Zapošljavanje ugostiteljskih radnika je proces

  • 16.08.2023
  • SAVETI
Zapošljavanje ugostiteljskih radnika je proces

Piše: dr Snježana Gagić, profesor, trener i osnivač agencije za edukaciju ugostiteljskih radnika Five Star Experience.

Onbording je uvođenje novozaposlenog u posao i tim. Mnoge studije su dokazale da tehnike socijalizacije, poput onbordinga, imaju pozitivan efekat na novozaposlene. Oni su više zadovoljni poslom, imaju bolji učinak, veću posvećenost i manji stres. Potvrđeno je da zaposleni koji su na ovaj način uključeni u kolektiv ređe napuštaju radno mesto u kratkom vremenskom periodu. Kako može da izgleda onbording proces u restoranu sledi u nastavku.

 

Dobrodošlica i papirologija

Novozaposleni treba da se upozna sa kolegama, prostorom i hijerarhijom u restoranu. Na početku dostavlja određenu dokumentaciju, papirologija  se završi kako ne bi bilo problema sa inspekcijom.

 

Orijentacija

Veoma je važno zaposlenom preneti šta naš sistem predstavlja, koja je naša misija i vizija i koje je njegovo mesto u tom procesu. Organizaciona kultura se prenosi kroz pozitivne primere delovanja. Zaposleni treba da se upozna i sa istorijom restorana, gde je sada i gde ga lider sa kojim vodi razgovor vidi u budućnosti.
          

Obuka specifična za posao

Da bi izbegli dobro poznate rečenice „Nisam znao…“ ili „Ja sam mislila…“, neophodno je novozaposlenom predstaviti standardne operativne procedure. To su formalna uputstva za zaposlene u kojima veoma precizno piše kako zaposleni treba da obave svoje svakodnevne zadatke. Šta da kažu kada dočekuju gosta, kako da ga smeste, kako da prime porudžbinu, sugerišu jela, na koji način da opišu jela i pića iz jelovnika itd. Poznavajući i pridržavajući se standarda značajno se smanjuju oscilacije u kvalitetu pružanja usluga, a novozaposleni zna kako treba da odgovori zadatku, znatno kraće se uvodi u posao jer postoji jasno i precizno napisano kako njegov posao treba da izgleda.
Dobro bi bilo da novozaposleni dobije mentora koji će imati precizne instrukcije kojim redosledom ga obučava, a on će dostavljati nadređenom fid bek o uspešnosti novog kandidata.

 

Upoznavanje sa ponudom

Novozaposleni mora da zna sastav jela, opise hrane i pića, kao i sadržaj vinske i karte pića. On treba da dobije jasne instrukcije kako će to raditi. Najbolje je da menadžment pripremi opise i ne ostavi nikad da se slobodnom voljom vrše opisi jer često u praksi bude grešaka.

 

Upoznavanje sa tehnologijom

Objasnite Vašim saradnicima koji program koristite, koje su mogućnosti programa, šta se od njih očekuje (da nema porudžbine bez slipa npr., da nema gledanja u telefon bez kontakta očima sa gostom prilikom kucanja porudžbine i sl.) i kome da se obrate u slučaju tehničkih problema u radu.

 

Higijena restorana i bezbednost na radu

Ovo ne smeju ostati stvari koje se podrazumevaju. Naglasite novim saradnicima koliko je za Vas važna higijena, šta pod njom podrazumevate i šta se od njega očekuje. Bezbednost gostiju i bezbednost na radu su teme koje moraju da se pomenu. Od sanitarnih pregleda, lične higijene do higijene svega što dolazi u kontakt sa hranom.

 

Meni omiljeni deo - role play

Na ovaj način proveravamo efikasnost svega navedenog. Kroz igranje uloga procenjujete koliko je novozaposleni usvojio i na kojim stvarima treba još da radi. Simulacijom različitih scenarija možemo da procenimo koliko zaposleni zna, kako reaguje na žalbe gosta, kako se snalazi u neuobičajenim situacijama, kakve su mu prodajne veštine, komunikacione i druge.

 

Integracija tima

Objasnite novozapsolenom koliko vam je ovaj segment važan.  Zašto je važno da se poštuju pravila lepog ponašanja, šta se ne toleriše, na koji način gradite timski duh, koliko su Vam saradnici lojalni i sl. Ljudi koji rade u prijatnom okruženju su zadovoljniji, manje odlaze iz firme, a njihova energija se, svakako, emituje i na goste.

 

Stalna podrška i povratne informacije.

Nakon početnog perioda obuke, važno je da pružate podršku novozaposlenom.  Zakažite redovne sastanke na kojima mogu da Vam postave sva pitanja u vezi sa eventualnim nedoiumicama. 


Važno je stvoriti pozitivno i inkluzivno okruženje koje podstiče učenje, timski rad i kontinuirano usavršavanje.

 

Knjige dr Snježane Gagić možete poručiti online 
https://www.ugostiteljstvo.com/strucna-literatura