ZDP-189 BUNKA BLACK 200 MM KOUHEI-SHINMATSU

  • JAPANSKI NOŽEVI
ZDP-189 BUNKA BLACK 200 MM KOUHEI-SHINMATSU

Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Bunka Black 200 mm plod je desetogodišnjih iskustava, stečenih prodajom noževa s naše strane i veštine kovanja noževa koja prelazi iz generacije u generaciju majstora iz kovačnice Suncraft.

Već duže vreme uspešno surađujemo s kovačnicom Suncraft, stoga smo kao znak poštovanja odlučili ovu liniju noževa nazvati po najznačajnijim likovima koji su pridoneli njenom nastanku. Prvi je Kouhei (耕平) Kawashima, koji je prije više od sedamdeset godina osnovao kovačnicu Suncraft, a drugi je njegov otac Shinmatsu (新松).

Bunka oblik pokazao se kroz različite iteracije (kao što su naše Black Damascus i SG2 Matte linije koje su već nastale u sadnji s kovačnicom Suncraft) kao izvrstan odabir za svestrani nož kojim ćemo se koristiti za skoro sve zadatke (rezanje, seckanje ili pripremu većih komada mesa).

ZDP-189 čelik položio je test dugovečnosti i tako ostao prvi odabir kuharskih majstora, profesionalnih i amaterskih, koji očekuju vrhunski čelik za kuhinjske noževe. Zbog svega nabrojanog bili smo sigurni da je to pravi čelik za jezgru našeg novog dinamičnog dueta Bunke i Pettya. Zbog svoje tvrdoće 65-66 HRC po Rockwellovoj lestvici, bez sumnje, pripadaju najtvrđim noževima iz naše ponude i njihova će oštrina biti dugotrajna.

Zbog crnog kuro-uchi završetka, obrađenog udarcima čekića i elegantne osmougaone drške od palisandera, ovaj je nož pobednička kombinacija!

OBLIK OŠTRICE:

Oblik Bunka odgovara tipičnoj funkcionalnosti za svestranu uporabu u zapadnoj kuhinji. Radi se o profilu koji se prilagođava, dovoljno je širok uz dršku, trbuh oštrice je nježno oblikovan, primeran za dug i kratak rez, ravan zadnji deo za seckanje te tanki vršak za preciznu obradu.

ČELIK:

Sredina jezgre izrađena je od ZDP-189 čelika koji pripada praškastim čelicima. ZDP-189 čelik pripada, zbog svojih jedinstvenih svojstava, tehnološki dorađenim čelicima. Udeo ugljika (C) iznosi približno 3%, stoga se može kaliti do iznimne tvrdoće (65-66 HRC) što znači da će nož vrlo dugo zadržati oštrinu. 20%-tni udio hroma (Cr) u ZDP-189 čeliku sprečiti će rrđanje. Zbog svoje strukture, koja pridonosi spomenutim svojstvima, čelik ZDP-189 poprilično je zahtevan za obradu, stoga ga mogu kovati samo najiskusniji kovački majstori.

LAMINACIJA:

Ovu tehniku laminacije nazivamo san-mai. Jezgra je od tvrđeg (posledično krhkijeg) čelika, stisnuta između dva sloja mekšeg čelika. Time postižemo veću elastičnost oštrice koja je zbog toga otpornija na udarce i ostale vanjske utjecaje.

GEOMETRIJA:

Oštrica je dvostrano brušena.

ZAVRŠNI IZGLED:

Gornji je deo ukrašen crnim teksturiranim kuro-uchi završetkom, obrađenim udarcima čekića. Donji je deo poliran do granice između laminata (jigane) i tvrde jezgre (hagane). Ovu granicu nazivamo »hairline«, izgleda kao valovita vlasna linija koja prati rezni rub. Kanji na oštrici glasi »Kouhei-Shinmatsu« 耕平新松, jer smo željeli ukazati počast osnivačima kovačnice Suncraft.

DRŠKA:

Tradicionalna japanska (Wa) drška od palisandera s prstenom od crnog pakka drva. Zbog univerzalnog osmougaonog oblika prikladna je za sve korisnike bez obzira na to kojom rukom režu.

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:      Bunka
Čelik:     ZDP-189
Sastav:  San-mai / v-edge / kuro-uchi
Tvrdoća (HRC):   65-66
Ukupna dužina:  345 mm
Dužina oštrice:   200 mm
Širina oštrice: 47 mm
Debljina oštrice: 2 mm
Težina:  155 g
Dužina drške:     127 mm
Tip drške / drvo:              
Japanska / Palisandar
Kovač:   Suncraft
Mesto kovača:   SEKI / Gifu Prefektura / Japonska
Kanji na oštrici: "Kouhei-Shinmatsu" 耕平新松

Šifra 2437

UPOTREBA I NEGA: 
Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa


Deklaracija: 
Naziv robe: Zdp - 189 Bunka Black 200 mm KOUHEI-SHINMATSU
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Suncraft, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija