snaga je skrivena u jezgri oštrice. U kovačnici su se poigrali otiscima čekića i suptilnom kasumi linijom. San-mai (troslojna) laminacija ovoj oštrici daje najbolje od oba sveta. Jezgra je od tradicionalnog japanskog čelika, Shirogami #2, koji pruža nemilosrdnu oštrinu, jednostavno oštrenje i izvrstan osjećaj pri upotrebi, dok su spoljni slojevi od mekšeg nerđajućeg čelika, tako da je nož zaštićen od rđanja. Ukratko: nenadmašna oštrina i jednostavno održavanje.

OBLIK OŠTRICE:
Santoku je originalni japanski nož dizajniran za kućnu upotrebu i najčešći je oblik oštrice u modernim japanskim kuhinjama. Izvrstan je za sve vrste rezanja i seckanja na dasci. Njime se može precizno i brzo obraditi povrće, ali i pripremiti manje komade mesa.

Santoku noževi imaju lako prepoznatljiv oblik: široka oštrica, obično prilično ravan stomak, poleđina je zakrivljena prema vršku pod uglom od 60 stepeni, što ga čini sličnim ovčjoj nozi.

ČELIK:
Tvrda jezgra izrađena je od čelika Shirogami #2. Prednosti čelika Shirogami su vrlo fina, nežna oštrina, jednostavno brušenje i dugotrajna oštrina. 

Zbog svoje čistoće i odsutnosti dodanih elemenata poput hroma (Cr), donji deo oštrice, gde je razgaljen visoko-ugljični čelik, s vremenom će pridobiti patinu. Stoga se na spoljnim slojevima može pojaviti hrđa ako se nož pravilno ne održava. Preporučujemo redovito podmazivanje oštrice uljem! 

LAMINACIJA:
Nož je sastavljen od tri sloja što je značajno za san-mai laminaciju. 

GEOMETRIJA OŠTRICE:
Nož je obostrano (simetrično) brušen.

ZAVRŠNI IZGLED
Izgled oštrice postignut je udaranjem čekićem po gornjoj polovici površine oštrice, stvarajući sitne reljefne otiske. Ovaj završni izgled naziva se i tsuchime završetak i pomaže lakšoj upotrebi noža, jer udubljenja na oštrici deluju kao vazdušni džepovi i pomažu u sprečavanju lepljenja hrane za površinu. 

DRŠKA:
Odabir svetlog drva trešnje u kombinaciji s prstenom od javora daje nožu lep izgled. Drška ima ovalni oblik, stoga je prikladna za levake i dešnjake.

O KOVAČNICI:
Robna marka Tsunehisa povezuje noževe različite kvalitete koji dolaze iz različitih japanskih središta, poznatih po izradi noževa: Tosa, Seki i Sakai. Njihova se filozofija temelji na načelu da ima svaka regija svoj čelik i svoje postupke obrade. Tako je Tosa npr. najpoznatija po Ginsako i Aus-8 čelicima, Seki je čuven po izradi odličnih oštrica od V-Gold skupine čelika, dok je Sakai poznat po jednostrano brušenim Honyaki noževima.

SPECIFIKACIJA: 

Oblik oštrice: Santoku
Čelik: Shirogami #2
Sastav: San-mai / v-edge / kasumi, tsuchime
Tvrdoća: 62 HRC
Ukupna dužina: 305 mm
Dužina oštrice: 170 mm
Širina oštrice: 48 mm
Debljina oštrice: 2 mm
Težina: 120 g
Dužina drške: 130 mm
Tip drške / drvo: Japanska / trešnja, javor
Kovač: Tsunehisa
Mesto kovača: TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Kanji na oštrici: 恒久 "Tsunehisa [eternal or permanent]"

Šifra: 2554

 
UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje 
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

Deklaracija:

Naziv robe: Tsunehisa Santoku Shirogami Cherry 170 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Tsunehisa, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija