ZDP-189 BURA NOŽ ZA PRŠUT 300 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
ZDP-189 BURA NOŽ ZA PRŠUT 300 MM

ZDP-189 Bura odgovor je na zahteve rezanja tvrđih pršuta koje dugo dozrevaju - Jamón Ibérico, Pata negra, Bellota, Serrano, Kraški pršut i Istarski pršut. Takav pršut ima gušću strukturu i zahtijeva tvrđi nož s manje savitljivom oštricom.

Bura je univerzalan nož za pršut, kovan u japanskom mestu Seki, koji je do poslednjeg detalja optimizovan za rezanje pršute. Njegova tvrda fleksibilna oštrica od ZDP-189 čelika može biti prikladna i za rezanje većih suhomesnatih proizvoda i većih komada mesa.

Ručno rezanje pršute poseban je kulinarski doživljaj i svojevrsna veština, jer se raskošan i intenzivan ukus pršute može razviti samo ako je kriška pravilno i ravnomerno narezana. Iako je pršut moguće rezati i mašinski, tradicija nalaže ručno rezanje pršute jer tako izrezane kriške pojačavaju ukus mesa i pružaju potpuni čulni doživljaj.

Sve smo to imali na umu kada smo kovali planove o prvom japanskom nožu za pršut. Nož Bura je proizvod koji je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i traženja optimalnog oblika, dužine, geometrije i materijala za izradu noža za pršut. Zbog različitih pršuta, razvili smo tokom godina tri vrste oštrica od kojih svaka odgovara specifičnostima suhomesnatih proizvoda iz različitih gastronomskih pokrajina širom sveta.

OBLIK OŠTRICE:

ZDP-189 Bura odgovor je na zahteve tvrđeg, duže odležanog pršuta. Čelik ZDP-189 je naša perjanica. Reč je o čeliku od kojeg je izrađen naš prvi nož koji smo razvili u saradnji s kuvarskim chefom i japanskim kovačima.

Oblik Bure je jedinstven iako na prvi pogled liči ostalim noževima za pršut. Ima vrlo tanku oštricu, 1,9 mm. V-edge grind pomaže nožu da glatko klizi u dugim rezovima. Dužina oštrice je 30 cm i završava se šiljastim vrhom koji nam govori o poreklu i tradiciji kovača, izvežbanih u izradi katana. Profil oštrice je malo drugačiji jer oštrica nije potpuno ravna. Blaga napetost oštrine smanjuje tačku kontakta što jako olakšava rezanje.

ZDP-189 Bura ima izuzetno tvrdu i najmanje fleksibilnu oštricu, jer je čelik kaljen na neverovatnih 65-67 HRC, što oštrici daje nenadmašnu oštrinu. Ovaj nož briljira u rezanju vrlo suvih i najduže odležanih pršuta, koji su po mišljenu nekih i najbolji.

Što znači Bura?

Što znači Bura? Burja (slo), bura (hr), bora (it), borea (lat), north wind (ang) je hladan, suv, mahovit severoistočni vetar bez kojeg nema pršuta bez obzira u kojem delu sveta ga prerađuju. Na nožu su otisnuti znakovi za jak severni vetar i u svakoj državi, u kojoj ga prerađuju, će dobiti ime po lokalnom severnom vetru koji suši pršute.

ČELIK:

Nož svoj šarm skriva u pomno odabranom materijalu oštrice! Sredina je od prašnog čelika ZDP-189, koji spada među najkvalitetnije japanske materijale za oštrice, a tvrdoća 65-67 HRC garancija je za dugotrajnu oštrinu. Tom šarmu još doprinose kompozicija i mikrostruktura čelika koji je zbog visokog postotka hroma nerđajući i jednostavan za održavanje. 

Sredina jezgre izrađena je od ZDP-189 čelika koji pripada praškastim čelicima. ZDP-189 čelik pripada, zbog svojih jedinstvenih svojstava, tehnološki dorađenim čelicima. Deo ugljenika (C) iznosi približno 3%, stoga se može kaliti do velike tvrdoće (65-67 HRC) što znači da će nož vrlo dugo zadržati oštrinu. 20%-tni deo hroma (Cr) u ZDP-189 čeliku spreči će rđanje. Zbog svoje strukture, koja pridonosi spomenutim svojstvima, čelik ZDP-189 poprilično je zahtevan za obradu, stoga ga mogu kovati samo najiskusniji kovački majstori.

FLEKSIBILNOST OŠTRICE:

Fleksibilnost oštrice donekle je neophodna kod rezanja pršuta. Budući da postoji više vrsta pršuta, naše noževe za pršut podijelili smo u tri klase s obzirom na fleksibilnosti oštrice. U slučaju ZDP-189 Bure odlučili smo se za tvrđu fleksibilnost (3 / 10), jer odležani i tvrđi pršuti najvišeg je cenovnog razreda zahtevaju tvrđu i manje fleksibilnu oštricu.

LAMINACIJA:

Ovu tehniku laminacije nazivamo san-mai. Jezgra je od tvrđeg (posledično krhkijeg) čelika, stisnuta između dva sloja mekšeg čelika. Time postižemo veću elastičnost oštrice koja je zbog toga otpornija na udarce i ostale spoljne uticaje.

GEOMETRIJA:

Oštrica je dvostrano brušena (V-edge grind).

ZAVRŠNI IZGLED:

Gornji je deo oštrice je obrađen udarcima čekića. Rezultat je razgiban tsuchime završni izgled. Donji deo je poliran do granice između laminata (jigane) i tvrdeog jezgra  (hagane). Ovu granicu nazivamo »hairline«, izgleda kao valovita linija koja prati rezni rub. Kanji na oštrici glasi »Kouhei-Shinmatsu« 耕平新松, jer smo želeli ukazati počast osnivačima kovačnice Suncraft.

DRŠKA:

Tradicionalna japanska (Wa) drška od palisandera s prstenom od crnog pakka drva. Zbog univerzalnog osmougaonog oblika prikladna je za sve korisnike bez obzira na to kojom rukom režu.

KOVAČNICA:

Bura se kuje u kovačnici Suncraft, u mestu Seki (Gifu prefektura), poznatom po izradi noževa. Seki je kolevka kovanja u Japanu koja ima više od 800 godina dugu tradiciju izrade katana i ostalog samurajskog oružja.

PAKOVANJE:

Bura je zapakovana u drvenoj kutiji.

 

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice: Slicer
Čelik: ZDP-189
Sastav: San-mai / v-edge / tsuchime, migaki
Tvrdoća: 65-67 HRC
Ukupna dužina: 440 mm
Dužina oštrice: 300 mm
Širina oštrice: 24 mm
Debljina oštrice: 1.9 mm
Težina: 145 g
Dužina drške: 127mm
Tip drške / drvo: Japanska / palisandar
Kovač: Suncraft
Mesto kovača: Seki / Gifu Prefektura / Japan

 

Šifra: 2496

 

UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

 

Deklaracija:

Naziv robe: ZDP 189 Bura 300 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Seki / Gifu Prefektura / Japan
Uvozi : Tutto Food, Beograd, Srbija