Kako se izboriti sa konobarima koji varaju?

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Kako se izboriti sa konobarima koji varaju?

I pored pažljivog odabira mnogi ugostitelji iz iskustva znaju da je teško pronaći dobrog radnika posebno u ovom poslu, konobara kojim ćete biti zadovoljni i Vi i gosti. Danas je veliki problem pronaći posao u struci, pa tako mnogi prihvataju posao konobara i šankera. Baš zbog toga što su više prinuđeni nego što žele taj posao nisu motivisani i uvek nečim nezadovoljni, te isti ne rade dobro. Radnik koji želi i voli svoj posao je zadovoljan i najčešće neće krasti, mada ni to nije pravilo. Razlozi zbog kojih Vas radnik potkrada je nezadovoljstvo platom i pohlepa.

Kod nas fizički izgled igra veliku ulogu u zapošljavanju, što je u većini slučaja pogrešno, jer dobar fizički izgled ne znači i dobar radnik, ljubzan itd. U ovom poslu ponašanje zaposlenih najviše utiče na stvaranje imidža ugostiteljskog objekta, jer malo ko će ponovo doći u isti ukoliko zna da ga tamo konobar potkrada. Da bi se to izbeglo potrebno je da vaš odnos sa osobljem bude strogo profesionalan, i da Vi kao gazda morate postaviti jasna pravila koja važe za sve jednako, bez izuzetka, i za čije kršenje slede sankcije, i od ovoga nema odstupanja.

Konobarima ne treba verovati da neće krasti, već ih na razne načine onemogućiti u tome. Ukoliko uhvatite konobara da krade, odmah ga otpustite jer se on neće promeniti, šta god Vam on rekao. Postavljanje sigurnosnih kamera u šanku, kuhinji i kod fiskalne kase je veoma efikasan način, jer kada radnici znaju da u svakom momentu možete pogledati, drugačije će se ponašati, ipak konobari koriste razne načine za krađu ,i to uvek morate imati na umu. Ovaj način kontrole je dobar jer se pokazalo da konobari više kradu gazdu jer tu pronalaze mnogo načina, nego goste, mada bi se to moglo pre nazvati prevarom, ali svakako udara na džep vlasnika.

Jedan od najčešćih načina prevare je donošenje sopstvenog pića i prodaja istog. Ovo se može sprečiti tako što ćete pojačati kontrolu na mestima gde se izdaju pića, što znači da Vi ili vaš menadžer trebate uvek biti u šanku. Pored toga potrebno je da garderoba za zaposlene bude udaljena od šanka i da se zabrani unos bilo kakvih torbi u isti. Ovako onemogućeni oni će početi da ukidaju na samoj porudžbini, sipajući manje pića i tako naptaviti razliku u količini i novcu. Pored žestokih pića na udru je i točeno pivo gde im pomaže pena koja stvara vizuelni efekat punoće čaše, a neki čak sipaju vodu u aparat. Ima i onih koji se služe preverom polomljenih flaša najviše alkoholnih pića, koje idu u otpis. Da bi se ovo izbeglo najbolje je uvesti pravilo “ko razbije taj i plaća”.

Gosti se mogu potkradati tako što im konobar naplaćuje skuplje nego što je u cenovniku, što najćešće koriste kod alkoholisanih mušterija. Vlasnik se od ovoga može zaštititi tako što će na svakom stolu i šanku obavezno stajati cenovnik kako bi gosti mogli da vide cene i intervenisati ukoliko uoče neku nepravilnost prilikom plaćanja računa. Često se koriste i prevare kod velikih porudžbina. Za rešenje ovakvih prevara najbolje je da zaposlite tzv.checkera, osoba koja će izdavati fiskalne račune, nakon što ih uporedi sa porudžbinom.

Da bi se dodvorio gostu barmeni mogu sipati i veću količinu pića zarad bolje napojnice i za ovu prevaru važi biti što više prisutn u šanku.

Posle svake smene najbolje je uraditi popis i prebrojati pazar uz prisustvo ovlašćenog lica tj. menadžera. Da bi problema bilo manje obavezno je zabraniti konzumaciju alkoholnih pića radnicima u toku rada, kao i ograničiti im bezalkoholna pića u toku smene, najčešće  na dva.

Ako posumnjate u nekoga da krade odmah mu ograničiti pristup fiskalnoj kasi i zalihama da bi bili sigurni u to ko je stvarno odgovoran. Za ovakve poslove najbolje je zaposliti menadžera od poverenja koji će kontrolisati osoblje, kako njihovo ponašanje tako i ophodđenje prema gostima i kolegama. Tako ćete sebi olakšati posao.

Konobari rade to što rade, i pored svih mera oni će pronaći način, ali Vi budite pametniji i nedajte se, a sve zarad ugleda i dobrog poslovanja.

Moramo napomenuti da nije baš sve tako crno i da postoje konobari koji svoj posao rade časno i pošteno.