Intervju za novog menadžera restorana - Posao koji zahteva pripremu

  • 15.10.2020
  • SAVETI
Intervju za novog menadžera restorana - Posao koji zahteva pripremu

Piše: dr Snježana Gagić, professor, trener i osnivač agencije za edukaciju ugostiteljskih radnika Five Star Experience.

Obzirom da je menadžer ključna karika koja određuje organizovanost u vašem restoranu, utiče na profitabilnost i kvalitet poslovanja u svakom segmentu veoma je važno dobro se pripremiti za intervju kako bi se mogućnost greške svela na najmanju moguću meru.

Danas je na tržištu rada veoma malo kandidata koji imaju formalno obrazovanje i radno iskustvo na ovoj poziciji. Još je manje onih koji su svesni šta ovaj posao sve nosi sa sobom pre nego što se prijave.

Već sam pisala o tome koje su kompetencije potrebne onima koji su postavljeni na ovu poziciju. Menadžer je zadužen za ljudske resurse, odnosno da svaki zaposleni radi po pravilima kuće i po standardima struke. On treba da poznaje finansijske tokove jer brine za profitabilnost u radu.Stanje zaliha, raspored rada zaposlenih, odnos sa gostima i praćenje svakodnevnih operacija. Menadžer treba da poznaje i osnove marketinga i savremene marketinške alate kako bi pratio promociju restorana i usmeravao je u željenom pravcu.

Svaki intervju za posao treba da krene malo neformalnije da se kandidat opusti. Veoma je važno upravljati vremenom. Nemojte dozvoliti da vam kandidat naširoko odgovara na pitanja kako bi se pohvalio, dok ste vi ostali bez odgovora na neka važna pitanja.

Intervju treba da bude vođen, unapred pripremljen i smislen.

Ne treba gubiti vreme na čitanje biografije. Ona svakako treba da bude osnova za postavljanje pojedinih pitanja.

„Vidim da ste se najviše zadržali u restoranu x? Šta je razlog tome?“ Na osnovu dobijenog odgovora možete da procenite koje okolnosti su važne za kandidata, kakvo okruženje njemu prija.

„Koji je vaš osnovni motiv za traženje novih poslovnih mogućnosti?“ Poželjno je da kandidat govori o svojim ambicijama, ne o lošim karakteristikama prethodnog poslodavca.

„Na koji način ste kontrolisali finansije u prethodnom restoranu?“ Kako bi ocenili svoje sposobnosti za smanjenje troškova? Ovaj odgovor vam treba pokazati koliko se kandidat razume u ekonomiju restorana i kakvo mu je znanje u tom segmentu.

Koji je bio vaš najveći doprinos u restoranu x?Kandidat može da se pohvali svojim finansijskim postignućima, dobrim timom i malom fluktuacijom zaposlenih, kvalitetom koji je unapređen, povećanom ocenom na TripAdviseru, dobrim marketinškim aktivnostima i sl.

Kako ste rešavali konflikte među zaposlenima?Odgovor može da pokaže način upravljanja i autoritet koji je kandidat uživao među zaposlenima.

Zašto mislite da vas podređeni slede, da ste dobar lider? Samosvest je veoma važna za svakog menadžera. On mora da poznaje svoje vrline i mane. Obavezno je postaviti potpitanje kojim bi kandidat demonstrirao ono što je naveo kao svoje prednosti.

„Kaže se da je gost uvek u pravu. Mi znamo zašto se to kaže i da u stvarnosti to nije uvek tako. Opišite mi takvu jednu situacju kada nije bio u pravu i šta ste uradili.“

Dobre komunikacione veštine, aserativnost i diplomatski odgovori su u ovim situacijama veoma značajne. Ako kandidat pokazuje ponosno „šta na umu, to na drumu“ to je znak da nije dorastao ovoj poziciji. Upravljanje emocijama je od velikog značaja za one koji biraju ovaj poziv.

Kakvo je vaše iskustvo, kao gosta, u našem restoranu? Ovaj odgovor može da pokaže koliko je kandidat sklon praćenju detalja, koliko poznaje struku, da li je kritički nastrojen itd.

Šta biste uradili ako zaposleni ponovo kasni uprkos vašem upozorenju od prošle nedelje.

Odgovor pokazuje koliko je kandidat spreman da postavi pravila i da ih dosledno sprovodi.

Koga ste posledni put otpustili? Zašto?

Na koji način menadžer sankcioniše radnu disciplinu i šta prethodi rešenju o prekidu radnog odnosa saznaće se postavljanjem ovog pitanja.

Ukoliko zaposleni ignoriše vaš zahtev kao nadređenog jer se njemu novo pravilo ne sviđa šta ćete uraditi i na koji način? Ovaj odgovor treba da pokaže koliko je menadžer sposoban da motiviše zaposlene na promenu ponašanja i do koje granice je spreman da toleriše neposlušnost podređenih.

Koji je najveći izazov menadžerskog posla po vama?

Ponekad se mladi ljudi prijave na ovaj posao ne znajuću šta sve on nosi sa sobom.

Knjige dr Snježane Gagić možete ovde poručiti online:

https://www.ugostiteljstvo.com/strucna-literatura