ZDP-189 SANTOKU BLACK 180 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
ZDP-189 SANTOKU BLACK 180 MM

Nož je izrađen u kovačnici Yoshida Hamone u Japanu, u obiteljskom preduzeću sa vrlo dugom tradicijom ručne izrade različitog oruđa, kuhinjskih noževa i starodavnih japanskih mačeva – katana. Kovačnica Yoshide Hamona ima puno iskustva s kovanjem čelika ZDP-189 na tradicionalan način
Santoku 180 mm je dobar za rezanje ribe, mesa i povrća.

Odličan za one koji vole manji svestrani kuhinjski nož. Nikako njime ne smijemo rezati tvrde namirnice npr. kosti ili smrznutu hranu. Njegova najveća prednost je dugotrajna savršena oštrina.
Srce noža je čelik ZDP-189 kojeg smo izabrali zato što je kroz razna testiranja pokazao odlične karakteristike i dugotrajnu oštrinu.

ZDP-189 – Sadržaj ugljenika (C) je najvažniji za tvrdoću. Dok je u ostalim čelicima njegova prisutnost do 1%, je kod ovog je 3%, a sadržaj hroma (Cr) koji spriječava rđanje je 20%. ZDP-189 sadrži još 1,5 volframa (W) koji spriječava istrošenost, 1,3% molibdena (Mo) koji pomaže kod održavanja tvrdoće i otpornosti kod temperaturnih razlika te 0,10% vanadija (V) koji je jako važan za povećavanje tvrdoće čelika.

Laminirani čelik – sredina je od tvrdog čelika obučena u spoljni sloj mekšeg neđajućeg čelika. Takva oštrica ostaje dugo oštra. Zbog mekšeg spoljnjeg čelika lakše se brusi i ujedno štiti unutarnji sloj čelika od spoljnih faktora.

Kuro-uchi zaključni izgled oštrice koja je u gornjem delu neobrađena i ima već razvijenu patinu. Ta patina štiti oštricu i daje joj tradicionalan japanski izgled. Na ručno kovanom nožu smo pustili tragove kovanja koji pridonose vrlo lepom izgledu i sprječavaju lepljenje hrane.

Taj proizvod je vrhunac ručno kovanog kuhinjskog noža – najbolji čelik, svestrani profil, odlična funkcionalnost i prekrasan izgled. Zbog toga je idealan izbor za svakog koji traži najbolje karakteristike i svestranu uporabu. Te će karakteristike doći do potpunog izražaja u profesionalnoj i domaćoj kuhinji.
Lepa, tamno smeđa, osmougaona drška od drveta oraha odlično leži u ruci, desnoj i levoj.

O YOSHIDA HAMONO:
Nož je izrađen u kovačnici Yoshida Hamone u Japanu, u porodičnom preduzeću sa vrlo dugom tradicijom ručne izrade različitog oruđa i starodavnih japanskih mačeva – katana. Kovačnica Yoshide Hamona ima puno iskustva s kovanjem čelika ZDP-189 na tradicionalan način. Pravilnim kovanjem prilagođava veličinu zrnaca čelika i to daje konačnom proizvodu savršenu oštrinu, istovremeno ostaje čelik kroz proces kovanja homogen. Nož oblikovan pomoću kovanja je puno jači od noža koji je izrezan jer smjer zrnaca nije prekinut. Kovanje počinje naizmjeničnim zagrejavanjem i obradom čelika na velikim pneumatskim čekićima.


SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Santoku
Čelik:    ZDP-189
Tvrdoća (HRC):    65-67
Ukupna dužina:    315 mm
Dužina oštrice:    180 mm
Širina oštrice: 47 mm
Debljina oštrice: 2 mm
Težina:    135 g
Dužina drške:    125 mm
Tip drške / drvo: Japanska / Orah
Kovač:    Yoshida Hamono

Šifra: 2323


UPOTREBA I NEGA: 
Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa


Deklaracija: 
Naziv robe: Zdp - 189 Santoku Black 180 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Yoshida Hamono, Japan
Uvozi : Tutto Food, Beograd, Srbija